Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: La millor és una de les més barates

/imgs/20030401/analisisb02.jpg S'han analitzat set llets netejadores els preus dels quals oscil·len entre els 13,5 euros/litre de Margaret Astor i els 23,05 euros/litre de L'Oreal. La millor relació qualitat-preu és una de les dues llets més barates, Diadermine (14,60 euros/litre), per ser la tercera millor en la prova d'ús i l'única que aconsegueix en qualitat global el "molt bé". Nivea Visage, la millor en la prova d'ús, és una altra bona opció en tenir un preu per sota de la mitjana.

Les llets netejadores eliminen les impureses que obstrueixen els porus de la pell com el maquillatge, les cèl·lules mortes, la pols i la suor. S'utilitzen, principalment, per a desmaquillar la cara i els ulls, i estan compostes per una emulsió d'oli i aigua, de poca viscositat i amb tensioactius de síntesi encarregats d'eliminar la brutícia que hi ha a la superfície de la pell.

A aquesta emulsió s'hi afegeixen substàncies humectants (glicerina, sorbitol...) que eviten que s'evapori l'aigua i que es ressequi la pell, a més de substàncies conservadores, que prevenen la proliferació dels microorganismes susceptibles de contaminar un producte tan aquós. També s'hi afegeixen altres elements, que distingeixen cada llet netejadora: perfums, colorants i altres substàncies d'acció específica, com les hidratants, calmants, antiinflamatòries, revitalizants...

Prova pràctica

CONSUMER va sotmetre les set llets netejadores a una prova d'ús sobre 56 consumidores habituals d'aquest tipus de productes, amb edats compreses entre els 18 i els 65 anys. Nivea Visage va obtenir la millor puntuació en aquesta prova d'ús, amb 7,3 punts en una escala de l'1 al 9. Vitesse, la segona millor, va aconseguir 7 punts. Pond's (6,1 punts), i Margaret Astor (6,2 punts) van ser de les pitjor qualificades. En un nivell mitjà es van situar Diadermine (6,8), Synergie de Garnier (6,6) i L'Oreal (6,4).

Nivea Visage va aconseguir les puntuacions més altes en sensació final, color i olor de la llet i olor de la pell després de l'aplicació. Les millors per a eliminar maquillatge de la cara i dels ulls van ser Vitesse i Synergie: la primera va ser més efectiva a l'hora d'eliminar el maquillatge de la cara, i Synergie a eliminar-lo del contorn dels ulls.

L'aparença d'aquest producte ha de correspondre a la d'una llet uniforme, sense grumolls, opaca, de color blanc i olor agradable. En sis mostres l'aspecte de l'emulsió va ser correcte, de color blanc i olor perfumada i agradable, però el color beix-taronja de Synergie de Garnier va fer que aquesta llet fóra valorada pitjor que la resta de les mostres en aquest apartat.

El pH de la pell sana es troba al 5,5, per la qual cosa la composició d'una llet netejadora serà millor com més s'acosti a aquesta xifra. L'aplicació d'un producte excessivament àcid o massa bàsic afavoriria l'aparició d'intoleràncies a la pell. Les millors llets quant al pH (les que se situen entre 5 i 5,9) van ser Margaret Astor, Diadermine i Synergie de Garnier. Una mica per sota se situaven Pond's i Vitesse (6,3 i 6,2 respectivament) mentre que les més bàsiques (les pitjors) van ser Nivea Visage i L'Oreal, ambdues amb 6,6.

Textura adequada

/imgs/20030401/analisisb01.jpg La viscositat del líquid no ha de ser massa elevada (en dificultaria la sortida de l'envàs i la dosificació) ni massa líquida (en complicaria l'aplicació en escórrer-se entre els dits). La viscositat adequada es va definir entre 9.000 i 14.000 centipoises (cps). Nivea Visage, L'Oreal, Pond's i Synergie van ser excessivament viscoses i van arribar a superar aquest rang en més de 3.000 cps.

El contingut d'extracte sec (substàncies orgàniques i minerals que queden després d'eliminar l'aigua i les substàncies volàtils, com el perfum) no està relacionat, directament, amb la qualitat del producte, si bé un contingut elevat es tradueix en una important quantitat de matèries orgàniques i minerals en comptes d'aigua. Synergie de Garnier (6,2%) i Vitesse (6,3%) només van oferir una quarta part de l'extracte sec de Diadermine (24,2%).

Pel que fa als principis actius, la llet netejadora Diadermine va ser la més completa pel fet de tenir en la seva fórmula tres actius importants, mentre que Margaret Astor no va presentar cap de les quatre substàncies actives analitzades.

Es van portar a terme tres experiments per a determinar si les llets netejadores eren irritants o no: un per a garantir la innocuïtat del producte sobre la pell, i els altres dos per a comprovar com afectaven el contacte amb els ulls. La tolerància cutània es va mesurar aplicant 0,2 grams de producte sobre l'espatlla de deu voluntaris adults i sans, en què es va mantenir un pegat oclusiu en contacte directe amb la pell durant 48 hores.

Un dermatòleg va comprovar els efectes provocats pel producte comparant-los amb una referència negativa, neutra (no irritant) que també havien portat adherida a la pell durant dos dies. Les set llets netejadores van demostrar que no són irritants, però Pond's es va mostrar "molt lleugerament irritant".

Per a analitzar la tolerància ocular dels productes sense fer assajos sobre animals, es van portar a terme dos tests 'in vitro' mitjançant mètodes oficials. El primer, el test HET CAM, es fa deixant actuar el producte sobre una membrana d'ou de gallina fecundat deu dies abans, que té propietats semblants a les de l'ull humà.

Una vegada transcorreguts vint segons des de l'aplicació, es renta la membrana de l'ou i s'observa durant cinc minuts si apareixen fenòmens d'irritació (hemorràgies, coagulació...), fet que indicaria els efectes que aquest producte tindria en contacte amb els ulls.

Irritació ocular

En l'altra prova que mostra l'efecte del contacte sobre els ulls, s'aplica el producte sobre cèl·lules conjuntives omplertes amb el colorant vermell neutre. Després de deixar actuar la llet netejadora sobre aquest teixit conjuntiu, s'observa si les cèl·lules han esclatat i han alliberat el colorant de l'interior.

Els resultats d'ambdós assajos mostren que la capacitat irritant ocular dels set productes analitzats va de moderat (Diadermine, Margaret Astor i Synergie) a dèbil (Nivea Visage, Pond's, Vitesse i L'Oreal), per la qual cosa totes les llets han estat ben valorades.

Diadermine, va ser l'única llet que va aconseguir la qualificació de "molt bé" en qualitat global, gràcies al seu pH pròxim al de la pell, a la seva viscositat adequada, al fet de contenir tres principis actius importants (glicerol, pantenol i acetat de vitamina E) i al fet de no ser irritant.

Margaret Astor, Nivea, L'Oreal, Synergie de Garnier i Vitesse van obtenir un "bé" per les seves composicions no irritants. Pond's va ser l'única que només va aconseguir la valoració de "correcte" per la seva fórmula "molt lleugerament irritant" en contacte amb la pell.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions