Cuinar al microones

Una manera saludable de cuinar

Serveix per a fer més coses que no escalfar o descongelar aliments
1 Abril de 2003

Una manera saludable de cuinar

/imgs/20030401/alimentacion01.jpg
L’estil de vida de milers de persones ha canviat radicalment des que es va introduir a les nostres cuines el forn microones, fins a l’extrem que a molts ens sembla ja impensable no disposar d’aquest aparell a casa. Les bondats del microones es basen, fonamentalment, en la seva rapidesa per a escalfar aliments i en la comoditat i senzillesa del seu ús, cosa que ha permès que aquest electrodomèstic s’hagi adaptat perfectament a la forma de vida actual, poc donada a ostentacions culinàries i més orientades a reescalfar i descongelar aliments ja preparats. Però el forn microones ofereix moltes més possibilitats que l’escalfament dels aliments, i es pot utilitzar fins i tot per a elaborar sofregits i salses.

Funcionament de les microones

El forn microones funciona de forma totalment diferent a la resta de forns convencionals. Té una font emissora d’ones electromagnètiques, les microones, que provoquen una fricció entre les molècules d’aigua de l’interior de l’aliment. Això produeix una calor que es transmet a la resta de molècules per contacte; així s’escalfa l’aliment. Les microones penetren 1 o 2 centímetres de profunditat i posteriorment la calor es difon. La velocitat d’escalfament és quatre vegades superior a la dels forns convencionals.

Els utensilis adequats

Perquè els aliments s’escalfin, les microones han de travessar l’aliment mateix i els recipients que els contenen. Són adequades per a fer-ho els atuells de vidre, de porcellana, de pisa, de ceràmica i els de plàstic que indiquen explícitament la seva compatibilitat amb les microones. S’ha demostrat que alguns plàstics, quan s’escalfen, poden desprendre part dels seus components i resultar tòxics, per la qual cosa s’han d’utilitzar només recipients que hagin sigut fabricats especialment per a ser usats en els forns microones (porten una etiqueta o símbol que ho indica). Serveixen com a materials auxiliars el paper absorbent, el film transparent, les bosses de cocció per a forn, el paper d’estrassa i els motlles de paper. Mai s’han d’utilitzar metalls, inclòs el paper d’alumini o la coberteria, ja que reflecteixen les microones contra les parets del forn i aquest pot avariar-se. Ocorre el mateix amb les vaixelles de ceràmica amb dibuixos o adorns amb algun element metàl·lic. El paper o el cartó poden cremar-se.

Possibilitats del forn microones

Rapidesa en la preparació de les receptes
Els aliments deshidratats o amb poc contingut en aigua s’escalfen abans que els més líquids, i poden escalfar-se excessivament o cremar-se si són cuinats a potències massa altes. El microones permet que els aliments es descongelin en pocs minuts, i al mateix temps les radiacions destrueixen els gèrmens. Escalfa directament l’aliment en el mateix recipient o el cuina a una velocitat increïble. A fi que el menjar no es refredi tan de pressa, observació comuna entre molts usuaris, els tècnics asseguren que el menjar s’ha de remenar una o dues vegades durant la cocció o el reescalfament, i deixar-lo reposar uns 20 segons una vegada que s’hagi apagat el forn perquè la temperatura s’equilibri. El forn microones fa possible la preparació d’infinits plats, de forma perfecta i en temps molt breus. És el cas de sofregits, sucs, salses, primers plats, sopes…

Comoditat
Es pot cuinar en el mateix recipient que s’usarà després per a menjar. A més, netejar el microones només requereix passar a les parets un drap humit amb bicarbonat i llima.

Sabors més naturals
Com que els aliments es couen en el propi suc, conserven les sals minerals i s’aprecia millor el seu sabor real.

Influència sobre el valor nutritiu

Pel que fa al valor nutritiu dels aliments, fins a la data no s’ha comprovat que les microones provoquin pèrdues nutritives més altes que altres mètodes de cocció tradicional. Fins i tot en el cas dels productes congelats, pel fet que la cocció és més ràpida, es redueix la pèrdua vitamínica. A més, els aliments es couen en el propi suc, de manera que es redueix la pèrdua de nutrients que es produeix quan es cuinen en mitjans líquids.

No obstant això, s’ha d’utilitzar amb atenció quan es volen cuinar diferents aliments. El temps de cocció en el microones es calcula amb relació al volum de menjar. Si se supera el temps, els aliments perden vitamines i es desnaturalitzen alguns dels seus components com les proteïnes. S’ha comprovat en molts estudis que els aliments cuinats amb microones tenen una aroma més dèbil i menys agradable. I els aliments no queden ni torrats ni cruixents, llevat que l’aparell incorpori un torrador convencional.

En relació amb la salut

El risc principal dels microones no esdevé de la naturalesa de les ones electromagnètiques, sinó de la seva eficàcia i potència superiors per a escalfar els aliments, ja que això pot provocar sobreescalfaments en els plats i cremades diverses. Per a dissipar tot ressentiment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va assegurar ja l’any 1992 que no hi ha cap prova científica que la salut dels consumidors d’aliments preparats en els forns microones corri cap risc, sempre que se segueixin les instruccions del fabricant.

Sofregits i salses

 • Els sofregits exigeixen poc de condiment, ja que aquest no és absorbit a causa de la rapidesa de la cocció, de forma que resulten saborosos, lleugers i molt digestius.
 • Les salses s’han de coure preferiblement en recipients amples i baixos per a afavorir la rapidesa i l’evaporació, amb l’avantatge que no s’enganxen en el recipient.

Primers plats: pasta, arròs, sopes i verdures

 • La cocció de la pasta i de l’arròs en el microones es fa pràcticament de la mateixa manera que en la cocció tradicional: triple volum d’aigua que d’aliment.
 • La sopa, és preferible coure-la destapada, directament en el recipient de servir o en tassons individuals. Es tapen exclusivament les més caldoses per a evitar que esquitxin.
 • Els líquids estan molt calents encara que el recipient en què s’escalfen estigui fred. Els líquids escalfats poden no generar vapor, fins i tot quan han superat el punt d’ebullició, i això és el que provoca més d’una cremada.
 • Les verdures s’han de col·locar en un recipient mullades amb l’aigua que hem usat en rentar-les, cobrir-les i, a la meitat de la cocció, remenar-les. Es poden cuinar senceres i amb pela (carabassó, patata, albergínia, tomàquet…), prèviament punxades amb una forquilla o amb petits talls per a evitar que l’augment de la pressió les faci explotar.

Segons plats: carn, peix…

 • Els trossos grans de carn s’han de desossar i cuinar al 50% de potència durant més temps, de forma que la calor arribi a l’interior sense sobreescalfar la superfície.
 • Els ous no s’han de cuinar mai amb closca, ja que exploten.
 • El peix admet molt bé el microones: sols amb unes gotes d’aigua, sal, oli i llima, o combinat amb verdures tallades en trossos petits perquè la cocció sigui homogènia.
Trucs per a cuinar diversos aliments
 • Ordeni el menjar de manera uniforme en el recipient i cobreixi’l amb un film o una tapa, sense que aquests toquin el menjar.
 • Si escalfa més d’un plat alhora, procuri que les racions siguin semblants perquè estiguin a punt al mateix temps.
 • Si és necessari, remeni el menjar dins del recipient diverses vegades durant la cocció o l’escalfament.
 • Per a coure la majoria dels aliments a penes cal aigua perquè aprofiten el contingut aquós del mateix aliment.
 • Els motlles s’han d’omplir fins a la meitat, perquè aquest tipus de cocció tendeix a expandir més els batuts que el forn convencional.
 • Vagi amb compte quan escalfi els biberons o els menjars dels nadons.