Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: QUAN EL MALTRACTADOR ÉS EL TEU FILL

COMENCEN AMB UN INSULT, SEGUEIXEN AMB AMENACES I ACABEN AMB AGRESSIONS FÍSIQUES. ELS QUI EXERCEIXEN LA VIOLÈNCIA A CASA SÓN DE VEGADES NENS O ADOLESCENTS I, ELS QUI LA PATEIXEN, ELS SEUS FAMILIARS. LES DENÚNCIES DE PARES I MARES AGREDITS HAN CRESCUT UN 400 % ELS ÚLTIMS DEU ANYS. URGEIX ENCARAR EL PROBLEMA.

/imgs/20190201/GettyImages-BD5800-008.jpg

En Pedro era un noi intel·ligent de família de classe mitjana-alta, però un dia va començar a tenir problemes. Es tancava a la seva habitació amb els videojocs. Va deixar l’institut. No feia res. Ni endreçava l’habitació. I va començar a demostrar una manca de respecte absoluta cap a la seva mare i el seu germà petit. La violència psicològica i física es va instal·lar a casa i va acabar sent contínua. Fins que la mare el va denunciar i van haver de treure’l de la casa familiar.

El nom és fictici, però aquest cas de violència filioparental és molt real. Per desgràcia, situacions com aquesta són cada vegada més freqüents a Occident, a la Xina i al nord d’Àfrica, però sobretot a Espanya. “Lamentablement som líders tant en la prevalença del problema com en els estudis, recursos i professionals que s’hi dediquen”. Ho reconeix Roberto Pereira, president de la Societat Espanyola per a l’Estudi de la Violència Filioparental (Sevifip), qui explica que les denúncies de pares agredits pels seus fills han augmentat extraordinàriament, fins a un 400 % els 10 últims anys. Els casos concrets es recullen en la Memòria de la Fiscalia General de l’Estat. L’última, sobre dades del 2017, apunta que aquell any es van obrir al nostre país 4.665 expedients a menors per violència contra els seus pares, mares o altres membres de la família, un 7 % més que durant el 2016, quan van arribar als 4.355.

NO NOMÉS COMPTEN ELS COPS

Aquest fenomen ja suposa el 16,5 % del total dels expedients oberts a menors d’edat per qualsevol tipus de delicte. A més, són els “delictes que presenten més dificultats, pels quals se sol·liciten més mesures cautelars i passen més detinguts a la disposició del Fiscal”, matisa la Memòria. “I això que només assenyalen les situacions més greus, ja que hi ha una xifra negra que no es detecta perquè no s’arriba a la denúncia”, adverteix Irene Gallego, psicòloga de la Fundació Amigó, una entitat sense ànim de lucre que ajuda a resoldre aquest tipus de conflictes entre els adolescents i les seves famílies.

/imgs/20190201/GettyImages-619654516.jpg

La violència filioparental no només es construeix amb cops. Els experts de la Sevifip la defineixen com el conjunt de conductes violentes reiterades dirigides cap als pares, mares o adults que ocupen el seu lloc. Poden ser físiques, psicològiques (verbals o no) o econòmiques, i es manifesten de moltes maneres, com detalla la Guia bàsica d’actuació en situacions de violència filioparental d’Euskarri (Centre d’Intervenció en Violència Filioparental): escopint, empenyent, donant cops, puntades o mossegant; llançant objectes i donant cops de puny a les portes i/o parets; per mitjà de la intimidació verbal o de la manipulació; amenaçant de matar-se o de fugir de casa per a obtenir el que volen; robant diners o pertinences de la família o els amics; contraient deutes el pagament dels quals recau en aquests, etc.

UN MAL DE LA SOCIETAT

/imgs/20190201/GettyImages-182417552.jpg

La Fiscalia General de l’Estat dona la seva visió del que ocorre: “Aquesta modalitat delictiva es manté consolidada com un mal endèmic de la societat, conseqüència d’una crisi profunda de les pautes educatives i dels rols paternofilials”. En aquesta causa coincideixen especialistes com Pereira, psiquiatre i psicoterapeuta: “La modificació del model educatiu, passant d’un jeràrquic, distant, autoritari i vertical a un altre de més pròxim, horitzontal, emocional i de cerca d’una relació propera, ha generat un dèficit d’autoritat necessària per a educar i transmetre valors. Hi ha pares i educadors que adquireixen aquesta autoritat més fàcilment, i no tenen problemes perquè els fills o els alumnes ho accepten. Però n’hi ha d’altres a qui els costa, per mancances personals o de relació, perquè no tenen gaire temps… i en canvi, tenen dificultats per a marcar límits, contenir o fer-se respectar”.

No són els únics factors que hi intervenen, recorda el president de la Societat Espanyola per a l’Estudi de la Violència Filioparental. Pares i mares passen menys temps a casa per culpa de la feina o de les distàncies. Hi ha més famílies monoparentals, i això suposa menys recursos i temps per a educar que si en fossin dos. I, de vegades, les dues persones que estan a càrrec de l’educació no estan d’acord en la manera de fer-ho. Un altre tema és la sobreprotecció: la societat és permissiva amb ells, perquè s’educa els nens en els seus drets però no en les seves obligacions, mentre que és restrictiva amb els pares en la manera de reprendre’ls. I per a rematar, videojocs, pel·lícules i Internet envien contínuament als nostres fills el missatge que la violència és una bona manera de resoldre els conflictes.

Abans, aquesta violència solia associar-se amb trastorns psiquiàtrics greus, famílies desestructurades, maltractament infantil, violència de gènere o problemes amb les drogues, recorden des de Sevifip. Però cada vegada hi ha més nois i noies de qualsevol classe social (consumidors de haixix i marihuana, com molts de la seva edat) que l’exerceixen perquè s’han acostumat a fer el que volen a casa, on s’han convertit en tirans que han trobat un buit de poder, l’han ocupat i s’hi mantenen per mitjà de la violència.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions