Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Els avantatges de la jubilació : L'oci no es jubila

Institucions i empreses multipliquen els descomptes i les ofertes perquè les persones grans puguen gaudir del seu temps lliure sense por de fer mal als seus magres ingressos

Mai és tard per a aprendre

És el moment de reprendre les activitats educatives que en el passat no es van poder fer. centres d’educació permanent d’adults, aules de gent gran, cases de cultura o centres de serveis socials municipals desenvolupen programes tant per a persones que es troben gairebé en situació d’analfabetisme, com per a aquells que van abandonar els estudis primaris i desitgen aconseguir el títol de graduat escolar. Per la seua banda, les anomenades aules per a gent gran, aules de l’experiència o universitat dels majors, entre altres denominacions, congreguen més de 23.000 alumnes d’entre 50 i 85 anys, en programes que duren entre tres i cinc anys, i que ofereixen matèries com història, ciència, medi ambient, art, geografia, literatura, filosofia, noves tecnologies, nutrició, idiomes o economia. En la majoria dels cursos, la formació es complementa amb visites culturals, assistència a fòrums, audicions musicals, obres teatrals o activitats esportives. El preu? Des dels 52 euros per curs.

Una valuosa ajuda per a la societat

Des de la Unió Democràtica de Jubilats i Pensionistes d’Espanya (UDP), amb més d’un milió d’afiliats i 1.800 associacions repartides per tot el país, reclamen el suport als programes d’oci “productiu” o, el que és el mateix, als programes de voluntariat social, de promoció d’associacionisme i altres programes que potencien la participació de la persona gran en la societat i que els permeten seguir contribuint en el seu desenvolupament.

Aquestes activitats de voluntariat se situen a cavall entre les activitats no remunerades (perquè podrien constituir un ocupació), les d’oci (perquè són escollides de forma voluntària i ocupen el temps lliure després de les obligacions) i les activitats socials (fora de l’àmbit familiar).

En l’actualitat, cada vegada són més nombroses les persones d’edat que dediquen part del seu temps lliure a tasques de voluntariat i de participació social. Segons les dades més recents, pertanyents a l’enquesta d’Ocupació del Temps 2002-2003 (INE, 2004), efectuen tasques de voluntariat una de cada cinc persones grans, amb una dedicació mitjana d’1 hora i 37 minuts al dia. Molts d’aquests col·laboren amb Creu Roja, Càritas Espanyola, parròquies i ONG (com les que apareixen recollides en la Guia d’ONG de CONSUMER EROSKI), en diversos programes d’ajuda a col·lectius socials necessitats. D’altres ocupen el seu temps exercint de “voluntaris culturals”, ensenyant museus, catedrals, esglésies, castells i diversos espais i institucions culturals del ric patrimoni historicoartístic espanyol. I també n’hi ha que es dediquen al “voluntariat educatiu”, ensenyant als seus coetanis informàtica, artesanies diverses, idiomes, dansa, oficis antics, resolució de mots encreuats, etc.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions