Sota la lupa: Vianda freda de pit de titot Campofrío

Aquesta carn processada és un producte presumptament saludable per l’escassa aportació calòrica o el contingut en proteïnes. Malgrat això, la presència d’ingredients d’escassa qualitat com els midons i l’alt contingut en sal diuen el contrari.
1 Gener de 2021

Sota la lupa: Vianda freda de pit de titot Campofrío

Què vol dir “vianda freda”?

La denominació de venda és “vianda freda de pit de titot”. Ens trobem amb un derivat carni elaborat a partir d’una peça anatòmica o els seus trossos (en aquest cas, pit) de gall dindi. L’esment “vianda freda de” indica que a l’aliment s’hi han afegit fècules, ingredients de menor valor nutricional que la carn. Si no portés la paraula vianda freda, el “pit de titot” no podria contenir absolutament gens de fècula (en aquest cas, midó).

Baix en greix

Aquesta declaració nutricional indica que l’aliment no conté més de 3 g de greix per cada 100 g de producte. Aquest vianda freda ho compleix: conté 1,4 g de greix cada 100 g.

Lliure d’al·lèrgens

L’envàs destaca l’absència d’al·lèrgens, però la llei només exigeix declarar els que té, no els que no té. És una declaració innecessària.

Sense lactosa ni gluten

La declaració “sense lactosa” encara no està regulada en la legislació alimentària (tret dels preparats per a lactants i preparats de continuació, i aliments per a usos mèdics especials). A falta de normativa, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) considera que són productes “sense lactosa” els que acreditin un contingut de lactosa inferior al 0,01%. La lactosa entra dins dels al·lèrgens de declaració obligatòria, per això l’esment “lliure d’al·lèrgens” ja indicaria que no conté lactosa. No se segueix un criteri objectiu i conegut, ja que també es podria declarar “sense” qualsevol de les altres 13 substàncies de declaració obligatòria.

El segell “sense gluten” indica que l’aliment conté com a màxim 20 mg de gluten per cada kg de producte. No es pot saber quant de gluten porta el producte, però si inclou aquest segell, ha de complir aquest requisit.

Puntuació Nutri-Score

Conté una bona aportació de proteïnes, i per aquesta raó té una valoració positiva. Però està molt penalitzat per l’aportació de sal. L’etiqueta no declara la quantitat de fibra, per la qual cosa aquest nutrient no es té en compte en la qualificació Nutri-Score. No obstant això, com que els ingredients que el componen no tenen fibra, és raonable considerar que el seu valor és aproximadament zero i que la qualificació no milloraria si la fibra estigués indicada en l’etiqueta.

Data de consum preferent

El tractament tèrmic del producte, unit a la conservació en refrigeració a un màxim de 5 °C, permet que tingui una durada llarga, per això indica data de “consum preferent” i no “data de caducitat”. Aquesta data és vàlida només fins al moment d’obrir el producte. L’envàs no inclou instruccions una vegada obert. La legislació no és clara en aquest aspecte, ja que indica que són obligatòries “quan sigui el cas”, fet que deixa marge per a la interpretació.

Llista d’ingredients

  • Pit de titot. Com que aquest ingredient s’esmenta en la denominació, s’ha d’indicar la quantitat que s’ha utilitzat en l’elaboració: és el 48% del pes.
  • El 52% restant del producte està compost per ingredients que no són carn i tenen menys valor nutricional. No és obligatori indicar el percentatge de la resta d’ingredients, però l’ordre (de major a menor proporció) ens indica quins tenen més pes. En aquest cas, el segon compost és l’aigua.
  • Midó. És el tercer ingredient per proporció. La normativa permet designar genèricament “midó” al midó (s’obté de cereals) i la fècula (s’obté de tubercles i arrels, com la patata o el moniato) i a aquests compostos modificats per mitjans físics o amb enzims. Aquest últim compost és la fècula que es permet afegir en la “vianda freda”. És un ingredient sense interès nutricional que, quan s’ingereix, es transforma ràpidament en glucosa. S’utilitza amb finalitats tecnològiques per a millorar la textura i la suculència, i augmenta la rendibilitat del producte.
  • Altres afegits. Conté dos sucres simples afegits: la dextrosa i el sucre (sacarosa o sucre de taula). A més, la formulació inclou l’ús d’alguns additius per a garantir l’estabilitat i la conservació del producte, com les aromes per a millorar les qualitats organolèptiques (sabor, textura…). Al contrari del que passa amb els additius, que han d’estar detallats per nom o nombre després de la E, els compostos que s’utilitzen com a aromes s’identifiquen en la llista d’ingredients sota el terme comú “aromes”, i no han d’indicar específicament quins compostos són.

Informació nutricional

  • Proteïnes. Procedeixen íntegrament del pit de titot, i es consideren d’alt valor biològic, és a dir, contenen tots els aminoàcids essencials. Són el nutrient principal, amb una aportació d’11,5 g /100 g d’aliment. Això suposa que representen un 53% del valor calòric total del producte, per tant es pot considerar un aliment amb un “alt contingut en proteïnes”.
  • Greixos. En 100 g de producte conté 1,4 g de greix que procedeix, íntegrament, del pit de titot, una peça de carn amb una proporció baixa en greix. D’aquesta quantitat, 0,5 g que es correspon amb un contingut baix en greixos saturats.
  • Hidrats de carboni. Dels 7 g, 3 g són sucres simples que procedeixen íntegrament dels sucres afegits. Forma part del sucre ocult que el consumidor ingereix sense adonar-se’n; el seu consum s’ha de limitar a un màxim de 25 g al dia. Els 4 g restants procedeixen del midó. Els hidrats de carboni aporten el 32% de les quilocalories del producte.
  • Sal. Conté 2,2 g de sal per cada 100 g de producte. L’AESAN considera que un aliment té molta sal a partir d’1,25 g/100 g, per això aquest vianda freda té un contingut altíssim en sal. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana una ingesta màxima diària de sal de 5 g.
Conclusió

És un aliment amb una bona aportació de proteïnes de qualitat. Malgrat això, un terç de les quilocalories que proporciona l’aliment procedeixen del midó i dels sucres afegits, nutrients de valor nutricional escàs. A més, conté una gran quantitat de sal. Menys de la meitat del producte és carn. L’OMS classifica aquest tipus de producte dins de les carns processades, el consum de les quals recomana “evitar”. És un aliment ultraprocessat prescindible que no pot competir en qualitat amb la carn de gall dindi.