Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un estiu amb deures?

Davant un nou curs condicionat pel virus que va trencar el ritme de l’anterior, pares, educadors i alumnes es prenen l’estiu com un escenari de transició. Ara bé, com han de ser aquestes vacances?

El coronavirus ha transformat les nostres vides; també l’ensenyament. Durant mesos, la comunicació virtual s’ha imposat i ha obert noves realitats: pantalles d’ordinadors, telèfons i tauletes tàctils han substituït aules i pissarres; professors d’escola ordinària han esdevingut docents en línia; pares que intenten mantenir el seu dia a dia laboral de sobte actuen també com a mestres dels seus fills; i estudiants que fins i tot han trobat a faltar anar a classe. Després d’un final de curs precipitat, els mesos d’estiu serveixen per a preparar la tornada a escola després de la COVID-19. Ara bé, com es pot tornar a la normalitat amb la màxima seguretat i evitar ansietat en els alumnes?

A l’estiu, cal seguir estudiant?

Les vacances d’estiu són (solen ser) sinònim de desconnexió i gaudi dels petits plaers; però també de quaderns escolars de vacances o d’algun treball per reforçar el que els estudiants han après durant el curs. Tenint en compte com de dura ha estat aquesta pandèmia per als més petits, alguns docents creuen que s’han guanyat un descans merescut. Com Cristian Olivé, candidat al Premi Educa Abanca al Millor Professor d’Espanya i membre del màster universitari en Formació del Professorat d’Educació Secundària i Batxillerat a la Universitat Pompeu Fabra, per a qui tenir en compte l’opinió dels fills és essencial: “Potser s’hauria de plantejar a casa el debat de si els ve de gust fer feina acadèmica durant l’estiu o si s’inclinen més per activitats de lleure. Al capdavall, els alumnes tenen dret a decidir quin tipus d’estiu volen gaudir. Estic convençut que molts voldran repassar continguts, però d’altres voldran desfogar-se i arrencar a córrer com mai”.

D’altra banda, la pedagoga Yolanda Domínguez Frejo sosté que aquest any tan especial és convenient algun tipus de reforç. Això sí, els deures d’estiu han de ser personalitzats. Encara que els professors no han estat amb ells des del març, coneixen bé els seus alumnes pel treball que han fet amb els infants abans. Han estat junts des del setembre fins al març, han compartit classes, tutories i fins i tot activitats extraescolars. Per això, estan capacitats per a saber què necessita cadascú, quins són els seus punts forts i els seus punts febles, quines feines poden fer per a sortir reforçats. “Que cada infant tingui els deures que necessita per a reforçar aquells continguts fonamentals per al curs que ve”. No es pot enviar els mateixos deures a tothom, perquè per a uns resultarà facilíssim fer-los, mentre que per a d’altres es convertirà en un esforç encara més gran que durant el curs, ja que no tenen el suport dels professors i potser tampoc dels adults, o d’un professor particular. I, per descomptat, queda descartat aprendre nous continguts: n’hi ha prou de centrar-se en objectius mínims fonamentals per a poder seguir el curs següent amb èxit.

Ara bé, si s’opta per un estiu amb deures, els pares han d’entendre que els nens han de descansar un temps –mínim, un mes o mes i mig– sense fer res que tingui relació amb l’estudi. “La ment necessita desconnectar i tenir horaris més flexibles que durant la rutina dels altres mesos de l’any”, explica la pedagoga. “La resta del temps, sí que els va molt bé recuperar certs hàbits de treball que, segons l’edat, podrien ocupar de mitja hora a una hora i mitja diària”, conclou Domínguez Frejo.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions