Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Campaments, colònies i granges escola : Diversió i educació per als xiquets, ajuda i tranquil·litat per als pares

Els pares han de valorar els interessos del xiquet, els gustos, les habilitats, la preparació física i la maduresa abans d'enviar-los a un d'aquests centres de diversió i educació alternativa

/imgs/20070701/img.informe-2.01.jpgLa fi del curs lectiu s’associa amb l’alegria, els crits i les festes que es multipliquen a les escoles i als col·legis del nostre país. El pes de cuidar, entretenir i continuar educant els petits durant els pròxims mesos d’estiu recau de manera absoluta en els pares. Aquesta tasca, aparentment fàcil de complir, pot esdevenir una missió frustrant en moltes famílies que no aconsegueixen conciliar els seus horaris laborals amb els dels fills.

Davant la impossibilitat de contractar una persona per a l’atenció dels menuts durant aquests mesos per raons econòmiques, per falta de confiança o pels horaris, cada vegada és més habitual que els dos membres de la parella es relleven en el gaudi de les vacances perquè el xiquet tinga com a referent un dels pares. Una altra alternativa, més reeixida i atractiva, és la que es plasma en la creixent oferta de campaments i colònies d’estiu, que permet que els joves aprenguen anglès als Pirineus, surf al Cantàbric, multiaventura a la serra madrilenya, teatre a Bilbao, màgia a Catalunya?

Les possibilitats són moltes i l’oferta interminable. A la ciutat, a la platja, al camp o a l’estranger i organitzades per ajuntaments, col·legis, ludoteques, empreses privades, entitats financeres, museus o clubs esportius, les colònies, campaments i granges escola lúdiques o formatives ofereixen diversió i formació estivals per a xiquets i joves. Ells es diverteixen i els pares troben resposta al dilema de què fer amb els fills mentre arriben les vacances laborals, molt més breus que les escolars.

/imgs/20070701/img.informe-2.02.jpg
D’acord amb l’edat dels xiquets i els seus gustos personals, es pot triar entre iniciatives que combinen idiomes amb esports d’aventura, activitats mediambientals i tallers de màgia o classes de violí amb passejos en globus. Gairebé totes les ofertes s’estructuren en torns d’una setmana o de quinze dies de duració, amb preus per a totes les butxaques que van dels 35 als 1.570 euros. Aquesta diferència de preus ve donada, principalment, pel tipus d’allotjament: des de la mateixa casa del xiquet fins a un hotel de 4 o 5 estrelles, passant per albergs, bungalous, col·legis, tendes de campanya o granges, sense oblidar les colònies gratuïtes, sobretot urbanes, organitzades pels ajuntaments i altres institucions.

Amb independència de l’àmbit privat o públic, d’una metodologia o una altra, les colònies d’estiu, igual que els campaments i les granges escola, complementen el procés de formació reglat que reben els xiquets als centres educatius durant el curs escolar. Al mateix temps es conceben com un espai idoni perquè xiquets i joves convisquen amb altres xics i xiques de la seua edat, i gaudisquen del temps lliure d’una forma creativa, participativa i enriquidora.

Consells per a prendre la decisió encertada

 • Tinguem en compte que l’edat ideal perquè els xiquets vagen a la primera colònia són els sis anys. Abans poden anar a campaments urbans o de dia.
 • En el cas de les primeres experiències, escollim un campament que estiga prop de casa del xiquet, per si hi ha problemes.
 • Fomentem en el xiquet la capacitat de la lliure elecció i acceptem-la. Cada xiquet és un món, i encara que de vegades cal donar-los una espenteta perquè superen la timidesa, no els hi obliguem a anar, especialment si aquesta és la primera experiència fora de casa.
 • Assegurem-nos que el petit realment vol anar-hi. És preferible anul·lar la inscripció en l’últim moment que obligar el xiquet a passar per una mala experiència.
 • Superem la nostra pròpia por i reticència a deixar els fills en mans d’estranys, lluny de casa, durant una, dues o tres setmanes.
 • L’oferta és molt variada. A l’hora de triar entre una o una altra tinguem en compte els gustos, les habilitats, les preferències i les necessitats del nostres fills.
 • Valorem també la relació entre l’oferta d’activitats i el preu, el tipus de lloc en què es residirà (residència, cabanya, casa rural, hotel?) i si inclou o no trasllats i materials.
 • Assegurem-nos que l’entitat pública o privada que organitza les colònies està reconeguda en els registres de la comunitat autònoma corresponent, i té llicència de funcionament.
 • Un bon campament ha de ser net, segur i còmode, gestionat per persones capacitades i amb bona formació. A més, ha d’oferir activitats i excursions de qualitat que complementen les habilitats escolars dels xiquets, i estar disposat en tot moment a aclarir qualsevol tipus de dubte que es tinga en este sentit.
 • És important que els grups estiguen separats per edats i que la diferència entre els membres de cada grup no siga de més de tres anys.
 • Si no tenim referències del lloc on es faran les colònies, no dubtem a visitar les instal·lacions personalment.
 • Sol·licitem veure els permisos de què dispose l’empresa per a exercir la seua tasca. Informem-nos de les mesures higienicosanitàries de les instal·lacions que han adoptat els organitzadors del campament.
 • Exigim informació detallada del programa d’activitats que es faran, i seleccionem les activitats de multiaventura que estem disposats a autoritzar. Cal ser conscients que moltes poden ser inadequades per a l’edat del nostre fill i que no hem d’obligar-lo a participar en una cosa que no li agrada o que li fa por.
 • Als campaments de xiquets menuts s’han d’evitar els esports de risc o els que presenten un alt grau de competitivitat.
 • Informem detalladament els responsables de la colònia de les cures que necessita el nostre fill: si és asmàtic, al·lèrgic, diabètic o té problemes de son, de conducta o d’alimentació.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions