Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Es retarda un any el lliurament de l'habitatge per a ús vacacional

He rebut una carta del constructor en què m'informa del termini que tinc per a fer al·legacions a causa del retard de més d'un any en el lliurament d'un habitatge. Es tracta de l'adquisició d'un apartament vacacional. És possible sol·licitar-ne una indemnització? En el contracte no es menciona aquest supòsit, ni s'eximeix el constructor de l'incompliment en la data de lliurament ni es preveun les diligències que jo pugui efectuar per aquest incompliment. Hi ha cap llei que m'empari en aquest supòsit? Quin tipus de compensació puc exigir? En cap cas vull trencar el contracte i òbviament ja no puc exigir-ne l'obligat compliment.

/imgs/20030401/consultorio02.jpg En un contracte de compravenda d'habitatge és possible regular l'obligació d'entrega de l'habitatge, en construcció, establint-hi un termini i una penalització econòmica a favor del comprador per períodes determinats de retard en el lliurament. Si el retard en el lliurament pactat frustra l'interès del comprador, es pot arribar fins i tot a la resolució del contracte, tret que s'opti per l'aplicació de la penalització econòmica pactada o per una indemnització de danys i perjudicis acreditats.

En aquesta consulta, entre constructor i comprador es va concertar un contracte de compravenda d'un apartament vacacional sense regular l'obligació de lliurament del venedor en termini contractual. Segons la jurisprudència, no pot afirmar-se que el lliurament dins d'un període determinat fos un element essencial. No obstant això, tot i que no hi ha un termini de lliurament convingut per escrit, pot deduir-se del contracte i de la carta rebuda que hi ha un termini pactat verbalment, en què consta el reconeixement del retard per part del constructor. Es pot sol·licitar una indemnització pels danys i perjudicis causats pel retard.

Però, a més d'un probable dany moral difícil de quantificar i de prosperar, el perjudici rau en la impossibilitat de gaudir durant més un any de l'apartament per a finalitats vacacionals: estiu, Setmana Santa, caps de setmana o ponts... Caldrà quantificar els perjudicis en aquest sentit, comprovar els documents i reclamar les despeses que s'han suportat en gaudir dels períodes vacacionals en un altre allotjament. Més altres despeses que s'hi hagin ocasionat pel retard. Es podria al·legar que s'han frustrat les expectatives de llogar l'apartament a un tercer, amb la pèrdua econòmica consegüent. Si no hi ha acord, caldrà plantejar-se el fet d'anar als tribunals, sempre que s'acreditin els danys soferts i la seva quantificació.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions