Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

: Totes compleixen, però hi ha diferències

/imgs/20000601/analisisb01.jpgS'han analitzat vuit aspiradores que pesen al voltant de quatre quilos, els preus de les quals oscil·len entre les 10.295 pessetes de Taurus i les 16.900 pessetes de Bosch. Són còmodes, amb un nombre variable d'accessoris de neteja entre els quals, a més de la mànega i el tub prolongador, hi ha diferents toveres o raspalls (per a terres, entapissats, ranures o terres irregulars). Pel que fa a la bossa que recull la brutícia aspirada, en tots els casos de paper, té una capacitat que oscil·la entre els 1,8 litres a Taurus i Panasonic i els 3 litres de Bosch. Totes les que s'han comparat incorporen filtres de motor i regulació de cabal d'aire. Tanmateix, tot i que totes són bones, s'han registrat diferències en les prestacions d'unes i altres: facilitat d'ús, manteniment i neteja, potència, soroll que emeten en funcionament, capacitat de succió, eficiència d'aspiració, radi d'acció i consum energètic.

La bossa: de paper i d'un sol ús

Totes les mostres contenen bosses de paper d'un sol ús la capacitat de les quals varia entre els 1,8 litres de Taurus i Panasonic i els 3 litres de Bosch. Només les Samsung, Moulinex, Bosch i Ufesa inclouen un indicador d'ompliment de la bossa, molt útil per obtenir-ne un aprofitament òptim. Samsung, Solac, Bosch i Panasonic, per la seva part, porten un sistema de bloqueig que impedeix el funcionament de l'aspiradora quan la bossa no està instal·lada a l'aparell. Així mateix, totes incorporen filtres per protegir el motor de la brutícia aspirada. A Panasonic el filtre de motor no es pot canviar sense desmuntar l'aspiradora.

La funcionalitat de les aspiradores està condicionada, en part, pel tipus i nombre d'accessoris de neteja. Així, totes inclouen una mànega amb un o dos tubs allargadors i una subjecció per al tub aspirador. També incorporen una tovera o raspall per a terres i una altra per a entapissats. A més, la majoria ofereixen una tovera per a ranures o terres irregulars. Atenent al nombre d'accessoris, Bosch és l'aparell més complet i Rowenta el més pobre, ja que no ofereix cap tovera per a ranures o terres irregulars. En totes es pot regular el cabal d'aire que entra i hi ha altres utilitats com rodes multidireccionals i nansa de transport. Totes menys Rowenta tenen recollidor de cable automàtic, mentre que Samsung, Taurus, Moulinex i Ufesa presenten comandaments que es poden accionar amb el peu, la qual cosa confereix a aquest electrodomèstic una comoditat d'ús superior. Finalment, Taurus i Ufesa són les úniques amb colze giratori a la boca d'entrada del tub d'aspiració, cosa que aporta també una comoditat afegida.

La comoditat, peça clau

Quant a ergonomia, destaquen Samsung, Taurus i Ufesa, tant per la seva mida com per altres característiques que milloren la facilitat d'ús: regulació de potència de motor graduable des de l'empunyadura del tub i possibilitat d'accionar els comandaments amb el peu sense haver-se d'ajupir. En manteniment i neteja, Moulinex i Ufesa es revelen com les millors, mentre que a Panasonic aquest aspecte no ha estat ben valorat, ja que no és possible canviar un filtre de motor sense desmuntar l'aspiradora. L'acabat, l'estabilitat i l'arrossegament són satisfactoris en totes les mostres. Pel que fa a l'ús i maneig, Samsung, Bosch i Ufesa han estat les millors, mentre que a Rowenta l'absència de recollidor de cable la converteix en menys manejable, encara més tenint en compte la llargària del cable (gairebé set metres). D'altra banda, cap d'elles porta proteccions a les parts exposades a cops contra cantonades o mobles, tot i que Ufesa incorpora proteccions amb bandes de cautxú sobre les rodes per evitar així ratllar els terres.

Altres aspectes que contribueixen a l'ús satisfactori d'una aspiradora són el seu radi d'acció i el colze giratori a l'entrada del tub. De mitjana, aquestes aspiradores operen en 7,6 metres de radi d'acció, incloent-hi el cable de xarxa, la mànega i el tub prolongador. Samsung i Rowenta són les de radi d'acció més gran (8,5 i 8,6 metres, respectivament), mentre que les de radi menor són Taurus i Solac (6,9 i 7,5 metres, respectivament). Quant al colze giratori, només Taurus i Ufesa en tenen.

Com és ben sabut, aquestes aspiradores generen un nivell de soroll superior al desitjable. L'anàlisi va demostrar que totes són sorolloses, si bé les menys estrepitoses són Bosch i Ufesa (81 decibels). Les que més contaminació acústica produeixen són Taurus i Solac (al voltant dels 90 decibels). En resum, pel que fa a l'aptitud a la funció, les millors aspiradores són Samsung i Ufesa, encara que la resta compleixin amb la seva comesa.

Seguretat: algunes insuficiències menors

La normativa de seguretat fixa una sèrie de proves que aquests electrodomèstics han de superar, com la protecció contra xocs elèctrics, la resistència a la calor i al foc i l'escalfament màxim. Han de complir també requisits de construcció (resistència mecànica, connexió a xarxa i cable d'alimentació, borns per a cables exteriors, cables interiors...). S'han realitzat proves a fi de verificar el comportament de les vuit mostres. La majoria dels resultats van ser d'acord amb la norma, però es va registrar alguna excepció: Solac no va superar la prova d'escalfament en ús normal perquè el cable de xarxa i el bobinatge del motor van experimentar escalfaments superiors als permesos. A Panasonic, l'escalfament del cable d'alimentació es va apropar al màxim admissible. Aquest cable, recordem-ho, s'ha de trobar estès durant el funcionament de l'aparell, ja que si es troba parcialment enrotllat la possibilitat d'escalfament del cable augmenta. D'altra banda, ja en matèria de construcció, el cable de xarxa de Bosch no lluïa marques de conformitat amb les normes.

A Moulinex i Rowenta, el motor i altres components interns queden més ben protegits de la pols i la brutícia aspirada que en altres aspiradores, gràcies a la seva hermeticitat. A més, només el motor de Rowenta porta un marcat CE. D'altra banda, les proves de compatibilitat electromagnètica es realitzen per comprovar, entre altres aspectes, que el "soroll" elèctric que emeten els aparells no supera el nivell establert. En cas contrari, entre altres repercussions, el funcionament d'altres aparells (els més sensibles, com les ràdios) connectats a la xarxa es podrien veure afectats per les interferències molestes. Només quatre mostres (Samsumg, Moulinex, Rowenta i Ufesa) presenten un comportament del tot satisfactori. A Taurus es va detectar una desviació sense massa importància. Solac, per la seva part, va fallar en dues de les proves: pot causar interferències en altres aparells i provocar una lleu caiguda de la intensitat lluminosa de la llar quan s'encén l'aparell. Bosch i Panasonic fallen en aquest últim aspecte.

Garanties i informació al consumidor

Samsung, Moulinex, Rowenta i Panasonic ofereixen 12 mesos de garantia per a l'aspiradora i les peces de recanvi. Taurus, Solac i Ufesa estableixen 36 mesos per a l'aspiradora (un any de garantia completa i dos més només per a components a substituir, tot i que les despeses de mà d'obra i desplaçament van a càrrec de l'usuari). A Bosch, la garantia no té espais per a l'adreça del client ni per al segell de l'establiment venedor.

Pel que fa als manuals, són complets i clars. Els de Samsung i Rowenta resulten més senzills d'entendre, gràcies als diagrames i dibuixos explicatius que incorporen. La informació al consumidor (etiquetatge, marcatge, instruccions d'ús i manteniment) i la garantia estan subjectes a normativa. S'han detectat irregularitats: la placa de característiques de Samsung, Bosch i Rowenta no va superar la prova d'indelebilitat (els seus símbols queden esborrats i il·legibles després de fregar-los amb productes de neteja). A Bosch, a més, es van descobrir altres problemes: el certificat de garantia és incomplet, està només en alemany i no s'informa sobre els serveis d'assistència tècnica de l'aparell. A Moulinex, un dels símbols no respecta les dimensions normalitzades. Per tant, només Taurus, Solac, Ufesa i Panasonic van presentar un etiquetatge i marcatge d'acord amb la norma.

Quin es pot escollir?

Podem comprar una aspiradora per poc més de 10.000 pessetes (Taurus, Panasonic), però n'hi ha de gairebé 17.000 pessetes (Bosch). És justificada la diferència? Ponderant les dades que han sorgit d'aquesta anàlisi, només convé optar per la més cara si volem comptar amb el repertori d'accessoris molt complet de què disposa Bosch que és una de les que més aspira. Amb tot, Moulinex (12.460 pessetes) és la millor en la relació qualitat/preu. Samsung és també una opció interessant (11.566 pessetes).

Quant al consum energètic (els valors del quadre es refereixen al consum a potència màxima deixant el broquet lliure), les de funcionament més econòmic són Taurus (surt a 16 pessetes per hora de funcionament), Moulinex i Bosch. Les que necessiten més energia són Rowenta i Solac (22 pessetes cada hora).

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pág. 1 de 3]
  • Ir a la página siguiente En síntesi »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions