Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Sorolls molestos : Les lleis permeten denunciar els qui causen sorolls excessius

Tant la via judicial civil com la via administrativa i fins i tot la penal són vàlides per a canalitzar la reclamació

/imgs/20030401/informe01.jpg
Ningú ja no posa en dubte que l’excés de soroll és un problema. Les queixes generades per les activitats d’oci, nocturn i diürn, per obres, per la proximitat de carreteres, aeroports o fàbriques sorolloses són contínues per part dels veïns, que veuen com casa seva i la seva intimitat es veuen envaïdes per una infinitat de molestos sons a alt volum que pertorben la seva qualitat de vida.

La UE estima que el soroll ambiental com a efecte de les activitats humanes s’ha duplicat els últims anys en tots els països membres. Només a Espanya, es calcula que almenys 9 milions de persones suporten nivells mitjans de 65 decibels, el màxim admès per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fins al punt que a hores d’ara els experts consideren la contaminació acústica com una de les més molestes i de les que tenen una incidència més gran sobre el benestar humà.

Les legislacions europees estableixen que 65 decibels diürns i 55 decibels durant la nit són els límits acceptables per al soroll. Mèdicament, la capacitat auditiva comença a deteriorar-se a partir dels 75 decibels, i si se superen els 85 decibels de forma habitual es pot originar el que es denomina sordesa sensorineural progressiva (falta d’excitació en les neurones). Sobrepassats els 125 decibels apareix el dolor, i s’arriba al llindar d’aquest als 140 decibels.

Quant als decibels permesos en un habitatge, varien d’un municipi a un altre i depenen del tipus d’activitat de què es tracti. Encara més: alguns consistoris afinen molt els màxims permesos i els classifiquen fins i tot per zones de la casa. Així, el límit de decibels és diferent per a sorolls que es perceben en una habitació o en el saló.

Per això, abans d’iniciar qualsevol tràmit per a sol·licitar el cessament de sorolls, convé informar-se sobre què n’estipulen les ordenances municipals; és a dir, què es considera una activitat molesta i quins són els límits admissibles (de decibels i dels horaris en què s’emeten) en cada cas.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions