Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Telefonia mòbil : S'acosten canvis espectaculars

És probable que molts dels nostres lectors ja formin part d'aquest enorme grup constituït pels 18 milions de clients de telefonia mòbil que es comptabilitzen a Espanya

/imgs/20000601/informe01.jpgI si no és així, aviat ho seran, d’acord amb les expectatives generades al voltant de la tercera generació de mòbils (UMTS), que arribarà entre el 2001 i el 2003, segons els pronòstics més optimistes. Aquell que per a aquestes dates tan assenyalades no tingui un mòbil última generació, difícilment aconseguirà mantenir-se al marge de la revolució tecnològica que s’acosta i no caure en la temptació de disposar d’un telèfon UMTS, ja que si tan sols la meitat de les utilitats que s’adjudiquen a aquest tipus de tecnologia es compleix, la vida sense ells semblarà gairebé prehistòrica. Mentrestant, la transició entre la segona (GSM) i la tercera generació (UMTS) ja és aquí i la tecnologia analògica (primera generació) s’extingeix, les tarifes telefòniques continuen variant davant del desconcert del consumidor, es discuteix sobre el suposat perill de les emissions electromagnètiques d’aquests telèfons sense arribar a cap resultat concloent i els usuaris es pregunten com han pogut sobreviure sense aquest aparell, una cosa que a hores d’ara els sembla impossible.

Espanya ha estat el primer país europeu que ha concedit les llicències per a tecnologia UMTS. Els operadors actuals, Telefónica, Amena i Airtel, en van obtenir tres i la quarta ha estat per a Xfera, que no podrà prestar serveis mitjançant tecnologia GSM i haurà d’esperar que la tecnologia UMTS estigui plenament desenvolupada per començar a desplegar la seva xarxa d’infraestructures. Com a avenç de la revolució que es produirà en la telefonia mòbil, de moment ha arribat una nova aplicació per a cel·lulars, anomenada WAP (Wireless Aplication Protocol), que permet l’accés a Internet des del telèfon.

GPRS, la transició

Els mòbils actuals i els de tercera generació tindran poca cosa en comú, tant pel que fa al seu aspecte com a les prestacions. Com a transició entre tots dos neix la que ja es coneix en cercles especialitzats amb el nom de generació 2,5 G o tecnologia GPRS (General Packet Radio Service), que proporciona als mòbils accés sense fil i segur a Internet i a altres serveis. Així, l’usuari de telefonia mòbil podrà estar connectat a la xarxa les 24 hores del dia i pagarà exclusivament pel volum d’informació transferit i no pel temps que duri la comunicació. Els avantatges de GPRS són la possibilitat de connexions instantànies a la Xarxa i la velocitat de transmissió de dades, molt superior a l’actual. S’espera que aquesta tecnologia estigui disponible comercialment el segon semestre d’aquest mateix any.

La Wapmania: mòbils i Internet

La convergència del mòbil i Internet comença a ser una realitat. Gràcies a la tecnologia WAP, abreviatura en anglès de protocol d’aplicacions sense fils, els internautes ja poden navegar per la Xarxa des del seu propi cel·lular. Els qui vulguin utilitzar aquesta nova aplicació dels GSM hauran d’adquirir un nou aparell que incorpori aquesta tecnologia. Tanmateix, els terminals WAP tenen alguns inconvenients: de moment, no permeten de visualitzar les pàgines web tal com es mostren a l’ordinador; el cost inicial se situarà entre les 20.000 i les 45.000 pessetes, tot i que acabarà descendint i se situarà com els telèfons mòbils actuals; i, finalment, s’ha de ressenyar també que de moment no és possible realitzar pagaments en línia, la qual cosa suposa un entrebanc de cara a l’aprofitament del comerç electrònic. Però considerant la joventut del sistema, l’oferta inicial resulta bastant completa. A més, el funcionament d’un terminal WAP és molt senzill i permet de rebre notícies, realitzar gestions bancàries, consultar la borsa, enviar i rebre correu electrònic i faxos, reservar habitacions d’hotel, etc.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions