SANT VALENTÍ, PATRÓ DE LA SALUT

GRÀCIES A L'AMOR PODEM AFEGIR ANYS A LA VIDA I VIDA ALS ANYS. ESTAR ENAMORAT ÉS LA MILLOR MEDICINA PER AL COS. ELS SEUS EFECTES BENÈFICS I TAMBÉ ELS DEL SEXE ARRIBEN GAIREBÉ A TOTS ELS ÒRGANS: PROTEGEIX EL COR I LA MENT, I EN CAS DE MALALTIA, FACILITA UNA RECUPERACIÓ MÉS RÀPIDA. NOMÉS HI HA UNA CONDICIÓ PERQUÈ SIGUI EFECTIU: HA DE SER CORRESPOST.
1 Febrer de 2019
Img salud 2 listado 337

SANT VALENTÍ, PATRÓ DE LA SALUT

/imgs/20190201/GettyImages-514351083.jpg

Sant Valentí, el patró dels enamorats, també ho podria ser de la salut. Els efectes de l’amor i els del sexe són preventius i terapèutics: tots dos protegeixen el sistema immunològic i cardiovascular, redueixen l’estrès i la tensió arterial, milloren l’estat d’ànim i fins i tot ens fan rendir més intel·lectualment i física.

Totes aquestes seqüeles sumades donen com a resultat una cosa semblant a l’elixir de l’eterna joventut. L’amor és un factor determinant per a viure més i amb una qualitat de vida més bona. La probabilitat de patir malalties tan serioses com una depressió o un accident cerebrovascular disminueix i, en cas de patir-les, augmenten les possibilitats de superar-les amb èxit. En l’última conferència de la Societat Cardiovascular Britànica (BCS, per les seves sigles en anglès), es va presentar un estudi de l’Escola de Medicina d’Aston (el Regne Unit) que oferia una dada reveladora: les persones casades tenien un 14 % més de probabilitats de sobreviure després d’un atac cardíac que les solteres i, a més, rebien l’alta hospitalària dos dies abans. La importància de l’estudi es troba en el nombre de pacients estudiats, ni més ni menys que 25.000.

El cor té un porter formidable: l’amor. Tres hormones, l’oxitocina, la dopamina i l’adrenalina, s’encarreguen d’afavorir la salut dels vasos sanguinis i de protegir el sistema cardiovascular en general. Se segreguen quan estem enamorats i també en l’orgasme. “L’efecte salutogènic del plaer es resumeix en una idea: no hi ha res que ens faci estar millor que passar-ho bé, i al contrari, res ens fa estar pitjor que passar-ho malament”, explica Manuel Castillo, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de Granada i president del comitè científic de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (Semal).

Quan el professor Castillo parla dels efectes saludables del plaer puntualitza que n’hi ha un tipus, l’eudaimònic, que és el que produeix més beneficis: “És el plaer de proporcionar-ne a una altra persona, el que sorgeix en veure que gaudeix, que és feliç gràcies a un o a una, i no només a través del sexe, sinó amb la simple companyia”. Aquesta modalitat és la pròpia de l’enamorament, dels vincles estables i feliços, i també de moltes relacions eròtiques, no totes.

TRES EFECTES IMMEDIATS EN UN

El sexe representa, des de la perspectiva de les seves conseqüències per a la salut, una pràctica molt completa: produeix plaer, és un exercici físic beneficiós en el qual es cremen unes 150 calories en cada relació -l’equivalent a mitja hora nedant o a 20 minuts fent pesos-, i a més comporta un intercanvi social. Els especialistes en antienvelliment sempre ho comproven en els seus pacients perquè s’ha demostrat que augmenta la longevitat; entre les hormones que s’emparenten amb les relacions sexuals figura la deshidroepiandrosterona (DHEA), un factor protector contra la depressió i els trastorns neurodegeneratius.

Un bon desestressant

/imgs/20190201/GettyImages-500269485.jpg

Perquè el sexe tingui efectes en la salut, la qualitat és molt més important que la quantitat. El psiquiatre Jesús Ramos Brieva, de l’Hospital Ramón y Cajal (Madrid), va estudiar els efectes d’una modalitat eròtica, la masturbació, entre les noies, i va recollir una vintena de testimonis en el llibre Mujeres a solas. Una d’aquestes dones, la Rocío, explica que recorria a l’autoerotisme quan li feia mal el cap, com a alternativa a l’analgèsic. Unes altres expliquen els seus efectes relaxants o com a somnífer.

“Qui no ha intentat alguna vegada vèncer l’insomni sumint-se en braços de Morfeu de la mà d’Eros?”, es pregunta l’autor en el llibre. Segons el divulgador científic i psicòleg Morton Hunt, el 30 % de les persones hi recorren en comptes d’anar a la farmaciola. La masturbació és una possibilitat immediata de disposar de sexe, però les relacions compartides són molt més positives per a la salut, segons els especialistes. “S’ha comprovat que la tensió arterial puja menys si es té sexe amb una altra persona que si et procures autoplaer o no tens cap tipus de relació”, apunta Castillo, qui recomana practicar-ho com a desestressant la nit abans d’una reunió que es preveu difícil o, com el cas que recorda d’una oposició a càtedra d’universitat, abans d’enfrontar-te al tribunal.

Estar enamorat també pot ajudar i molt a aconseguir la plaça o en altres finalitats. El terratrèmol bioquímic que produeix aquest estat en l’organisme representa un lubrificant vital que multiplica les qualitats d’una persona, fins al punt que pot arribar a desenvolupar capacitats i mostrar facetes insospitades fins llavors. L’eufòria típica de l’enamorament es deu a la noradrenalina, l’hormona de l’estrès bo, el que ens mou a posar-nos en marxa. “L’estat d’eufòria que proporciona és el responsable que un enamorat faci coses que, sense estar-ho, no seria capaç de dur a terme: recórrer distàncies enormes sense cansar-se, treballar a ple rendiment sense dormir o menjar a penes, escriure llibres o pintar quadres”, explica el professor Castillo.

L’enamorament també proporciona una alegria desbordant i millora la libido, ja que augmenta la secreció de testosterona, l’hormona relacionada amb el desig sexual tant en homes com en dones. El fet que tingui tantes seqüeles i que siguin tan positives en la vida en general i en la salut en particular no és gens extraordinari; respon a un disseny natural perfecte de l’espècie humana que resumeix Manuel Castillo: “L’amor és una adaptació fisiològica bastant complexa per a la supervivència dels nostres gens”.

Teràpia i amor

Mantenir relacions sexuals amb regularitat és una part fonamental en el tractament d’alguns problemes de salut com l’atròfia vaginal que pateixen el 40 % de les dones durant la menopausa. S’hi utilitza a més de la teràpia hormonal substitutiva. La baixada d’estrògens que es registra en aquesta etapa redueix els vasos sanguinis i el volum dels llavis de la vagina, “la qual cosa fa que aquesta perdi elasticitat, que es ressequi i que aparegui sagnat i signes inflamatoris, símptomes que porten moltes dones a evitar el sexe pel dolor que els produeix”, apunta Pluvio Coronado, director de l’Institut de Salut de la Dona de l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid.

Entren, llavors, en un cercle viciós: no practiquen sexe perquè és dolorós i aquesta absència n’accentua els símptomes per la falta del reg sanguini extra que proporciona l’estímul sexual. Coronado explica que és clau trencar aquesta dinàmica i, amb l’ajuda de lubrificants que facilitin la penetració, mantenir relacions perquè la irrigació sanguínia reverteixi l’atròfia dels teixits de la vagina.

Amb l’aval de l’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, per les seves sigles en anglès), també es pot adquirir per Internet un vibrador amb una petita bomba de succió que s’aplica sobre el clítoris i augmenta el flux de sang. L’Eros CTD s’assembla al ratolí d’un ordinador i té certificada la seva capacitat terapèutica. L’inconvenient és el preu, val el mateix que un televisor mitjà: entre 400 i 500 euros.

CONSEQÜÈNCIES “MÀGIQUES” DE L’ENAMORAMENT

Tret dels investigadors que les mesuren, les reaccions químiques que es produeixen a l’interior de l’organisme d’una persona enamorada passen desapercebudes, però el seu reflex extern, en canvi, salta a la vista. Aquest estat emocional influeix en l’aparença, en les actituds i en les capacitats que mostren els enamorats.

  1. És un bon antiarrugues. La pell sembla que estigui acabada d’hidratar gràcies a l’augment del nivell d’estrògens. Aquesta hormona indueix la síntesi de col·lagen en la dermis, la capa de la pell que ens protegeix dels traumatismes. La seva elasticitat la proporciona el col·lagen.
  2. Millora l’estat d’ànim. Les endorfines que es generen en una relació amorosa són un antidepressiu natural perquè modulen la secreció de serotonina. Una concentració més baixa del normal d’aquest neuromodulador es relaciona amb molts trastorns psiquiàtrics.
  3. Potencia la memòria. El responsable és una hormona, la noradrenalina. Si, a més d’amor, hi ha sexe, l’efecte s’incrementa, ja que, segons un estudi de la Universitat de Pavia, a Itàlia, l’orgasme afavoreix la síntesi de neurotrofines, unes proteïnes relacionades amb l’aprenentatge.