Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

Infraccions de tránsit a les ciutats : Conductors i vianants, suspens rotund

Els nostres hàbits incorrectes expliquen en bona mesura els nombrosos i greus accidents que ocorren a les vies urbanes

/imgs/20030501/tema-de-portada.01.jpg
L’any 2001, al nostre país, es van registrar a les zones urbanes quasi 55.000 accidents de trànsit que van generar més de 75.000 víctimes, 974 de les quals van ser mortals. D’aquestes últimes, 337 eren vianants. Tendim a pensar que la via pública de les nostres ciutats acull fonamentalment accidents d’escassa rellevància, però les dades revelen que aquest plantejament és erroni.

CONSUMER ha fet un estudi per comprovar, només aproximadament, per què ocorren alguns d’aquests accidents (no s’han estudiat infraccions greus com l’excés de velocitat o la conducció sota l’efecte de begudes alcohòliques) en un entorn aparentment menys procliu als contratemps de trànsit amb víctimes. El mètode seguit ha sigut relativament senzill: tècnics d’aquesta revista es van situar durant uns quants dies a Madrid, Barcelona, València, Bilbao, la Corunya, Màlaga, Alacant, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona, Múrcia, Pamplona i Logronyo davant de vuit semàfors, sis passos de zebra i dos stops amb intersecció en forma de “T” en cada ciutat, i van anotar les infraccions comeses pels conductors i els vianants. Les dades resultants de l’informe demostren que el grau de compliment de les normes de trànsit a les nostres ciutats és insuficient i que els hàbits incorrectes de conductors i vianants expliquen en bona mesura la freqüència i la gravetat dels accidents que es produeixen a les vies urbanes.

Pel que fa als conductors, les dades més preocupants són: el 27% no va fer adequadament l’stop (aturar completament el vehicle i mirar abans de continuar la marxa), el 8,5% es va saltar el semàfor amb el llum vermell o groc i quasi el 40% no va respectar el pas de zebra quan hi havia vianants que volien creuar la calçada. Però els vianants no van mostrar un comportament més respectuós amb les normes de trànsit: el 20% dels vianants va creuar quan el semàfor tenia el llum vermell i el 10% va creuar el pas de zebra sense mirar si venia un vehicle per la calçada. Però això no és tot: el 22% va creuar per llocs diferents dels passos de zebra.

Tornant als vehicles, el 44% circulaven per la ciutat amb un o diversos ocupants sense l’obligatori cinturó de seguretat posat, el 5% dels conductors parlaven pel telèfon mòbil mentre portaven el vehicle, el 14% va efectuar una maniobra o canvi de sentit sense fer-ne la indicació pertinent amb els llums intermitents i el 8% va envair el pas de zebra quan s’aturava davant d’un semàfor amb el llum vermell.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions