MANUAL DE LA VIDA MODERNA

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

O com moure's per aquest món canviant i que tendeix al "verd".
1 Febrer de 2019
Img consejo del mes listado 123

MANUAL DE LA VIDA MODERNA

SABATILLES AMB RODES: NOMÉS PER A JUGAR. Si es fan servir com a calçat habitual, les heelys passaran factura a l’aparell locomotor infantil.

/imgs/20190201/GettyImages-91309749.jpg

L’ésser humà està dissenyat per a caminar, no per a lliscar. Així ho recorden els podòlegs, que adverteixen del perill de la moda de les sabatilles amb rodes per a nens: es poden fer servir com una joguina, però no com a calçat habitual. Igual que els patins, aquest tipus de sabatilles -també anomenades heelys – estimulen l’equilibri dels més petits, però no estan pensades per a portar-les durant tota la jornada. En una trepitjada normal, el taló suporta el 75 % del pes del cos, mentre que el 25 % restant recau en l’avantpeu. Les rodes augmenten la càrrega en l’avantpeu fins a un 40 %, i, a més, molta més pressió sobre el taló. Calçar-se aquest artefacte és gairebé com si portéssim talons, ja que aquesta part de la sabata sol ser uns cinc centímetres més alta que en una de normal, la qual cosa, a la llarga escurça la musculatura de la cama. Semblen vambes, però convé recordar que no ho són.

SI LA BOSSA NO ÉS RECICLABLE… TORNA-LA AL FABRICANT!

/imgs/20190201/GettyImages-174634598.jpg

Una protesta postal massiva al Regne Unit ha aconseguit que la marca de patates fregides i snacks Walkers es comprometi a fer servir envasos reciclables el 2025. La reivindicació es va gestar a les xarxes socials, on centenars de consumidors van començar a fer-se fotos tornant al fabricant les bosses de plàstic contaminants i tirant-les a la bústia de correus amb l’adreça de la seu central de la companyia com a destinatari. La mobilització va tenir tant d’èxit que l’empresa de servei postal britànica, Royal Mail, va haver de demanar als activistes que, per favor, fessin servir sobres. Walkers, que produeix 4.000 milions de bosses a l’any, ha anunciat que canviarà de model en set anys, una data que molts consideren massa llunyana.

FRUITA TALLADA: SÍ, PERÒ… En què t’has de fixar si compres aquest aliment ja rentat, tallat i pelat?

/imgs/20190201/GettyImages-665508283.jpg

Quan la compres, només has d’obrir el recipient i menjar-te-la. La fruita que es ven ja pelada i tallada ha estat sotmesa prèviament a un procés higienitzador, per la qual cosa no cal rentar-la una altra vegada. Abans d’introduir-la a l’envàs, el fabricant l’ha netejat i l’ha envasat al buit o en atmosferes controlades per a protegir-la de l’oxidació natural a la qual s’exposaria si estigués a l’aire lliure. Això permet que el seu procés de maduració i oxidació sigui més lent. Això sí, com a consumidor és important que no trenquis la cadena del fred quan la compris (entre 3 °C i 4 °C) i que la mantinguis sempre a aquesta temperatura fins que te la mengis. A més, hauràs de mirar la data de caducitat i revisar que el recipient no tingui rascades, deformacions o bombaments. Això significaria que l’aliment no ha estat protegit com deuria i deixaria oberta la porta a possibles deterioraments.

SI ETS CELÍAC I VOLS FER DIETA, ARA HO TENS MÉS FÀCIL

/imgs/20190201/GettyImages-1030554256.jpg

Es diu Celiacbase i és la primera base de dades d’Espanya que aplega la composició de productes sense glútens. Creada per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, IISPV i CiberObn, censa 2.247 aliments de 126 marques i permet que els nutricionistes puguin dissenyar dietes per a pacients amb celiaquia.

Comunicació en 360 graus

FEM UN “SKYPE” AMB SUBTÍTOLS?

/imgs/20190201/GettyImages-547567215.jpg

A partir d’ara ja és possible llegir el que diu l’altra persona. Almenys, dins de la plataforma de videotrucades Skype, que ha incorporat la possibilitat d’introduir subtítols en directe en les seves comunicacions d’àudio i vídeo. L’eina permet visualitzar per escrit el que pronuncia cadascun dels interlocutors una vegada ha seleccionat l’idioma. I la traducció de subtítols, anuncia la companyia, està a punt d’arribar.

EM PARLA UN ROBOT O UN HUMÀ?

/imgs/20190201/GettyImages-76185347.jpg

Darrere de molts correus electrònics, xats en línia o comptes falsos de Facebook no s’amaga una persona de carn i os, sinó una màquina. O, millor dit, un bot. Es tracta de petits programes informàtics dissenyats per a efectuar tasques que resulten massa tedioses als humans, com ara aconseguir seguidors a Twitter, esperar que determinats productes desitjats surtin a la venda o contestar dubtes de clients amb respostes automatitzades. Però, a partir del juliol, les regles d’aquest joc canviaran a Califòrnia. Una nova llei de l’estat nord-americà obligarà totes les empreses a informar els seus usuaris si el seu interlocutor és humà o no.

NINGÚ NO TÉ CENTENARS D’AMICS. El nombre de persones amb què ens podem relacionar és limitat

/imgs/20190201/GettyImages-559572343.jpg

El científic Robin Dunbar va afirmar que l’ésser humà està capacitat per a relacionar-se amb 150 persones per la mida del neocòrtex, encara que només hi ha grups així de nombrosos en comunitats sotmeses a pressions de supervivència intensa, com tribus nòmades. Científics de la universitat Carlos III puntualitzen que tenim 3 o 5 familiars propers o amistats íntimes, 10 bons amics, 30 o 35 persones que tractem amb freqüència i un centenar de coneguts.

Perills que venen

ELS PEIXOS DE L’AMAZONES TAMBÉ MENGEN PLÀSTIC

/imgs/20190201/GettyImages-935746242.jpg

El plàstic ha aconseguit obrir-se pas fins al pulmó verd del planeta. Així ho ha constatat un grup de científics, que ha trobat restes d’aquest material a l’estómac del 80 % dels peixos que ha examinat al riu brasiler Xingú, un dels afluents principals de l’Amazones. En concret, l’estudi va consistir en una anàlisi de 172 espècimens de 16 espècies diferents d’aquest cabal d’aigua dolça, que els investigadors van triar per la riquesa del seu ecosistema fluvial i per la convivència de diferents hàbits d’alimentació entre els animals que el poblen. La mida dels peixos estudiats oscil·la entre els 4 i els 30 centímetres i s’hi troben exemplars omnívors, com el Myleus pacu; herbívors, com l”Aphyocharax anisitsi”; i carnívors, com la celebèrrima piranya. A l’interior de tots aquests s’han trobat restes de polietilè (27 %), clorur de polivinil (13 %), poliamida (13%), prolipropilè (13 %) o metacrilat de metil (7 %), entre d’altres, substàncies utilitzades per a fabricar bosses, ampolles o xarxes de pesca. “Ha estat una sorpresa molt trista”, comenta l’ecòleg aquàtic Tommaso Giarrizzo, un dels investigadors. “Preteníem entendre millor la cadena alimentària dels peixos i quan hem començat a estudiar-los hi descobrim plàstic”, lamenta. “És alarmant que la contaminació s’hagi estès ja per la conca de l’Amazones”.

EL CANVI CLIMÀTIC FARÀ QUE S’ACABI LA CERVESA BARATA

/imgs/20190201/GettyImages-674396911.jpg

Fins ara sabíem que contribuiria al desgel dels pols o a l’extinció d’espècies, però no a l’augment del preu de les mitjanes. Un estudi publicat en Nature Plants vaticina que l’escalfament global provocarà fortes caigudes en la producció mundial d’ordi i en multiplicarà el preu.

Decisions amb seny

SI EL TEU PARE DEIXA DE FUMAR, ET REGALEM UNA BICI

/imgs/20190201/GettyImages-180340255.jpg

Si ets un nen o nena de la ciutat turca de Kilis i vols que l’ajuntament et doni una bicicleta gratis, has de complir quatre requisits: aconseguir que un familiar deixi de fumar, treure bones notes, millorar en alguna de les matèries escolars en què fluixeges i prometre pedalar durant una hora al dia. Aquesta localitat propera a la frontera siriana, atacada dues vegades per l’Isis, ha acollit més de 100.000 refugiats i ha duplicat la població des que va començar la guerra al país veí. Amb la iniciativa de les bicicletes -ja se n’han repartides 4.000 de les 15.000 previstes-, l’alcalde vol lluitar contra la pol·lució, estimular els petits i recordar que Kilis continua tenint els braços oberts.

COMPTE SI COMPRES UN GOS EN LÍNIA. Els riscos es multipliquen quan s’adquireix una mascota per Internet

/imgs/20190201/GettyImages-122695767.jpg

Abans d’adquirir un gos en Internet, cal assegurar-se que l’animal té llicència, que el venedor és un criador professional i que les condicions de la transacció no seran perjudicials per a la mascota. Si no, es corre el risc d’enfrontar-se a diversos fraus, com ara que les mascotes siguin robades, que estiguin malaltes o que no tinguin pedigrí. Sempre cal sol·licitar la cartilla sanitària oficial de l’animal, on ha de figurar la raça o les vacunes que li han posat. Si es busca un exemplar de raça pura, s’ha de demanar, a més, el certificat que ho acrediti.

JA SÓN AQUÍ LES CARRETERES INTEL·LIGENTS

/imgs/20190201/GettyImages-527928844.jpg

En un futur no gaire llunyà, tant els conductors com els centres de control de trànsit podran conèixer la temperatura de la calçada, la seva humitat o la pressió que s’hi exerceix. Científics xinesos i estatunidencs han dissenyat una carretera intel·ligent, fins i tot capaç de reconèixer els seus propis sots i alertar-ne. El sistema es basa en el sistema ePave, una xarxa de sensors sense fils que s’alimenten a si mateixos i que ofereixen informació en temps real sobre l’estat de les pistes.