Els peus

Els grans oblidats del cos

Descuidar-los pot provocar problemes greus en els seus ossos, en les cames i en la columna vertebral.
1 Abril de 2003

Els grans oblidats del cos

/imgs/20030401/consejos01.jpg
Més del 80% de la població sofreix algun problema als peus. I és que, tot i que carreguen el pes del cos durant tot el dia i que, juntament amb les mans, són els elements mecànicament més complexos del cos humà, en són una de les parts més oblidades. En total, 26 ossos, 19 músculs, 33 articulacions i més de 100 tendons constitueixen el nostre principal punt de suport, i són molt poques les persones que els proporcionen l’atenció i les cures que es mereixen.

Abans de tot, higiene

 • Renti’s els peus a diari i assequi’ls molt bé, sobretot entre els dits. Almenys una vegada per setmana fiqui’ls en aigua calenta amb sabó i sal. El bany no ha de superar els 10 minuts, perquè l’aigua calenta estova la pell, i això afavoreix que s’hi introdueixin els fongs. Acabi el bany alternant aigua freda i calenta per a estimular-hi la circulació sanguínia.
 • Aprofiti per llimar durícies i asprors amb una pedra tosca o una llima ampla. Elimini la pell resseca i les callositats menors amb un gel exfoliant.
 • Talli’s les ungles dels dits dels peus amb un tallaungles o amb unes tisores especials. Faci-ho de forma recta per a evitar que encarnin, i mai massa curtes. Si pateix de diabetis o problemes circulatoris, extremi les cures perquè són més propenses a la infecció.
 • Apliqui’s una crema humectant als peus i les cutícules de les ungles. Si ho prefereix, empolvori’ls amb pólvores de talc (usi unes pólvores que siguin antisèptiques).

Dediqui’ls uns minuts al dia

 • Examini’s els peus regularment. Presti-hi atenció als canvis en el color i la temperatura. Busqui-hi l’augment de gruix o canvi de color de les ungles (pot ser un senyal del desenvolupament de fongs), controli els clavills o talls de la pell. El despreniment o pelat de la pell en la planta dels peus o entre els dits podria indicar l’existència de fongs (peu d’atleta).
 • No ignori el dolor de peus, no és normal. Si el dolor continua, consulti un podòleg o el seu metge.
 • Eviti caminar descalç, els peus tindran més risc de lesió i d’infecció. En la platja o quan estigui exposat al sol, utilitzi sempre protector solar en els peus com en la resta del cos.
 • Si té berrugues, durícies, galindons o rodadits, posi’s en mans d’un especialista. No usi locions, ungüents i remeis casolans.
 • Apliqui’s un massatge diari en la zona posterior de la cama, és a dir, el bessó. Millorarà el retorn venós de la zona i aconseguirà que els seus peus tinguin una millor aportació sanguínia.

Triï el calçat adequat

 • /imgs/20030401/consejos02.jpg
  El pes corporal ha de repartir-se de forma equilibrada, i els tacons massa alts ho impedeixen i causen lesions a nivell del taló d’Aquil·les, que és el que suporta la major part del pes. Eviti-ho utilitzant tacons de dos o tres centímetres d’altura com a màxim. Si, a més, són amples, el cos tindrà major estabilitat. No usi puntes estretes, són les responsables dels dolorosos galindons.
 • No abusi del calçat esportiu, perquè, com el seu nom indica, només és per a fer esport. Opti pel calçat en funció de l’activitat que hi hagi de fer (treballar, caminar, ballar, córrer, etc.).
 • Les soles han de ser resistents i flexibles amb una bona superfície absorbent, encoixinades per a absorbir l’impacte que es produeix en caminar per terrenys durs.
 • No esperi que les sabates cedeixin amb l’ús. Quan compri sabates, faci-ho sempre a última hora de la tarda, quan els peus estan més inflats. Evitarà comprar sabates massa estretes que a la llarga li originaran callositats i dureses.
 • El calçat ha d’ajustar-se perfectament als dits i als talons. El taló mai ha de sortir-se’n per darrere de la sabata, i el peu tampoc hi ha de quedar solt a dins, ja que podrien produir-se pelades i butllofes.
 • Els dos peus mai són de la mateixa mida, compri sempre el punt que s’adapti al peu més gran dels dos. Si hi ha molta diferència entre un peu i un altre, col·loqui una plantilla en el que li quedi més ample per a igualar-los.
 • Els materials sintètics afavoreixen la producció excessiva de transpiració i l’augment dels bacteris que causen la mala olor.
 • Utilitzi més d’un parell de sabates i alterni’n l’ús, no utilitzi les mateixes tots els dies. Evitarà tenir sempre les mateixes pelades, durícies o butllofes.
 • Rebutgi les sabates en el moment en què s’hagin donat molt i, sobretot, si el peu tendeix a sortir-se’n.