AIXÒ ÉS SA? GUIA'T PELS COLORS DE L'ETIQUETA NUTRI-SCORE

A PARTIR D'ARA, COMPRAR ALIMENTS PENSANT EN EL BENESTAR DE L'ORGANISME SERÀ MÉS FÀCIL. ARRIBA AL NOSTRE PAÍS UN NOU SISTEMA D'INFORMACIÓ NUTRICIONAL QUE, BASAT EN CODIS CROMÀTICS, AJUDARÀ ELS CONSUMIDORS A DETECTAR ELS PRODUCTES MÉS SALUDABLES DEL LINEAL. LA INICIATIVA SE SUMA A ALTRES ESTRATÈGIES QUE JA LLUITEN CONTRA L'OBESITAT I LES MALALTIES DERIVADES D'UNA MALA DIETA.
1 Febrer de 2019
Img alimentacion 5 listado 119

AIXÒ ÉS SA? GUIA'T PELS COLORS DE L'ETIQUETA NUTRI-SCORE

/imgs/20190201/GettyImages-629642655.jpg

Molts supermercats estan a punt d’omplir-se de colors. En concret, d’aliments etiquetats amb un codi de cinc tons i lletres que resumirà el perfil nutricional dels productes envasats. Parlem de Nutri-Score, un logotip que facilitarà les decisions de compra del consumidor i que el Ministeri de Sanitat ha impulsat per millorar la visibilització de la informació nutricional disponible, simplificar la comparació d’aliments similars i ajudar a triar l’opció més saludable. Apareix amb el propòsit de lluitar contra el sobrepès i l’obesitat, i contra patologies cròniques associades a aquestes condicions, com la diabetis, les malalties cardiovasculars o nombrosos tipus de càncer.

EN DEFENSA DE LA SALUT PÚBLICA

Nutri-Score és un sistema de valoració nutricional que es col·locarà de manera visible en la part frontal dels envasos i que classifica els aliments amb més d’un ingredient segons un codi cromàtic que va del verd fosc (els més saludables) al taronja fosc (els de menys qualitat nutricional), passant pel verd clar, el groc i el taronja clar. Per facilitar-ne la comprensió, aquests aniran associats al seu torn a cinc lletres (A, B, C, D i E), que faran que el codi sigui més senzill d’interpretar per part del consumidor).

Aquest mètode no només serveix per a orientar els consumidors cap a opcions més saludables. També pretén incitar les empreses productores a augmentar la qualitat nutricional dels seus productes, en el marc d’una estratègia que s’esforça per millorar la salut general de la població. Segons l’Estudi sobre hàbits alimentaris i l’estat nutricional de la població espanyola (ENPE), elaborat entre el 2014 i el 2015, el 39,3 % dels espanyols de 25 i 64 anys té sobrepès, i el 21,6 %, obesitat. Per sexes, la prevalença és, en tots dos casos, més alta entre els homes.

Nutri-Score assenyala el perfil nutricional de l’aliment destacant el color i la lletra corresponent amb un cercle més gran que la resta. Després d’estudiar i valorar diferents opcions d’etiquetatge frontal, aquest va ser el model pel qual es va decantar França. Després de dur a terme recerques i proves durant anys, el 2017 l’Administració gal·la va ser la primera a proposar Nutri-Score com a model d’etiquetatge oficial (encara que voluntari), una mesura que en l’actualitat comparteix Bèlgica i que en el futur podria adoptar també Espanya.

Es tracta d’un sistema basat en l’atribució de punts en funció de la composició nutricional per cada 100 grams de producte. Es tenen en compte els elements que són desfavorables nutricionalment (calories, sucres simples, àcids grassos saturats i sodi), que reben de 0 a 10 punts; però també preveu els elements favorables (fibra, proteïnes i contingut de fruita fresca, verdura, llegums i fruita seca), valorats de 0 a 5. Així, mentre que els primers resten, els segons sumen. I en funció del resultat, s’assigna un color i una lletra a l’aliment. D’aquesta manera, els aliments molt processats i rics en sucres i greixos saturats, com la brioixeria industrial o les llaminadures, tindran un color taronja clar o taronja fosc; i seran fàcils d’identificar.

RÀPID, EFICAÇ I VISUAL

L’etiquetatge de cinc colors és voluntari per als fabricants i complementa la informació nutricional obligatòria de les etiquetes dels aliments envasats amb més d’un ingredient (llista d’ingredients, elements que poden causar al·lèrgies, quantitat, informació nutricional -valor energètic, greixos, greixos saturats, carbohidrats, sucres, proteïnes i sal-, dates de caducitat o consum preferent, etc.). Eroski ha estat pioner en la incorporació a Espanya de Nutri-Score: des del mes de gener passat es poden trobar als seus lineals productes que l’inclouen. A poc a poc, es preveu que més productors i distribuïdors es vagin sumant a la iniciativa.

Com fer-ne un bon ús

/imgs/20190201/GettyImages-636195038.jpg

“Nutri-Score permet conèixer la qualitat global del producte en tan sols un segon, a més d’equiparar-lo a d’altres de la mateixa categoria nutricional, com ara diversos tipus de galetes”, explica Andrea Calderón, dietista-nutricionista de Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació (SEDCA). Serveix per a comparar aliments similars quan fem la compra, o per a comparar la qualitat nutricional de diferents marques d’un mateix producte.

Així, és de gran utilitat per a triar entre dues galetes o entre un iogurt natural (que estarà marcat en verd) i un altre d’ensucrat (al qual s’assignarà el groc o taronja), per tant serà pràctic quan vulguem revisar la qualitat nutricional del cistell del mercat. Ara bé, convé recordar que Nutri-Score no serveix per a comparar productes diferents, com unes galetes amb un iogurt o un formatge amb un brioix. Sí que pot ser útil, però, per a valorar diferents opcions d’aliments que s’utilitzen amb la mateixa finalitat, com els cereals i les galetes per a l’esmorzar.

L’elecció de Nutri-Score com a model a Espanya sorgeix després que diverses recerques n’hagin demostrat l’eficàcia respecte d’altres fórmules. S’ha revelat més precís que uns altres etiquetatges i també més clar per als qui fan la compra. Recomanat pels col·legis de dietistes nutricionistes d’Espanya, també ha estat ben acollit per l’Organització Mundial de la Salut. Es tracta, a més, d’una iniciativa amb la qual el Ministeri de Sanitat reforçarà l’Estratègia per a la Nutrició, l’Activitat Física i la Prevenció de l’Obesitat (NAOS), i que inclou altres mesures, com ara impedir la venda de menjar i beguda amb un alt contingut de sucre a les escoles, o limitar la publicitat dels aliments poc saludables dirigida als menors de 15 anys.

Sens dubte, Nutri-Score és un pas de gegant que propicia l’apoderament del consumidor en l’àrea de la nutrició, tot i que encara hi caben millores, ja que l’etiquetatge no valora la presència d’edulcorants en els productes, el grau de processament al qual se sotmeten els aliments, ni tampoc determina si la fibra procedeix de cereal complet o no.

MÉS PODER PER ALS CONSUMIDORS

El nou etiquetatge dels cinc colors permet comparar de manera senzilla i visual la composició nutricional de diferents aliments. Així ho explica Alba Santaliestra, presidenta del comitè científic de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, qui recorda que “és essencial tenir en compte que Nutri-Score s’ha d’utilitzar només per a analitzar aliments processats, no per a productes frescos, i sempre per a comparar aliments dins de la mateixa categoria”. Això permetrà que, quan hàgim d’enfrontar-nos per exemple a dos iogurts o dos pernils cuits de diferents marques, el consumidor pugui veure fàcilment quin és el que té una puntuació més alta. “Com més pròxim estigui al color verd (lletres A i B), tindrà una composició nutricional més bona respecte del seu homòleg”, especifica.

Tomates

Però, per a què serveix en última instància Nutri-Score? “Hi ha diversos estudis, sobretot a França, on s’ha començat a implantar. En aquestes estudis es posa de manifest que l’ús d’aquest índex permet fer compres més saludables; és a dir, tenir un cistell del mercat més verd i amb una composició nutricional més bona”, continua Santaliestra. La bona informació que aporta possibilita que el consumidor s’apoderi a l’hora de triar davant del lineal. Tanmateix, la presidenta del comitè científic de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica insisteix: no hem d’oblidar que “sempre s’ha de prioritzar el consum d’aliments frescos i no processats, com les fruites, verdures i hortalisses, llegums i cereals de gra sencer”.

L'EXPERT

L’EXPERT: Eduardo Cifrián, responsable de desenvolupament de salut d’Eroski: “Nutri-Score suposa el complement òptim per al semàfor nutricional present actualment en els nostres envasos”.

/imgs/20190201/BN-Eduardo_Cifrian-15_00004.jpg

Per què Eroski ha decidit incorporar l’etiquetatge Nutri-Score als seus productes?

Perquè som conscients de la importància que té la salut en les decisions de compra dels consumidors. Nutri-Score suposa un avenç cap a una informació més completa, pràctica i comprensible, com han provat diversos estudis científics. A més, està validat per la Unió Europea i compta amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El 2007 va ser la primera cadena a incorporar el semàfor nutricional i ara ho serà amb Nutri-Score.

La transparència informativa sobre la qualitat nutricional dels aliments és un aspecte crucial per a promoure una compra saludable i per això és un dels Compromisos d’Eroski en Salut i Sostenibilitat. El 2007 vam incorporar el semàfor nutricional i ara apostem per Nutri-Score. El primer va suposar un gran avenç en el seu moment i avui està present en tots els productes Eroski. Amb Nutri-Score fem un pas més.

Desapareixerà el semàfor amb l’arribada de Nutri-Score?

No, s’inclourà Nutri-Score juntament amb el semàfor ja existent en tots els nostres productes Eroski.

Per què es mantindran els dos etiquetatges?

Vam fer una enquesta a més de 10.000 consumidors d’Eroski, i el 85 % va afirmar que combinar el semàfor nutricional d’Eroski amb Nutri-Score els semblava l’opció més completa i la que aportava més informació nutricional. Van pensar que l’ús dels dos etiquetatges els ajudaria a fer una elecció de compra més bona. De fet, Nutri-Score és el complement òptim per al semàfor nutricional present actualment en els nostres envasos, ja que, així, el consumidor pot conèixer de manera senzilla la valoració nutricional global de cada producte per a poder comparar-lo amb altres de semblants i triar millor, sense perdre la informació detallada per nutrient que avui ja li proporciona el semàfor nutricional.

Quan veurem Nutri-Score als establiments Eroski?

Els primers productes amb Nutri-Score en els envasos van arribar a les nostres botigues el mes de gener i, al llarg de 2019 continuarem incloent aquest etiquetatge en tots els nostres productes.