Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les cadenes de menjar ràpid poden millorar la higiene

/imgs/20000601/analisisc01.jpgS'han analitzat tres mostres de cada producte, adquirides en uns altres establiments de cada una d'aquestes quatre cadenes de menjar ràpid. Tant les hamburgueses com les amanides eren de les que es consideren bàsiques.

El preu de les hamburgueses de boví va ser molt similar, entre 375 pessetes (la quart de lliura de McDonald´s i la Whooper de Burger King) i 390 pessetes (hamburguesa normal de Telepizza). El de les hamburgueses de pollastre era també semblant: la McPollastre completa de McDonald´s i la Long Chicken de Burger King costaven 375 pessetes, mentre que l'hamburguesa de pollastre completa de Kentucky Fried Chicken valia 395 pessetes.

Els preus de les amanides ja varien més: la de McDonald´s és la més cara (també és la que té més ingredients), amb 375 pessetes, i la de Kentucky Fried Chicken surt a 230 pessetes. En resum, es pot adquirir una hamburguesa completa i una amanida per entre 750 pessetes (McDonald´s) i 625 pessetes (Kentucky Fried Chicken). Aquest preu assequible és un dels avantatges del menjar ràpid.

L'estat higienicosanitari d'aquests productes es va mostrar millorable: dues hamburgueses (Burger King i Telepizza) i dues amanides (McDonald´s i Burger King) van mostrar un estat insatisfactori per la presència de microorganismes no desitjables, que sense arribar a causar problemes per a la salut sí que evidencien que les pràctiques de manipulació del producte necessiten una revisió i la millora consegüent. Les tres hamburgueses de pollastre van mostrar un estat sanitari correcte i l'única cadena en la qual les hamburgueses i amanides no patien de deficiències higienicosanitàries va ser Kentucky Fried Chicken.

La carn de boví de més qualitat es va trobar a l'hamburguesa de McDonald´s i entre les de pollastre la millor era la de Kentucky Fried Chicken. D'altra banda, les hamburgueses completes més grasses són les de Burger King (14,4% d'aquest nutrient, davant el 12,8% de Telepizza) i les més calòriques les de McDonald´s, amb 253 calories cada cent grams, mentre que la menys energètica va ser la de Telepizza (218 calories cada cent grams). Finalment, les que tenen més ingredients (vuit de diferents, incloent-hi tomàquet, cogombre i enciam) són les Burger King. Pel que fa a les hamburgueses de pollastre, les de Kentucky Fried Chicken ofereixen la carn de més qualitat i menys greix (la meitat que les de Burger King).

Trobar la millor relació qualitat-preu és difícil, ja que no són productes homogenis. Però si valorem la qualitat sanitària i la de la carn emprada, McDonald's quart de lliura destaca en l'hamburguesa de boví i Kentucky Fried Chicken en la de pollastre. Quant a les amanides, si ens centrem en la qualitat higienicosanitària i obviem la varietat d'ingredients (on destaca McDonald´s), la millor opció és l'"amanida del general" de Kentucky Fried Chicken, la més barata.

I nutritivament?

Les hamburgueses (incloent-hi el pa i la resta d'ingredients de la "completa") són aliments calòrics i les que s'han estudiat aquí aporten entre 220 i 290 calories cada cent grams. Quant al contingut de nutrients, el de greix és important (12% -16%). Els components que contribueixen a aquesta quantitat elevada de greix són la carn, en més quantitat la de boví que la de pollastre, i les salses (maionesa, mostassa...). El contingut en proteïnes, procedent gairebé en exclusiva de la carn, se situa entre el 10% i el 13%. Aquesta proteïna és de bona qualitat, a causa del bon equilibri en aminoàcids essencials de la carn de boví i de pollastre. Els hidrats de carboni (en proporcions entre el 23% i el 28%) són majoritàriament complexos i provenen del pa. Les hamburgueses completes aporten també fibra, entre l'1% i el 2%. A més, proporcionen bastants vitamines hidrosolubles (àcid fòlic del pollastre, B12 del boví, vitamina C de l'enciam) i liposolubles (vitamina A i D del formatge) i minerals.

/imgs/20000601/analisisc02.jpg D'altra banda, els plats d'amanida milloren la qualitat nutritiva d'aquests menús de menjar ràpid ja que aporten més fibra i vitamines. Les amanides amb aliments d'origen animal (ous, tonyina, pernil) contenen més proteïnes però també més greix. I com més gran és la varietat de vegetals, més gran serà l'aportament de vitamines ja que la col, l'enciam, la pastanaga, la ceba, l'espàrrec, el cogombre, etc. asseguren en la ingesta una gran diversitat de vitamines hidrosolubles.

Si aquestes hamburgueses es consumeixen acompanyades d'amanides s'aconsegueix un bon aportament de nutrients. Tanmateix, el seu elevat poder calòric i l'aportament considerable de greix animal han d'animar-nos a no incorporar aquest tipus de menjar als nostres hàbits quotidians, especialment quan es tracta d'infants l'obesitat dels quals és difícil de tractar. Els infants cal que aprenguin a menjar verdures, llegums, fruites, productes lactis i peix, tan imprescindibles en la seva dieta com difícils d'introduir per les preferències que mostren cap a pizzes i altres plats preparats, salsitxes, fregits diversos o hamburgueses, menys recomanables dietèticament.

Hamburgueses de boví

Els seus components essencials són la carn i el pa, en una proporció similar (entre el 30% i el 40%), encara que a McDonald's domina la carn i a Burger King i Telepizza el pa. La resta d'ingredients es troben en una proporció inferior, encara que McDonald's té molt formatge (12%). Les escasses diferències entre aquestes tres hamburgueses se centren en un contingut més alt de proteïnes i hidrats i d'aportament calòric de la de McDonald's, probablement per la proporció superior de carn i la presència del formatge.

L'anàlisi d'identificació d'espècie càrnia va confirmar que la de Mcdonald's i la de Burger King estan elaborades exclusivament amb carn de boví i va detectar que l'hamburguesa de Telepizza conté també porcí. A la descripció i publicitat d'aquesta última no es fa menció a l'espècie càrnia amb què s'elabora, mentre que la quart de lliura McDonald's i la Whopper de Burger King s'anuncien com a hamburgueses de boví. La determinació de la relació col·lagen/proteïna i de la proteïna lliure de col·lagen, indicadors tots dos de la qualitat de la carn emprada en l'elaboració de carns picades, va revelar que la qualitat de la carn és una mica millor a McDonald's quart de lliura que a la Whopper de Burger King i a l'hamburguesa normal de Telepizza.

Hamburgueses de pollastre

A l'hamburguesa completa de pollastre (que també conté pa, enciam i maionesa), la carn és l'ingredient majoritari a les tres cadenes que la venen (de les quatre que es comparen aquí), especialment a Kentucky Fried Chicken, on representa el 54% del producte. El percentatge mitjà de carn és molt superior al de les de boví (50% davant 38%), el pa representa el 40% i l'enciam i la maionesa ronden el 5%. A diferència del que passava amb l'hamburguesa de boví, on els tres nutrients principals es troben en una proporció similar, en la de pollastre els hidrats de carboni destaquen sobre el greix i les proteïnes. De tota manera, la quantitat de greix que contenen les de pollastre és similar a les de boví i la seva capacitat energètica és fins i tot superior, probablement per la major proporció de carn, encara que la de pollastre és menys calòrica. Es van anotar diferències en el contingut de greix: la de Burger King té un 18% de greix, mentre que la de Kentucky Fried Chicken no arriba al 10% i la de McDonald's en presenta un 12%. El percentatge de proteïna (al voltant del 16%) és similar a les tres mostres.

Quant a la qualitat de la carn d'aquestes hamburgueses de pollastre, la relació col·lagen-proteïna mitjana és molt més baixa que en les de boví (5 davant 17) a causa de la naturalesa de la carn de pollastre. Tanmateix, els percentatges de PLC (proteïna lliure de col·lagen) són inferiors ja que el percentatge de proteïna és inferior en la de pollastre. D'acord amb els resultats, la millor qualitat de la carn de pollastre es va trobar a l'hamburguesa de Kentucky Fried Chicken, mentre que la pitjor va ser la de Burger King.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent En síntesi »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions