Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si deseas que resolvamos tu caso en la revista EROSKI CONSUMER ponte en contacto con nosotros. Sólo serán respondidas y publicadas las consultas que desde la revista EROSKI CONSUMER consideremos más interesantes.

: Venda del domicili familiar després d'un divorci

Fa un any escàs que tinc la sentència ferma de divorci. Segons aquesta sentència tinc assignat l'ús de l'habitatge que va ser el domicili familiar, una cosa a la qual el meu excònjuge s'ha oposat des del principi. Ara afirma haver posat l'assumpte en mans del seu advocat per demandar-me i que la casa surti a subhasta i així, finalment, vendre-la. Això es pot fer?

L'atribució a un dels cònjuges del dret d'ús de l'habitatge que va ser domicili familiar suposa l'exclusió de l'altre cònjuge respecte a aquest ús, però no el priva de la possibilitat de demanar la divisió de cosa comuna. És a dir, la resposta a la pregunta és que sí, que l'excònjuge pot plantejar al jutjat una acció de divisió de cosa comuna a fi que la casa surti a subhasta, de manera que es reparteixin entre tots dos el preu obtingut amb la subhasta. I això perquè aquesta acció de divisió de cosa comuna és un dret indiscutible de qualsevol dels copropietaris, ja que pel fet d'estar divorciats i, per tant, d'estar liquidada la societat de guanys, el que tots dos excònjuges ostenten és un condomini ordinari sobre l'habitatge.

Però la qüestió essencial és com pot afectar aquesta divisió el dret d'ús del cònjuge a qui s'ha atribuït l'habitatge i si és possible que aquest dret s'extingeixi. Sobre això, entenem que una sentència que consideri la divisió i, si escau, la venda en subhasta pública de l'habitatge ha de respectar i garantir el dret d'ús reconegut per una altra sentència. Pensem que l'exercici de l'acció de divisió de cosa comuna per un copropietari no li permet de passar per alt drets concedits a un altre copropietari per sentència ferma. En aquest cas, cal conciliar interessos i arribar a acords amb l'excònjuge per evitar el plet. Si això no és possible i l'excònjuge vol la divisió de cosa comuna, convé recórrer a un advocat que defensi la subsistència del dret d'ús malgrat la divisió de cosa comuna. En definitiva, una sentència eventual que consideri la divisió de cosa comuna i, en aquest cas, la venda en subhasta de l'habitatge pública, no ha d'afectar el dret d'ús de l'habitatge familiar establert a favor d'un cònjuge per sentència de divorci.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions