Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Ajudes directes per fills : Escasses i diferents segons les comunitats autònomes

Espanya està a la cua en prestació social familiar a Europa

/imgs/20030501/informe.01.jpg
Al nostre país la família és la institució més ben valorada pels ciutadans, que li concedeixen una puntuació de 9,37 sobre 10. Segons l’Eurobaròmetre de l’any 2000, per al 97 % dels espanyols la família té un valor essencial. No obstant això, aquest reconeixement social es tradueix en un escàs suport real per part de les diverses administracions públiques, que dediquen pocs recursos econòmics a aquest capítol. Segons un informe de l’Oficina Estadística Comunitària (Eurostat), Espanya és el país de la UE que menys despeses social dedica a la família: el 2000 va dedicar a aquest capítol un 2,7% del seu Producte Interior Brut (PIB), enfront del 8,2 % de la mitjana europea.

Dels deu països comunitaris dels quals l’Institut de Política Familiar disposa de dades, Espanya és l’únic en què la prestació per fill a càrrec depèn del nivell de la renda, mentre que en als altres nou aquesta prestació es concedeix amb caràcter universal, a totes les famílies sense excepció, amb independència dels seus ingressos econòmics.

Una família espanyola necessitaria tenir 11 fills i ingressos inferiors a 1,5 milió de pessetes per a rebre les mateixes ajudes que obté una família a Alemanya amb 2 fills sense que s’hi tingui en compte el seu nivell de renda. La repercussió que aquest escàs suport econòmic té sobre la natalitat sembla evident: el nostre és el país de la UE que menys ajuda la família i el que té la taxa de natalitat més baixa, un índex d’1,2 fills, enfront del 2,1 necessari per al relleu generacional.

Almenys, les famílies nombroses ho tindran una mica més fàcil, ja que el Govern Central prepara una llei que augmentarà les ajudes per a aquest col·lectiu. Amb la nova llei, les famílies amb tres o més fills accediran a beneficis en l’àmbit de l’educació i l’habitatge. A més, minvaran les exigències per a accedir a les ajudes i es crearan 400.000 noves places a les llars d’infància. El pla, que entrarà en vigor l’any que ve, preveu també deduccions fiscals de fins a un 27% per fill, enfront del 16% actual, i ajudes mensuals per a les mares treballadores.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions