Campaments, colònies i granges escola

Diversió i educació per als xiquets, ajuda i tranquil·litat per als pares

Els pares han de valorar els interessos del xiquet, els gustos, les habilitats, la preparació física i la maduresa abans d'enviar-los a un d'aquests centres de diversió i educació alternativa
1 Juliol de 2007
Img informe listado 459

Diversió i educació per als xiquets, ajuda i tranquil·litat per als pares

/imgs/20070701/img.informe-2.01.jpgLa fi del curs lectiu s’associa amb l’alegria, els crits i les festes que es multipliquen a les escoles i als col·legis del nostre país. El pes de cuidar, entretenir i continuar educant els petits durant els pròxims mesos d’estiu recau de manera absoluta en els pares. Aquesta tasca, aparentment fàcil de complir, pot esdevenir una missió frustrant en moltes famílies que no aconsegueixen conciliar els seus horaris laborals amb els dels fills.

Davant la impossibilitat de contractar una persona per a l’atenció dels menuts durant aquests mesos per raons econòmiques, per falta de confiança o pels horaris, cada vegada és més habitual que els dos membres de la parella es relleven en el gaudi de les vacances perquè el xiquet tinga com a referent un dels pares. Una altra alternativa, més reeixida i atractiva, és la que es plasma en la creixent oferta de campaments i colònies d’estiu, que permet que els joves aprenguen anglès als Pirineus, surf al Cantàbric, multiaventura a la serra madrilenya, teatre a Bilbao, màgia a Catalunya?

Les possibilitats són moltes i l’oferta interminable. A la ciutat, a la platja, al camp o a l’estranger i organitzades per ajuntaments, col·legis, ludoteques, empreses privades, entitats financeres, museus o clubs esportius, les colònies, campaments i granges escola lúdiques o formatives ofereixen diversió i formació estivals per a xiquets i joves. Ells es diverteixen i els pares troben resposta al dilema de què fer amb els fills mentre arriben les vacances laborals, molt més breus que les escolars.

/imgs/20070701/img.informe-2.02.jpg
D’acord amb l’edat dels xiquets i els seus gustos personals, es pot triar entre iniciatives que combinen idiomes amb esports d’aventura, activitats mediambientals i tallers de màgia o classes de violí amb passejos en globus. Gairebé totes les ofertes s’estructuren en torns d’una setmana o de quinze dies de duració, amb preus per a totes les butxaques que van dels 35 als 1.570 euros. Aquesta diferència de preus ve donada, principalment, pel tipus d’allotjament: des de la mateixa casa del xiquet fins a un hotel de 4 o 5 estrelles, passant per albergs, bungalous, col·legis, tendes de campanya o granges, sense oblidar les colònies gratuïtes, sobretot urbanes, organitzades pels ajuntaments i altres institucions.

Amb independència de l’àmbit privat o públic, d’una metodologia o una altra, les colònies d’estiu, igual que els campaments i les granges escola, complementen el procés de formació reglat que reben els xiquets als centres educatius durant el curs escolar. Al mateix temps es conceben com un espai idoni perquè xiquets i joves convisquen amb altres xics i xiques de la seua edat, i gaudisquen del temps lliure d’una forma creativa, participativa i enriquidora.

Consells per a prendre la decisió encertada
 • Tinguem en compte que l’edat ideal perquè els xiquets vagen a la primera colònia són els sis anys. Abans poden anar a campaments urbans o de dia.
 • En el cas de les primeres experiències, escollim un campament que estiga prop de casa del xiquet, per si hi ha problemes.
 • Fomentem en el xiquet la capacitat de la lliure elecció i acceptem-la. Cada xiquet és un món, i encara que de vegades cal donar-los una espenteta perquè superen la timidesa, no els hi obliguem a anar, especialment si aquesta és la primera experiència fora de casa.
 • Assegurem-nos que el petit realment vol anar-hi. És preferible anul·lar la inscripció en l’últim moment que obligar el xiquet a passar per una mala experiència.
 • Superem la nostra pròpia por i reticència a deixar els fills en mans d’estranys, lluny de casa, durant una, dues o tres setmanes.
 • L’oferta és molt variada. A l’hora de triar entre una o una altra tinguem en compte els gustos, les habilitats, les preferències i les necessitats del nostres fills.
 • Valorem també la relació entre l’oferta d’activitats i el preu, el tipus de lloc en què es residirà (residència, cabanya, casa rural, hotel?) i si inclou o no trasllats i materials.
 • Assegurem-nos que l’entitat pública o privada que organitza les colònies està reconeguda en els registres de la comunitat autònoma corresponent, i té llicència de funcionament.
 • Un bon campament ha de ser net, segur i còmode, gestionat per persones capacitades i amb bona formació. A més, ha d’oferir activitats i excursions de qualitat que complementen les habilitats escolars dels xiquets, i estar disposat en tot moment a aclarir qualsevol tipus de dubte que es tinga en este sentit.
 • És important que els grups estiguen separats per edats i que la diferència entre els membres de cada grup no siga de més de tres anys.
 • Si no tenim referències del lloc on es faran les colònies, no dubtem a visitar les instal·lacions personalment.
 • Sol·licitem veure els permisos de què dispose l’empresa per a exercir la seua tasca. Informem-nos de les mesures higienicosanitàries de les instal·lacions que han adoptat els organitzadors del campament.
 • Exigim informació detallada del programa d’activitats que es faran, i seleccionem les activitats de multiaventura que estem disposats a autoritzar. Cal ser conscients que moltes poden ser inadequades per a l’edat del nostre fill i que no hem d’obligar-lo a participar en una cosa que no li agrada o que li fa por.
 • Als campaments de xiquets menuts s’han d’evitar els esports de risc o els que presenten un alt grau de competitivitat.
 • Informem detalladament els responsables de la colònia de les cures que necessita el nostre fill: si és asmàtic, al·lèrgic, diabètic o té problemes de son, de conducta o d’alimentació.

Alternatives diverses

 • Colònies. Són una opció segura i còmoda, especialment per als més menuts, ja que a diferència dels campaments l’allotjament es fa en la pròpia casa del xiquet, en hotels, col·legis o albergs preparats per a acollir grups nombrosos.
 • /imgs/20070701/img.informe-2.03.jpgColònies urbanes. Les més sol·licitades als últims anys. A més de ser l’alternativa més econòmica, representen una elecció excel·lent per als xiquets més menuts (poden anar-hi a partir dels tres anys) i per als pares que no volen allunyar-se dels fills durant l’estiu. Funcionen igual que un centre escolar. Obrin les portes cap a les nou del matí (algunes inclouen el dinar) i les tanquen sobre les sis de la vesprada, i les activitats no difereixen massa de les altres opcions: n’hi ha d’esportives, de mediambientals, de musicals, de pintura, de teatre, d’idiomes, de màgia, etc.
 • Campament d’estiu. De característiques semblants a les colònies, però en aquests els xiquets conviuen en tendes de campanya instal·lades en paratges naturals, seguint la filosofia que els xiquets estiguen en contacte amb la naturalesa. Per això, encara que sense oblidar els idiomes i altres matèries artístiques i esportives, tenen una rellevància especialles activitats relacionades amb el medi ambient, com ara l’observació de la flora i la fauna de la zona i les excursions i els itineraris ecològics.
 • Granges escola. Orientades al coneixement de la vida rural, representen una combinació entre una colònia i el campament, ja que es pernocta en edificis (en llits) en ple contacte amb la naturalesa. Els programes combinen les activitats lúdiques i formatives amb les feines pròpies del medi rural: treball al camp, elaboració artesanal d’estris i aliments (sabó, pa, formatge, mantega) i cura dels animals i de l’horta.
La seguretat, un element clau
 • Els monitors estan en possessió del diploma de Monitor de Temps Lliure o una titulació equivalent. Si els pares tenen algun dubte, poden sol·licitar que els el mostren.
 • Tant les colònies com les granges i campaments disposen d’una farmaciola d’auxilis bàsics i personal amb coneixements per atendre possibles problemes de picadures, talls, cops, diarrea, febres, vòmits, refredats, etc.
 • També disposen de personal mèdic especialitzat per a atendre algun cas greu de salut que puga haver-hi. A més, tot està preparat per a fer una sortida urgent a un centre hospitalari.
 • Els campaments tenen una pòlissa d’assegurances d’accidents i de responsabilitat civil que cobreix la seguretat dels participants.
 • Els organitzadors i monitors tenen els telèfons i les adreces de tots els pares i mares. Per tant, davant de qualsevol imprevist avisaran immediatament. Per això és molt important que els progenitors donen un número de telèfon i una adreça de correu electrònic on se’ls puga localitzar.

Ofertes temàtiques per a tots els gustos i butxaques

 • Artístiques. Són les colònies dedicades a una única matèria, normalment de caràcter artístic, com la música, el teatre, la dansa, el cine, la fotografia, la màgia, etc. Els diversos tallers fomenten la creativitat i desenvolupen les habilitats motrius dels xavals. Estan dirigides a xiquets a partir de quatre anys. El preu d’una setmana oscil·la entre els 98 i els 380 euros.
 • Esportives. Orientades per als joves que vulguen gaudir d’uns dies de contacte amb el mar, la platja i els esports nàutics. Amb tot, hi ha activitats per a tots els gustos. Vela, surf de vela, submarinisme de tub, piragüisme, natació, futbol, bàsquet, atletisme… Les possibilitats de practicar un esport són moltes i variades. El requisit és que els xiquets hagen complit els set anys. El preu per setmana oscil·la entre 60 i 379 euros. Si la pràctica esportiva es combina amb l’aprenentatge d’un idioma, el preu mitjà d’una setmana és de 400 euros.
 • D’idiomes. Tenen molta tradició en l’organització de colònies, i solen ser un combinat de totes les anteriors (multiaventura, esportives, artístiques), a les quals s’afegeix la immersió en l’idioma, en molts casos compartint classes i oci amb xiquets de països diferents. Una opció vàlida per als xiquets que ja tinguen sis anys. El preu d’una quinzena es mou entre els 760 i els 1.570 euros.
 • Mediambientals. Són colònies ubicades en zones rurals on els xiquets tenen l’oportunitat de conèixer en persona la flora i la fauna de la zona, mentre fan tallers, excursions, visites culturals i aprenen a cuidar el medi ambient. Tampoc obliden la pràctica esportiva (senderisme, natació, orientació, tirolina, etc.). Indicades per a xiquets a partir de 7 anys. Des de 175 euros per cinc dies, fins a 380 euros per 10 o 12.
 • Multiaventura. L’oferta de colònies multiaventura creix cada estiu. Els joves poden iniciar-se, en ple contacte amb la naturalesa, en la pràctica d’esports d’aventura com ara descens en canoa, tir amb arc, descens en bot, escalada, ràpel, hípica, etc. Per apuntar-s’hi n’hi ha prou de tenir complits els set anys. Els preus són molt variats, i van dels 195 euros als 700 euros per una setmana, i de 350 euros a 1.130 euros per 15 dies.
Beneficis per als petits

Físics

 • Enforteixen el seu creixement.
 • Milloren el control, la coordinació i la consciència corporal.
 • Desenvolupen les seues capacitats físiques condicionals: força, resistència, velocitat, flexibilitat i agilitat.
 • Prenen consciència de la seua motricitat en l’espai i el temps.

Socials i emocionals

 • Potencien la camaraderia, la sociabilitat i la solidaritat en la convivència diària.
 • Afavoreixen l’entreteniment i la convivència.
 • Estimulen la seua autonomia i la seua responsabilitat.
 • Enforteixen els seus vincles amb l’entorn, contribueixen que el petit aprenga a conviure amb altres persones i a desenvolupar la consciència de grup i de respecte mutu.
 • Afavoreixen la seua iniciativa a l’acció i l’organització.
 • Incentiven el gust i la satisfacció per les activitats en la naturalesa.
 • Fomenten el respecte per les normes.

Intel·lectuals, ecològics i solidaris

 • S’afavoreix l’acostament al medi natural, i així se’n promou el respecte i la cura.
 • Els xiquets es familiaritzen amb les tècniques d’aire lliure i l’esport, i s’inicien en els esports d’aventura i risc controlat.
 • Els menuts valoren les activitats d’aventura en la naturalesa i en gaudeixen.
 • En aquestes instal·lacions es donen a conèixer els costums i els recursos culturals de cada zona i els xiquets coneixen el món rural.
 • Els més petits aprenen idiomes i els practiquen, a més de tota classe de matèries artístiques.