Tàpers a domicili

Si una cosa s’ha posat a prova aquests mesos és la nostra capacitat d’adaptar-nos als canvis i, per a molts, la solució ha estat deixar en mans d’altres persones la tasca de comprar, cuinar i emmagatzemar el menjar. Les pàgines web d’enviament de menús a domicili han suposat una solució per a molts. Però, es pot menjar saludable i segur amb aquests serveis? Un nutricionista analitza els menús de nou de les empreses més destacades.
1 Gener de 2021

Tàpers a domicili

Els serveis d’enviament de menús diaris a domicili ja formaven part de la vida de moltes persones. De fet, sis de cada 10 ja menjaven fora de casa i, segons diversos estudis, algunes ho feien de càtering. Ara s’hi han sumat nous factors que influeixen en la decisió de triar aquest tipus d’alimentació. Aquestes empreses suposen una solució per a les persones que, pel seu ritme de treball, no tenen temps (o ganes) de ser creatius a la cuina i troben en aquest tipus de serveis una opció ràpida. Quan són consultades, algunes d’aquestes empreses afirmen que el seu perfil mitjà de client és de treballadors de 35 i 45 anys, encara que aquesta tendència està canviant per la pandèmia i per les noves rutines que implica. Algunes companyies, a més, piquen l’ullet a uns sectors concrets de la població, com Mediterránea de Guisos, que, des del seu nom –guisos sona a tradició, a cullera–, ja ens dona una idea del seu públic objectiu: els adults grans.

Temps i edat, factors d’elecció

Aquest servei pot ser interessant per a aquesta població gran perquè, tot i que tenen més temps, també poden tenir dificultats per a cuinar pels problemes de l’edat. A més, per les patologies que tenen, potser necessiten un control més estricte de la dieta i de la seva composició i això es pot aconseguir amb aquest tipus de servei. Sabem que la malnutrició és un dels problemes en aquest grup de població i, encara que els factors són múltiples, un és la pèrdua de la gana i la disminució del sentit del gust. Amb uns plats atractius i saludables podem lluitar contra aquest problema.

Si triem una empresa d’aquest tipus hem de pensar si el que busquem és un servei puntual o continuat. Si busquem un simple consum esporàdic, ens hem de fixar en factors com les condicions d’enviament (comanda mínima, antelació necessària…) i l’atractiu de l’oferta. En canvi, si pensem fer-ne un consum regular, ens hem de fixar en altres factors:

 • El preu.
 • Cada quant es renova la carta (JB Food, per exemple, canvia setmanalment els seus 30 plats, i d’altres són més immobilistes).
 • Si hi ha una quantitat suficient de plats saludables per a poder portar una dieta equilibrada (varietat en les fonts de proteïna, presència de verdures abundant tant en guarnició com de plat principal…).

Com hem de menjar i pagar el que és “saludable”

La informació que ens interessa per a valorar si són plats saludables o no es troba en la llista d’ingredients. Els primers que hi figurin seran els que tenen més presència en el plat. A més, és interessant comprovar la quantitat de sal que s’utilitza en els plats. Aquesta haurà d’aparèixer en la informació nutricional. Segons l’OMS, no ha de superar els 5 grams diaris (1,25/100 g).

El preu mitjà de cinc plats solts és d’uns 28 euros. El dels menús variarà segons la quantitat de plats que tinguin, i podem triar el que s’adeqüi més a la nostra situació, tant en nombre de plats com en composició o possibles patologies (hipertensió, diabetis…).

Actualment, les causes principals de mort evitables estan relacionades amb els hàbits de vida. Segons l’Organització Mundial de la Salut, el tipus de malaltia no transmissible predominant són les malalties cardiovasculars, on els hàbits de vida i l’alimentació tenen un paper crucial. Concretament s’estima que uns 4,1 milions de morts a l’any es deuen a una ingesta excessiva de sodi. “Sabem que un consum excessiu de productes ultraprocessats o plats preparats sol anar de la mà d’una ingesta excessiva d’aquest micronutrient”, explica el nutricionista Daniel Ursúa. “En aquest sentit, una de les grans dificultats per a intentar canviar la nostra dieta és la falta de costum i recursos gastronòmics per a pensar plats saludables”.

