Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Indemnitzacions per accident de tràfic : Paciència i proves per escrit, essencials

/imgs/20040501/informe01.jpg
Entre els molts protocols que s’inicien després d’un sinistre amb víctimes, siguin o no mortals, un dels més problemàtics és el referent al cobrament de la indemnització. Lògicament no serà igual la compensació a una esposa i a uns fills que perden el marit i pare, respectivament, que la que rebrà algú que passa tres dies ingressat amb ferides lleus que es curen sense deixar seqüeles. Les indemnitzacions s’estableixen a través d’un barem inclòs en la Llei de Responsabilitat Civil i Assegurança de Circulació de Vehicles a Motor que tracta de compensar la pèrdua temporal o total de la salut o la defunció d’una persona. La llei estableix que les indemnitzacions s’han de renovar anualment i que en el cas que no es faci per disposició legislativa, s’adaptaran automàticament a l’augment de l’índex general de preus al consum (IPC) durant l’any anterior. Així doncs, en teoria el cobrament de les indemnitzacions no hauria de resultar problemàtic.

No obstant això, la realitat és ben diferent. En primer lloc, perquè els comunicats d’accident no sempre són amistosos, és a dir, no sempre hi ha acord sobre qui és el culpable del sinistre. I en segon lloc, perquè quan els correspon abonar una indemnització, les companyies d’assegurances tractaran que costi els menys diners possibles, encara que sempre dins del que estipula el barem. No ens hem d’estranyar, doncs, que molts casos acabin en els tribunals i que sovint el cobrament de la indemnització es retardi durant anys. Segons l’Associació d’Afectats per Accidents de Tràfic (APAT), una víctima o els seus familiars han d’esperar una mitjana de dos anys abans de cobrar una indemnització. Si el cas arriba fins al Tribunal Suprem, l’espera pot arribar als 7-8 anys.

Quins danys són indemnitzables?

Els danys que es poden indemnitzar són la mort, les lesions permanents, causants o no d’invalidesa, i les incapacitats temporals. A més de les indemnitzacions corresponents, s’abonaran també les despeses d’assistència mèdica i hospitalària i, si correspon fer-ho, les despeses d’enterrament i funeral. I en qualsevol moment els tribunals poden substituir totalment o parcialment la indemnització per una renda vitalícia. En cas de mort, el barem es qüestiona qui són els parents de la víctima, qui tenen dret a ser indemnitzats pel dolor de la seva pèrdua i les causes econòmiques que provoqui el succés. Per això, es defineix si la víctima té cònjuge, fills majors o menors, germans o pares al seu càrrec, etc. De les circumstàncies familiars sorgirà ja una indemnització. Però aquesta es corregeix, a l’alça o a la baixa, per diversos factors. El primer d’aquests, i fonamental, són els ingressos de la víctima. És a dir, la indemnització varia segons la capacitat que tenia la víctima de generar ingressos, retallada ara per la mort.

Altres factors correctors són que la víctima sigui un cònjuge separat amb dret a pensió, la mort dels pares en l’accident, que la víctima o el receptor de la indemnització sofrissin prèviament algun tipus de discapacitat, la concurrència de la pròpia víctima en l’accident (per exemple, que creués a peu una autopista), que hi hagi fills de cònjuge separat, que la víctima fos fill únic o que fos una embarassada i es perdés el fetus. Fins i tot l’edat o la professió d’una persona poden ser arguments per a augmentar o disminuir la indemnització. Per exemple, no rep la mateixa quantia una viuda d’un mort de 30 anys, que la viuda d’un mort de 60. La primera rep una dotació econòmica més elevada que la segona. També en funció de la professió pot haver-hi correccions a l’alça o a la baixa. Si una persona que treballa de model sofreix lesions en la cara podrà veure incrementada la indemnització enfront d’una altra persona amb una professió en què l’aspecte físic no sigui tan rellevant.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions