El Govern electrònic

Posar fi a la paperassa

Complir des de casa alguns tràmits de l'Administració ja és una realitat gràcies a Internet
1 Maig de 2003
Img nntt listado

Posar fi a la paperassa

/imgs/20030501/nntt.01.jpg
Des que el 2001 va llançar el pla Info XXI, el Govern central ha fet un gran esforç en el desenvolupament dels serveis públics a Internet. I aquest esforç ha tingut el seu premi: Espanya és el sisè país europeu que ofereix uns millors serveis públics a ciutadans i empreses a través de la xarxa, segons un estudi recent de la consultora Cap Gemini Ernst & Young.

Amb una puntuació global del 64%, Espanya se situa per sobre de la mitjana europea (60%) i supera països com França, el Regne Unit o Alemanya. Només hi ha un petit però: els serveis a empreses estan més desenvolupats que els dirigits als ciutadans.

Espanya destaca en la funcionalitat i l’accessibilitat de serveis com els impostos, les denúncies policials, l’accés a catàlegs de biblioteques i butlletins oficials, la informació als ciutadans, els certificats de naixement i matrimoni i els serveis sanitaris.

Administracion.es

Aquestes són les gestions que més fan els espanyols des del naixement l’any 2001 d’administracion.es (www.administracion.es), portal que exerceix d’intermediari virtual entre el ciutadà i l’Administració. La creació d’aquest lloc web va respondre a la intenció del Govern d’eliminar la paperassa i fer més accessible al ciutadà els serveis públics en línia en una sola direcció electrònica.

Però el ‘portal del ciutadà es va enfrontar després del seu llançament, el 30 d’agost del 2001, a un devessall de crítiques relacionades amb el seu disseny i navegabilitat: els usuaris es queixaven de la lentitud, que havia sigut dissenyat amb ‘FrontPage’ (eina amateur de Microsoft) i de l’absència de sistemes de recerca eficaç.

Un any després de la seva inauguració, administracion.es continuava en les seves clares deficiències i els col·lectius d’internautes es preguntaven pel destí dels dos milions d’euros que va costar posar-lo en marxa. A hores d’ara manté el que molts internautes consideren un obsolet sistema de frames i freqüents errors de càrrega a les seves pàgines.

Amb totes les seves limitacions, administracion.es s’ha convertit en el punt de partida quasi obligatori per a qualsevol ciutadà o empresa que desitgi, per exemple, fer la declaració de la renda, descarregar un formulari o consultar l’historial laboral per mitjà d’Internet.

Al ‘portal únic de l’Administració’ l’usuari trobarà enllaços amb tots els ministeris, organismes públics, comunitats autònomes i les principals corporacions locals, així com tota la informació administrativa que desitgi. Però no n’hi ha prou d’entrar a la pàgina i fer un “clic” en la gestió desitjada. Si un ciutadà vol complir les obligacions que imposa l’Administració per mitjà d’Internet encara haurà de sortir al carrer a fer un últim tràmit: aconseguir un certificat d’usuari.

Per a determinades gestions administratives (les més importants: aquelles que necessiten funcions de xifratge i/o identificació), l’estat exigeix un certificat digital personal i intransferible que només proporciona la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT).

Aconseguir el certificat digital

Qualsevol persona o empresa pot sol·licitar-lo connectant-se al web de la FNMT. Només hi haurà d’introduir el NIF i el navegador generarà un parell de claus, una de pública i una altra de privada. La clau pública, al costat del NIF, es transmetrà a la FNMT, mentre que la privada romandrà en el navegador de l’usuari, la qual cosa garanteix la confidencialitat i inviolabilitat de les comunicacions que des d’aquest moment l’usuari mantindrà amb l’Administració.

La FNMT tornarà un codi de sol·licitud amb què l’usuari haurà de presentar-se a una oficina de registre, acreditar la seva identitat i emplenar un formulari. De tornada a casa, ja pot descarregar-se el certificat, que serà vàlid durant dos anys. Una vegada obtingut el primer, es podrà renovar des de la xarxa.

El passat mes de febrer l’Administració va renovar la seva aposta pel ‘govern electrònic’ en anunciar que utilitzarà el correu electrònic per a enviar tot tipus de notificacions oficials, des d’una multa fins una citació judicial, passant per la sol·licitud d’una beca o un certificat de naixement. L’objectiu del Govern és suprimir el suport paper: eliminar de manera immediata cinc milions de certificats i agilitzar els tràmits.

Mentres la paperassa existeixi, Internet no deixa de ser una ajuda: en llocs com ara Derecho.com es troba un directori amb totes les administracions públiques d’Espanya i les oficines on es pot fer qualsevol tipus de tramitació.

Obstacles en el camí

Si és cert que a Espanya els serveis públics digitals són millors que la mitjana europea, encara ha de millorar en el grau d’interacció amb els ciutadans. El fracàs del pla Info XXI, certificat aquest mateix mes per una comissió d’experts encarregada pel Ministeri de Ciència i Tecnologia, demostra que queda treball per fer perquè l’Administració electrònica sigui una realitat.

Les associacions d’internautes afirmen que per tal que Internet es converteixi en un vincle directe amb els ciutadans en un termini raonable, el Govern central no només ha de modernitzar la pròpia Administració, sinó potenciar l’ús i el coneixement de la xarxa entre usuaris i empreses.

Perquè el veritable llast és la penetració d’Internet en la societat espanyola. La contradicció és evident: si la disponibilitat dels serveis públics a Internet va millorar un 6% durant el segon semestre de 2002, en aquell mateix període el nombre d’internautes va descendir en quasi 36.000 persones.

Un altre obstacle que cal vèncer és l’interès desigual que desperta Internet en diferents localitats i administracions. Alguns ajuntaments ja han fet possible que els ciutadans puguin consultar les seves multes de tràfic o fer alguna gestió en el Padró Municipal d’Habitants a través de la xarxa, però d’altres s’han limitat a oferir informació sobre en quina finestreta s’ha de fer cua. En molts casos, la presència dels serveis públics a Internet no passa de mer tauler d’anuncis electrònic.

Navegar a la carta

El punt d’inici
/imgs/20030501/nntt.02.jpgwww.administracion.es
Portal especialitzat que ofereix la informació més completa i enllaços a tots els ministeris i organismes públics. Imprescindible per a qualsevol ciutadà que utilitzi Internet per a fer gestions administratives.

Els impostos
/imgs/20030501/nntt.03.jpgwww.agenciatributaria.es
L’Agència Tributària va ser el primer organisme oficial a oferir serveis als ciutadans emprant un sistema d’identificació digital. L’usuari, a través de l’Oficina Virtual (www.aeat.es) pot dur a terme en línia quasi totes les gestions tributàries.

Certificat digital
/imgs/20030501/nntt.04.jpg www.cert.fnmt.es
Lloc web que l’usuari haurà de visitar per a obtenir el certificat digital amb el qual poder relacionar-se amb l’Administració a través de la xarxa. El procés és senzill i està prou ben explicat.

Certificats i signatures digitals

Els certificats són uns arxius que permeten identificar les dues parts que es connecten via Internet, intercanviar una clau amb què es codifiquen les dades que es transmeten entre els dos extrems i garantir la confidencialitat d’aquesta clau. També s’utilitzen per a firmar electrònicament els documents enviats.

El certificat és imprescindible per a qualsevol servei que exigeixi l’enviament electrònic de dades. Aquests serveis, coneguts com RED, són ja molt nombrosos: fer la declaració de la renda, comprar Lletres del Tresor, gestionar multes, sol·licitar beques, consultar la vida laboral a la Seguretat Social i molts més que es poden descobrir en la llista de Serveis RED d’administracion.es.