D’altra banda, aquest tipus de receptes tradicionals solen requerir preparacions llargues (i més si no tenim destresa a la cuina); per això, un dels avantatges que aquests serveis afirmen oferir  és que milloren la nostra dieta sense gran esforç, ja que moltes vegades preparen ofertes especials amb “menús saludables”, com asseguren.

Es pot menjar bé a partir dels menús que ofereixen aquestes empreses? Hi ha una eina infal·lible: gràcies a l’escola de salut pública de Harvard, comptem amb una guia que ens permet valorar ràpidament si la nostra alimentació és l’adequada. Pensa en el teu dinar d’avui: la meitat ha d’estar compost per fruita o verdura, preferiblement fresca. De l’altra meitat, un quart han de ser cereals –preferiblement integrals– i el quart restant han de ser proteïnes saludables (llegums, carn o peix blanc, fruita seca…). El plat de Harvard també ens ajuda a saber si els menús que ofereixen aquestes empreses són saludables, ja que el fet que hi hagi tantíssimes opcions de configuracions de menú pot ser confús.

I, parlant d’eleccions, “cal anar molt amb compte amb les promeses infundades. Algun web assegura una “pèrdua de pes” en un dels seus paquets”, adverteix Ursúa. És el cas de No cocino más. “No és ètic promoure una pèrdua de pes només seguint una dieta no personalitzada ni ajustada a les necessitats individuals”. També és molt comú fer referència al procés casolà, ja que per al comprador és un reclam bastant habitual i atractiu menjar com si ho hagués preparat ell a casa. El perill que hi ha darrere d’aquestes etiquetes és que és molt fàcil caure en la quimiofòbia, el rebuig als additius o conservants. Amb aquesta es pretén atribuir als aliments que no en porten una major salubritat o qualitat. En canvi, hem de tenir clar que l’ús d’aquests additius està regulat i que el seu consum és totalment segur. La qualitat d’un producte estarà determinada per la dels seus ingredients principals, no per si fa servir additius o no.

És segur menjar així?

Una altra qüestió és la seguretat alimentària. Després de la cocció, aquests aliments se sotmeten a un procés de refredament gràcies a uns grans abatedors de temperatura que permeten que es puguin refrigerar i transportar de manera molt eficient i segura. Gràcies a aquesta tecnologia s’aconsegueix conservar plats que d’una altra manera no es podria, com ara pasta o arròs. Com que es tracta de menjar ja preparat, hem de ser molt escrupolosos amb la seva conservació:

 • Cada firma ens especificarà el temps de conservació dels seus plats (data de caducitat).
 • Si tenim previst superar aquest temps, l’haurem de congelar.
  • És important descongelar-lo adequadament, passant els aliments del congelador al frigorífic perquè sigui progressiu.
  • Per seguretat, després de descongelar un aliment es recomana consumir-lo ràpidament.
 • Cal mantenir intactes els envasos on van els aliments. Qualsevol obertura pot accelerar el procés de deteriorament i l’entrada de microorganismes patògens. Com sempre, perquè sigui sa haurà de dependre de les nostres eleccions.

A continuació, el nutricionista Daniel Ursúa analitza els menús de nou empreses d’enviament de tàpers a domicili per a saber com funcionen i si en la seva oferta podem trobar menús saludables de debò.

L’opinió del nutricionista

Sens dubte, amb uns petits coneixements d’alimentació i nutrició, hi ha empreses que ens faciliten una dieta saludable, variada i rica. No hem d’oblidar que la clau de l’èxit per a un canvi d’hàbits és l’adherència i, en el cas de l’alimentació, va molt lligada al plaer. No serveix de res trobar una empresa que ens ofereixi un menú equilibrat si no ens agrada. Pot ser que no sigui una opció a triar per a cada dia, ja que no s’ho pot permetre qualsevol butxaca, però potser és interessant recórrer a aquest tipus de servei per a triar aquests plats que, bé per la seva dificultat a l’hora de preparar-los o bé per la falta de recursos per a fer-los atractius, ens pot costar més introduir en la nostra alimentació habitual, com poden ser els llegums o el peix. Però no hi ha dubte que, a la llarga, sempre serà més interessant tant per a la nostra butxaca com per a la nostra salut adoptar aquests plats i incorporar-los a la nostra cuina.

Analitzem nou webs de menjar a domicili

Comida y salud

 • Preu. Cada menú (primer, segon i postres) costa 6 € i té dos plats principals, postres i pa. La comanda mínima és de quatre menús (24 €). Consulteu les despeses d’enviament.
 • Tipus d’oferta. No hi ha plats individuals. L’oferta és de menús tancats i ens suggereix menús setmanals tant per a persones grans, amb opció de dinar i sopar, com lights (categorització pròpia que no especifiquen en què consisteix) o no.
 • Usabilitat del web. Tot i que en general és clar i intuïtiu, només podem accedir a l’opció dels menús setmanals des de la portada del web. Sempre hi hem de tornar per a trobar-los.
 • Logística. Es lliuren els dilluns.
 • Oferta saludable. En el període d’avaluació (2), entre els menús trobem opcions saludables amb bona presència de verdures i varietat entre les fonts de proteïna.
 • El millor. Segons anuncien a la pàgina web, els menús estan supervisats per un dietista (no totes ho fan). Ofereixen menús adaptats a adults grans.
 • El pitjor. No hi ha informació nutricional ni llista d’ingredients, molt important per a conèixer possibles al·lèrgens. La presentació dels menús no és gaire atractiva. D’altra banda, la denominació de “menús light” per als que tenen millor perfil nutricional pot fer que l’usuari no ho consideri atractiu.

Cuimed

 • Preu. El preu dels plats individuals està entre els 3 € i els 6 €, i els paquets (no es parla de menús, sinó de paquets) varien en funció de la quantitat de plats (5, 10, o 20). Els complets oscil·len entre 40 € i 80 €, i els de primers o segons plats, entre 18 € i 25 €. Ofereix un 10% de descompte en la primera comanda.
 • Tipus d’oferta. Ofereix plats solts i paquets complets, de primers, segons, vegetarians o vegans. No distingeix dinars i/o sopars.
 • Usabilitat del web. Tot i que permet filtrar-hi l’oferta, ens podem fer un embolic, ja que a la botiga es barregen els paquets i els plats solts. Però la presentació del web és clara i intuïtiva. Inclou la llista d’ingredients i aporta la informació nutricional.
 • Logística. Es lliuren els dilluns.
 • Oferta saludable. En el moment de valorar l’oferta d’aquest web hi havia una gran varietat amb opcions saludables entre els plats solts. A més, té l’opció vegetariana i vegana.
 • El millor. L’àmplia oferta adaptada a perfils diferents.
 • El pitjor. Des dels paquets no es pot accedir a la informació individual de cada plat.

JB Food

 • Preu. Els preus varien entre 4 € i 6 € per plat.
 • Tipus d’oferta. Ofereix plats solts (fins a 30) i menú setmanal, que canvien cada set dies.
 • Usabilitat del web. Web senzill, intuïtiu i amb una presentació i descripció atractiva dels plats. Inclou un llista d’ingredients de cadascun, però no informació nutricional.
 • Logística. Les comandes s’envien en un termini de 24 hores.
 • Oferta saludable. En el moment de valorar-los, tot i que hi havia plats amb bones racions de verdura, pràcticament cap dels principals era exclusivament vegetal.
 • El millor. Té una presentació i oferta de plats atractiva amb tocs de gastronomia llatina (“tequeños”, per exemple).
 • El pitjor. En el període de valoració, l’oferta és molt limitada per a la població vegetariana i l’escassa variació proteínica dificulta complir els estàndards del plat de Harvard.

Període d’anàlisi: setmana del 23 al 29 de novembre, a càrrec del dietista nutricionista Daniel Ursúa. Empreses triades al seu criteri.

Analitzem nou webs de menjar a domicili (II)

Mediterránea de Guisos

 • Preu. Els plats solts oscil·len entre 4 € i 6 €. Els menús varien en funció de la quantitat de plats. El de set dies –amb dos plats per al dinar i un per al sopar– costa uns 85 €. La comanda mínima és de 40 €. A partir de 70 €, 20% de descompte en la comanda.
 • Tipus d’oferta. Ofereix plats solts i menús tancats.
 • Usabilitat del web. És clar, però la presentació dels menús no és gaire apetible. Cada plat inclou la llista dels ingredients i els valors nutricionals, però des de cada menú no es pot accedir a les dades de cada plat.
 • Logística. Lliurament en 24-48 hores, en funció de quan es faci la comanda.
 • Oferta saludable. Els menús valorats no porten la quantitat necessària de verdures (n’hauria d’haver-hi almenys una ració en cada àpat principal) i, encara que és veritat que hi ha una gran presència de llegums, tendeix a haver-hi molts plats eminentment proteínics i grassos.
 • El millor. Menús adaptats a diferents situacions i possibles patologies. Atenció telefònica per a adaptar el menú a persones grans amb problemes de deglució. Els ofereix diferents nivells de texturització.
 • El pitjor. Sense uns coneixements bàsics de nutrició és fàcil caure en menús poc equilibrats. El seu estil de cuina pot ser massa tradicional i senzill.

Meal solutions

 • Preu. Regalen 5 € de descompte en la primera compra. També té descomptes en funció del volum de la nostra compra.
 • Tipus d’oferta. Ofereix plats solts i menús tancats.
 • Usabilitat del web. Clar i intuïtiu. Té un sistema de càlcul automàtic del preu en funció dels descomptes que se’ns apliquin.
 • Logística. El lliurament es fa entre 24 i 48 hores després de fer la comanda.
 • Oferta saludable. Disposen de 20 plats, dels quals 4 o 5 van canviant cada dues setmanes. En el període de valoració, hi havia molt pocs plats de verdura. Seria complicat completar una selecció setmanal que s’ajusti a les recomanacions del plat de Harvard.
 • El millor. El web té una bona presentació i el càlcul automàtic dels descomptes és molt còmode.
 • El pitjor. Tot i que el seu apartat de preguntes freqüents aporta informació molt interessant, no inclou la composició nutricional dels plats (es troba a faltar la quantitat de sal o de greix, per exemple) i, en canvi, anuncia si en el plat s’han inclòs organismes modificats genèticament.

Menudiet

 • Preu. Els preus dels plats varien en funció de si els comprem individualment, dins d’un menú degustació (22 €, 4 plats) o si formen part d’un pla de menús setmanals (des 45 € a 59 €). Els enviaments en els paquets de més d’una setmana de durada són gratis.
 • Tipus d’oferta. Ofereix plats solts, menús degustació i plans setmanals.
 • Usabilitat del web. Clar, intuïtiu (fins i tot per a persones no familiaritzades amb el món digital) i atractiu.
 • Logística. Enviaments en 24 hores. En el cas dels paquets de menús setmanals de més d’una de durada, els lliuraments es fan quinzenalment.
 • Oferta saludable. Disposen d’un professional de l’alimentació que supervisa els menús en funció dels nostres objectius i situació. D’altres no ho diuen tan clar.
 • El millor. Amb el paquet dels menús setmanals s’inclou un assessorament dietètic individualitzat dins del preu.
 • El pitjor. El concepte de dieta està molt present tothora, i això ens pot fer pensar que es tracta d’un servei únicament per a persones que tenen algun tipus de problema amb l’alimentació, quan els seus menús són adequats per a qualsevol persona.

Període d’anàlisi: setmana del 23 al 29 de novembre, a càrrec del dietista nutricionista Daniel Ursúa. Empreses triades al seu criteri.

Analitzem nou webs de menjar a domicili (III)

Mi plato

 • Preu. Els plats oscil·len entre 3 € i 9 € aproximadament. El preu dels menús varia en funció del nombre de plats, però un de 14 plats (sobre el paper, primer i segon per a una setmana) costaria al voltant dels 75 €.
 • Tipus d’oferta. Ofereix plats solts i menús tancats diferents.
 • Usabilitat del web. Els menús són clars i intuïtius i la presentació de tots els plats és atractiva. Inclou la informació nutricional de cada plat, i la llista d’ingredients.
 • Logística. Lliurament en 24/48 hores.
 • Oferta saludable. Els menús valorats tenen una bona proporció setmanal pel que fa a les racions de verdura, llegums i hidrats de carboni. Hi ha menús per a completar pel client que, òbviament, dependran de les seves eleccions.
 • El millor. Bona presentació dels plats. Oferta variada i apetible. Inclou l’opció de compra de fruites i verdures fresques.
 • El pitjor. Els denominats “menús d’oficina” requereixen un acompanyament (“amanida o peça de fruita”, a criteri de l’usuari), i això fa que es perdi el control dietètic i el factor de comoditat d’oblidar-se per complet del dinar en aquest hipotètic horari laboral.

No cocino más

 • Preu. El preu dels paquets (denominació pròpia) varia amb el nombre de plats, però els de 5 plats voreja els 20-25 € i els de 7, els 30-35 €. També hi ha paquets més complets, de 14 plats, sobre els 67 €. Les opcions de dietes especials són més cares. El preu de l’enviament és 3,95 € i gratis si supera els 75 €.
 • Tipus d’oferta. Ofereix plats solts i diferents paquets tancats (“baix en calories”, “oficina”…).
 • Usabilitat del web. Clar i intuïtiu. Faltaria cuidar una mica més l’apartat dels paquets. Inclou la llista d’ingredients i la informació nutricional dels plats.
 • Logística. Lliurament qualsevol dia de la setmana en horari de matí i tarda, excepte els caps de setmana, només de matí. Es lliura en 24 hores si la comanda es fa de dilluns a dijous, abans de les 11 h.
 • Oferta saludable. En general, caldria més presència de verdura i també variar les fonts de proteïna en tots els paquets.
 • El millor. La pàgina és clara i senzilla i hi ha un ampli rang d’horaris de lliurament.
 • El pitjor. Destaquen treballar amb proveïdors ecològics que no utilitzen llavors transgèniques ni químics. Aquest tipus d’afirmacions poden fomentar una por injustificada, quan està tot regulat per les autoritats alimentàries competents.

Wetaca

 • Preu. El preu oscil·la entre els 5 € i els 7 € el plat. Ofereix un descompte per a la primera compra. Comanda mínima de 22 €.
 • Tipus d’oferta. Plats individuals de diferents categories: únics, únics lleugers (denominacions pròpies), complets, entrants, principals i postres.
 • Usabilitat del web. El lloc web ofereix la informació necessària de manera clara. El procés de compra és molt senzill i ens dona informació de com s’elaboren les receptes i també dels ingredients que s’utilitzen i el valor nutricional final del plat.
 • Logística. Cada dijous s’obre una nova carta i es poden fer comandes fins al dimecres a les 23.59 h. El dijous es preparen les comandes i el divendres es lliuren. El menjar es rep refrigerat (no congelat) preparat en tàpers individuals per a escalfar i menjar.
 • Oferta saludable. Cada setmana es llança una carta diferent, però en totes segueixen una mateixa estructura, per tant sempre podem trobar opcions saludables.
 • El millor. Els plats complets segueixen l’esquema de Harvard. A més, sempre hi ha opcions saludables, per això és fàcil seguir una dieta variada, rica i saludable.
 • El pitjor. El servei podria millorar oferint menús pautats i supervisats per un professional que asseguri tant la varietat de nutrients necessaris com la quantitat.

Període d’anàlisi: setmana del 23 al 29 de novembre, a càrrec del dietista nutricionista Daniel Ursúa. Empreses triades al seu criteri.