Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Les edats de la nutrició: l’alimentació dels adults

Dels 19 anys als 64 vivim el que es coneix com l’etapa adulta. Més de quatre dècades de canvis en el nostre estil de vida on l’alimentació ha de tenir un pes molt important: no només ens ajuda a prevenir nombroses malalties, també determina com serà la nostra qualitat de vida després de la jubilació. Això sí, sense oblidar l’activitat física.

L’edat adulta ocupa la major part de les nostres vides, però aquestes més de quatre dècades també tenen les seves divisions i característiques. L’etapa entre 19 anys i 40 és la dels adults joves. Biològicament i psicològica, aquests anys continuen sent un període de maduració i de canvi, encara que menys dràstics que els que van de la infantesa a l’adolescència. Els adults joves s’enfronten a una etapa de maduració social, emocional i cognitiva molt més profunda per a poder ser capaços d’assumir responsabilitats adultes.

En el primer període com a adults joves (de 19 anys a 24), se solen adquirir menys comportaments de risc que en l’adolescència i, en general, es gaudeix de més bona salut que els adults d’edat mitjana. Socialment, aquests anys es tendeix a viure més fora de l’àmbit familiar i es regeixen menys les seves regles i els hàbits de salut dels progenitors, amb menys control d’aquests sobre el son, les relacions amb els companys, l’activitat física i la dieta.

La segona etapa, de 25 anys a 40, se sol caracteritzar pel treball i la maternitat/paternitat (incloent-hi l’embaràs i la lactància) i un declivi gradual de les capacitats físiques i de la seva salut. L’adult assumeix responsabilitats socials i econòmiques que podran marcar els seus hàbits saludables: tabaquisme, consum d’alcohol, activitat física i dieta. L’adult d’edat mitjana abasta de 41 anys a 65. “Les conductes en salut que tenim fins a aquesta etapa de la vida tenen un impacte en l’aparició de malalties cròniques (i en la mortalitat), tant en aquest període com en la d’adult més gran (major de 65 anys)”, explica el dietista-nutricionista Eduard Baladia.

Tot passa per l’alimentació

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, el 67% de les morts en l’edat adulta es deuen principalment a tres causes: malalties relacionades amb la circulació (28,3%), tumors de diversos tipus (26,4%) i sistema respiratori (12,6%). La dieta i la nutrició estan estretament relacionades i associades amb les dues primeres. A més, un 3,1% de les morts es deu a malalties directament relacionades amb l’endocrinologia, la nutrició i el metabolisme (incloent-hi obesitat i diabetis) i sis de cada deu factors de risc principals per a la pèrdua d’anys de vida activa són atribuïbles, directament o indirecta, al seguiment de patrons de consum d’aliments poc saludables i altres factors d’estil de vida. L’obesitat és el quart factor que més afecta la qualitat de vida de les persones i un factor de risc d’algunes de les malalties que més afecten la població mundial, com la diabetis de tipus 2 o les patologies cardiovasculars. “Les xifres de sobrepès i obesitat continuen creixent entre la població adulta i aconsegueixen cotes de vertadera epidèmia tant a Espanya com a la resta d’Europa”, explica Baladia. Segons dades de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) de 2019, el 37,10% dels adults espanyols pateix sobrepès i el 17,4%, obesitat. Per tot això, seguir una alimentació equilibrada i tenir uns hàbits saludables són fonamentals per a millorar la qualitat de vida en l’edat adulta.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions