Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Margarines : Margarines: només s’assemblen perquè s’unten

Totes tenen un aspecte molt semblant, però tenen diferències notables. Així que és important que ens fixem en l’etiqueta i que aprenem a desxifrar-la.

La margarina sempre ha estat vista amb un cert recel: se sol percebre com un producte “industrial” i “artificial”, amb una composició “sospitosa”. Aquestes pors es deuen sobretot a les característiques que presentaven moltes margarines en el passat: fins fa unes dècades estaven compostes per alguns greixos que deixaven molt a desitjar des del punt de vista nutricional, com els greixos trans. A més, com a consumidors no teníem manera de conèixer detalls sobre la composició perquè en l’etiqueta només mostraven indicacions genèriques sobre els ingredients, com ara “greixos vegetals”, sense especificar-ne els tipus.

En l’actualitat aquests productes són molt diferents als de llavors. Se n’ha millorat la composició, de manera que la gran majoria ja no contenen greixos trans. A més, l’etiqueta mostra tots els ingredients amb detall; per exemple, en comptes de “greixos vegetals”, ara s’indica “oli d’oliva” o “greix de coco”. Així podem veure que no contenen ingredients estranys, sinó que estan compostos simplement per combinacions de diferents olis i greixos. A més, tenim més informació al nostre abast per a decidir quina triem. Però abans de fixar-nos en els ingredients, és important que ens centrem en un altre aspecte: el tipus de producte de què parlem.

De debò és margarina?

Abans de triar una margarina, hauríem de tenir molt present que hi ha molts productes que tenen un aspecte semblant (consistència sòlida, color groguenc, mal·leables, envasos semblants), però que tenen diferències importants. Tant és així que alguns ni tan sols són margarines, encara que no podrem saber-ho fins que no llegim l’etiqueta amb atenció, i més concretament la denominació de venda, que sol figurar al costat de la llista d’ingredients.

Tots aquests productes es coneixen legalment amb el nom genèric de “matèries grasses”. Consisteixen en barreges de greixos que contenen una petita proporció d’aigua: aquesta última es troba formant gotetes minúscules disperses en el si de la matèria grassa, per això es diu que són emulsions d’aigua en greix.

 1. Matèries grasses làcties. Procedeixen exclusivament de la llet o de productes lactis. És a dir, en aquest grup es troben la mantega i els diferents tipus.
 2. Matèries grasses compostes. Estan formades per olis o greixos tant animals com vegetals. En aquest tipus de productes les matèries grasses d’origen lacti s’han de trobar en una proporció del 10% i del 80%.
 3. Matèries grasses. Estan formades per matèries grasses vegetals o animals, sòlides o líquides (això sí, no poden tenir més del 3% de greix lacti). Tot aquest grup de productes, el que tractem en aquesta guia, es coneix col·loquialment com margarina, encara que des del punt de vista tècnic i legal se’n distingeixen diverses denominacions:
 • Margarina. El contingut de matèria grassa ha de ser igual o superior al 80% i inferior al 90%, com a Tulipán Original (80%).
 • Margarina tres quarts (3/4). El contingut mínim de matèria grassa és del 60% i el màxim del 62%, com a Roda (60%) i Puleva (60%).
 • Semimargarina. El contingut mínim de matèria grassa és del 39% i el màxim, del 41%. La legislació indica que, si el contingut en greix és inferior o igual al 41%, el producte es pot denominar “margarina lleugera”, com passa amb la margarina Ligeresa, que conté un 40% de greix.
 • Matèria grassa per a untar X%. Reben aquesta denominació els productes que compleixen algun dels següents continguts de matèria grassa:
  • Inferior al 39%, com Flora Proactiv 35%.
  • Superior al 41% i inferior al 60%, com Artua (55%), Delínea (54%) i Tulipán sense oli de palma (50%).
  • Superior al 62% i inferior al 80%, com Flora Original (70%) i Flora Esencia (70%).

En l’etiqueta de Flora Proactiv, la denominació del producte indica que es tracta de “matèria grassa vegetal per a untar 70%”. Tanmateix, la quantitat de greixos que s’indica en la informació nutricional és del 35%. Segons ens ha comunicat l’empresa, es tracta d’un error d’etiquetatge. La dada correcta és aquest 35%, així que la denominació que li correspon és “matèria grassa vegetal per a untar 35%”.

Com podem veure, la classificació d’aquests productes és bastant complexa, i això fa que la informació que es mostra en l’etiqueta respecte de la categorització del producte sigui difícilment comprensible per al consumidor.

Hem de tenir en compte que aquests productes estan compostos bàsicament per matèries grasses i aigua; és a dir que, si contenen un 70% de greixos, pràcticament el 30% restant és aigua. És a dir, des del punt de vista de la qualitat comercial es valoren més els productes que tenen una proporció de greix elevada. Això sol estar renyit amb els aspectes nutricionals, perquè són productes que aporten més quantitat d’aquest nutrient i més energia. En qualsevol cas, és important tenir en compte que tots els greixos no són iguals. Per a conèixer-ne els detalls ens hem de fixar en la llista d’ingredients.

Anàlisi

Per fer aquesta guia de compra s’han seleccionat margarines marques líders en el mercat, en les quals s’ha analitzat, principalment:

 • Puntuació Nutri-Score. La valoració està molt determinada per l’aportació d’energia, la quantitat de greix i la proporció de greixos saturats.
 • La informació comercial. Analitzem si aporta informació de valor o si pot ser confusa o portar a engany el consumidor.
 • Els ingredients. Ens fixem especialment en el tipus de greix que conté.
 • Preu. No ha estat un criteri per a avaluar la qualitat del producte, però la qualitat/preu s’ha tingut en compte per a les posicions del rànquing.
 • L’etiquetatge. S’ha analitzat si compleix la legislació vigent.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions