Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Són útils, però només com a solució transitòria

/imgs/20000601/analisisa01.jpgUna de les opcions més conegudes la constitueixen els productes per a substitució d'àpats, entre els quals es troben les barretes dietètiques. S'ha analitzat la composició, les característiques nutricionals i el sabor de cinc mostres (Biocentury, Slimbel, Gerlínea, Biomanán i Controlday) de barretes dietètiques amb sabor de xocolata.

Els pesos de cada barreta oscil·len poc, entre 31 i 44 grams; no passa el mateix amb el preu, entre 83 pessetes (Gerlínea) i 163 pessetes (Slimbel) per unitat. Les barretes estan compostes de sacarosa, proteïnes de llet i altres ingredients i estan dissenyades de manera que continguin una proporció determinada de macronutrients (hidrats de carboni, proteïna i greixos), fibra, vitamines i minerals, tot això amb una aportació calòrica reduïda. Aporten una mitjana de 430 calories per cada cent grams, poden substituir un o dos àpats al dia i s'han d'ingerir amb líquid abundant. A més, el seu consum s'ha de complementar amb aliments convencionals en els àpats restants del dia.

A la composició nutricional d'aquestes barretes destaquen els carbohidrats, que suposen un 50% de mitjana del producte (incloent-hi la fibra alimentària soluble), mentre que les proteïnes representen un 22%. El contingut en greix se situa al voltant del 15% i és bàsicament saturat. L'àcid linoleic, àcid gras essencial (l'organisme no el pot sintetitzar, per la qual cosa s'ha d'ingerir en la dieta), es troba en una mitjana de l'11%. La humitat és escassa (entre l'1% i el 9%), mentre que la fibra alimentària insoluble suposa al voltant del 3%. El contingut en vitamines i minerals és, en general, important.

Biocentury destaca pel seu contingut gras (20%), encara que aquest greix és més insaturat que a la resta de mostres i conté una proporció elevada d'àcid linoleic. Slimbel i Controlday també contenen moltes calories procedents del greix. Segons els resultats, cap barreta compleix tots els mínims que recull la legislació respecte al contingut en vitamines i minerals. Quant a l'etiquetatge i la presentació, Biocentury inclou una menció sobre l'efecte de sacietat del seu producte, la qual cosa no permet la legislació, mentre que a Slimbel i Controlday no apareix cap text que indiqui la necessitat de completar la dieta diària amb un altre tipus d'aliments, almenys en el mode de comercialització que CONSUMER va adquirir (en forma d'unitats soltes).

En el tast van tenir una acceptació escassa (fonamentalment per la seva textura inadequada), amb l'excepció de Biocentury que va obtenir 6 punts.

En resum, aquestes barretes aporten nutrients en proporció equilibrada i poden ajudar a reduir el pes corporal, sempre que se segueixin certes normes quant al seu mode de consum. El problema és que no eduquen des del punt de vista nutritiu: el més probable és que els qui aconsegueixen perdre pes amb aquests productes recuperin els quilos de més si tornen als seus hàbits alimentaris anteriors. L'única forma de controlar el pes de forma permanent i duradora és modificar els hàbits alimentaris incorrectes que motiven l'excés de pes.

Els productes dietètics per controlar el pes estan regulats per una normativa que estableix límits per a l'energia procedent de proteïnes i greixos, com també els mínims de vitamines, minerals i àcids grassos essencials que han d'aportar per àpat, en aquest cas, cada dues barretes. Sorprèn comprovar que cap mostra compleix del tot la norma. Només Gerlínea respecta els límits de potassi (mínim, 500 mg per àpat) i de vitamina B1 (mínim 0,33 mg/100 g), però no assoleix els valors per a vitamina C, ferro i calci. Per la seva part, Biocentury, Slimbel i Controlday superen el límit de calories procedents del greix i no assoleixen els mínims en alguns minerals i vitamines analitzats.

Ingredients i composició nutricional

Aquestes barretes són aliments "de disseny", creats perquè comptin amb una composició nutricional concreta i amb les característiques organolèptiques (sabor, textura, aroma...) que aquesta estratègia de reducció de calories permet. La majoria inclou sacarosa o xarop de sucre o de glucosa, proteïnes làcties, xocolata amb llet o cacau sense greix, greix o oli vegetal, fibres vegetals, complexos de vitamines i minerals, aromes, espessidors.... De tota manera, els ingredients majoritaris són la sacarosa o el sucre i les proteïnes làcties. La xocolata o el cacau apareix en algunes mostres només com a cobertura i en altres també en el farcit. Només Biocentury i Gerlínea indiquen la quantitat de xocolata (18% i 20%, respectivament). D'altres ingredients són l'oligofructosa i el glucomanan, fibra alimentària soluble que, junt amb la fracció insoluble, exerceixen un efecte beneficiós sobre la regulació intestinal. S'investiguen d'altres efectes beneficiosos possibles de l'oligofructosa, com l'estimulació de la proliferació de bifidobacteris a l'intestí, a la qual algunes mostres fan referència en les seves etiquetes. Aquestes barretes estan compostes majoritàriament per hidrats de carboni, que suposen una mitjana del 50% del contingut total. Aquest percentatge, que inclou la fibra soluble, va ser superior a Gerblé (57%) i Biomanán (54%), mentre que a Slimbel i Controlday va ser inferior (47% i 45% respectivament). Les proteïnes són el segon macronutrient en importància (22%), amb nivells similars a les cinc mostres. Quant al greix, s'observen diferències notables: des del 12% de greix de Biomanán fins al 20% de Biocentury. Gerlínea, Slimbel i Controlday es van situar al voltant de la mitjana, 16% de greix.

El contingut en aigua, per la seva part, és molt baix a Biocentury i Gerblé (1% -2%), mentre que a Slimbel, Biomanán i Controlday es va revelar molt superior (9%). Del contingut en fibra alimentària total, se n'ha determinat únicament la fracció insoluble i s'ha descobert una àmplia variabilitat entre les mostres. Així, Biomanán, Gerblé i Biocentury en contenen un 2%, mentre que Slimbel i Controlday assoleixen el 5%. La fracció soluble de la fibra, representada principalment aquí per carbohidrats com l'oligofructosa i el glucomanan, completa el contingut en fibra que s'indica a les etiquetes d'algunes mostres. Finalment, les barretes són molt energètiques: aporten, de mitjana, 430 calories per cada cent grams de producte. Les més calòriques són Bioncetury (476 calories per cada cent grams) i les menys Biomanán i Slimbel (405 calories). Tenint en compte que dues barretes substitueixen un àpat i que el pes mitjà de cada una d'elles és de 39 grams, l'aportació calòrica mitjana d'un "àpat", l'única ingesta del qual són dues d'aquestes barretes, se situa en 335 calories. Aclarim que aquestes dades se sobreestimen lleument, ja que al càlcul de les calories s'ha partit dels hidrats de carboni totals, incloent-hi la fracció soluble de la fibra, que no aporta calories ja que passa pel tracte gastrointestinal sense ser digerida. Un àpat saludable, com el compost per una minestra de verdures (59 calories per cada cent grams), un filet de vedell a la planxa (181 calories per cada cent gram ) i un iogurt (82 calories per cada cent gram), suposaria, en les racions i modes de presentació més comuns d'aquests plats, unes 500-600 calories. Per tant, el consum de barretes suposaria una reducció mitjana d'un 30% -40% de calories respecte a un àpat normal.

I el greix?

Respecte al tipus de greix d'aquestes barretes, una mica més de la meitat és saturat (40% a Biocentury i entre el 53% i el 57% a la resta). Entre els monoinsaturats l'oleic és gairebé l'únic i es troba en un 36% de mitjana. Suposa un 42% a Biocentury i és més baix a la resta, especialment a Gerblé (31%). Els poliinsaturats (entre els quals destaca el linoleic, àcid gras essencial) suposen al voltant de l'11% del total del greix. El percentatge de linoleic difereix molt entre les marques, ja que varia entre el 8% de Slimbel i Controlday i el 16% de Biocentury. Els experts en nutrició recomanen que la distribució d'energia procedent del greix es distribueixi així: un 7%-8% d'àcids grassos saturats, 10%-15% de monoinsaturats i un 7%-10% de poliinsaturats. Encara que aquestes directrius es refereixen a la dieta total i aquestes barretes estan pensades per substituir només un o dos àpats al dia, contenen massa àcids grassos saturats. L'índex AGI/AGS estableix la relació d'àcids grassos insaturats (monoinsaturats i poliinsaturats) sobre els saturats. Aquestes barretes presenten un índex de greixos més favorable que la llet i molts productes lactis (0,58), però menys que la carn de boví (1,2) o les llenties (3). L'índex de tipus de greix és molt més favorable a Biocentury que a la resta, per la qual cosa Biocentury presenta la composició de greixos més saludable de totes les mostres.

Pel que fa a les vitamines, Biocentury destaca en vitamina C, mentre que Gerlínea és rica en les del grup B. Biocentury sobresurt també en vitamina A, mentre que els nivells més elevats de D3 es troben a Gerlínea.

Respecte als minerals, el contingut d'aquestes barretes és generós, tot i que l'elevat contingut en fibra comporta una disminució en la biodisponibilitat d'alguns d'ells. Aporten una mitjana de 6,3 mil·ligrams de ferro per cada cent grams, contingut similar al del fetge i els llegums; en el cas de Gerlínea i Biomanán és molt superior a la resta. En calci, la mitjana se situa en 3,2 grams per cada cent grams, gairebé el doble que el del iogurt. Slimbel, Biomanán i Controlday aporten més calci que les altres dues.

Quant al fòsfor, és similar a les cinc mostres, encara que Gerlínea en conté una mica menys si bé és la més rica en potassi. També es va determinar el contingut en teobromina, que indica la quantitat de cacau que hi ha en un aliment. Gerlínea i Biomanán (5%-6%) en van mostrar més que la resta, mentre que Slimbel i Controlday eren els que menys cacau contenien, ja que ni tan sols assolien l'1%. Una bona mesura d'aquesta aportació de vitamines i minerals la dóna el percentatge que suposa respecte a la CDR (quantitat diària recomanada). Les barretes, de mitjana, aporten entre el 20% i el 36% de CDR de les vitamines B1, B2, C i A, i entre el 32% i el 38% de CDR de ferro, calci i fòsfor.

Etiquetatge

Les etiquetes de productes dietètics han de subministrar informació sobre el valor calòric i la composició nutricional, tant per cada 100 grams com per fracció proposada per al consum, i han d'aportar instruccions per al seu ús. També han d'indicar la necessitat d'una ingesta adequada de líquids i el fet que el consum d'aquests productes s'acompanyi amb una dieta que inclogui altres aliments. No poden esmentar el ritme d'aprimament que permeten, ni la disminució de la sensació de gana o l'augment de la sensació de sacietat. Totes les mostres expressen el seu contingut calòric i la composició nutricional, tant per 100 grams, com per barreta. La majoria indica el percentatge que suposa cada component sobre la quantitat diària recomanada (CDR). Així mateix, totes assenyalen que dues barretes substitueixen un àpat i que és necessari beure líquid amb abundància després de cada presa. Gerlínea, Biomanán i Biocentury indiquen que les seves barretes no constitueixen una dieta diària completa i que s'han de complementar amb d'altres aliments. Biomanán proposa menús per a la resta d'àpats del dia. I Biocentury, per la seva part, al·ludeix a l'embolcall individual de les barretes, a l'augment de la sensació de sacietat d'aquests productes, malgrat que la legislació prohibeix aquestes referències. Slimbel i Controlday, segons la forma en què CONSUMER les va poder adquirir (barretes soltes), tan sols recullen la composició nutricional i les instruccions d'ús, però no aclareixen que es tracta de productes per a la substitució parcial de la dieta.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 3]
  • Ves a la pàgina següent En síntesi »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions