Alarmes per a la llar

Una tanca més per als amics d'allò d'altri

L'elecció del tipus d'alarma ha de basar-se en el grau de seguretat que desitgem, no només en el preu
1 Maig de 2003
Img eco domestica listado

Una tanca més per als amics d'allò d'altri

/imgs/20030501/eco-domestica.01.jpg
La revolució tecnològica que s’està desenvolupant a Espanya els últims anys sembla que no ha fet gaire efecte en el sector de les alarmes antirobatòries, cada vegada més sol·licitades pels ciutadans per a instal·lar-les als habitatges. Tot i que les seves vendes augmenten, els experts reconeixen que encara no s’ha descobert el sistema perfecte que espanti el lladre i el faci aturar-se abans d’entrar a l’habitatge que pensa desvalisar. A pesar dels avanços en el disseny, el funcionament de les alarmes antirobatòries continua invariable: sona una sirena a l’exterior, el lladregot es veu descobert i fuig.

El gran interès que susciten els habitatges unifamiliars entre els amics d’allò d’altri explica que la instal·lació d’alarmes en aquest tipus de construcció hagi esdevingut un fet habitual. Però els propietaris d’aquests immobles no en són els únics usuaris. El nombre d’alarmes als pisos ha augmentat els últims anys de la mà de l’increment dels robatoris registrats. Els sis primers mesos de l’any passat es van presentar quasi 40.000 denúncies per robatori al nostre país, xifra que significa un robatori aproximadament cada 7 minuts. Aquestes dades mostren que amb les precaucions bàsiques, com la de no abaixar les persianes per complet quan marxem de vacances i la d’evitar comentar les nostres sortides, no n’hi ha prou.

Encara que la instal·lació d’una alarma en una llar no fa que sigui inexpugnable, sí que garanteix almenys que poc després que s’hi hagi produït un robatori la policia es presentarà a l’habitatge, llevat que es tracti d’una alarma que tan sols emet soroll i no està connectada a cap central. Aquest és l’àmbit on s’han aconseguit els avenços més grans. Una vegada que s’activa l’alarma, l’empresa és informada a través d’una central receptora; per mitjà d’un monitor es fa ressò que l’alarma ha saltat i avisa immediatament la policia. Si el robatori ha tingut lloc en una empresa, la firma encarregada de la instal·lació i venda de l’alarma també n’avisarà el propietari o l’encarregat.

Atenció amb la “falsa alarma”

/imgs/20030501/eco-domestica.02.jpg
Per a assegurar-se que el sistema de seguretat que vol adquirir està connectat a una central d’alarmes, ha de comprovar que la botiga o l’empresa on l’ha de comprar està inscrita en el Registre d’Empreses de la Direcció General de la Policia. D’aquesta manera, l’empresa venedora, a través d’un contracte de manteniment anual, es compromet a enviar un equip d’intervenció al domicili en cas d’intrusió. En total, han de fer-se tres còpies del contracte: una se la queda l’empresa, una altra la policia i l’última és per al client.

Una vegada que l’alarma està instal·lada, el centre de vigilància es posa en contacte amb l’encarregat o l’amo de la casa per comunicar-li la clau i la contrasenya. En el cas que salti l’alarma i ningú marqui la contrasenya, el centre trucarà per telèfon als habitants de la casa i els demanarà una clau, que només coneixen els dos. En el cas que el propietari s’hagi equivocat en marcar la contrasenya, n’hi ha prou de dir-li la clau per telèfon. Tanmateix, si la clau no és correcta, els agents policials s’hi presentaran immediatament. Si el motiu pel qual salta l’alarma és un descuit o un error del propietari de la casa i l’error s’ha produït dues vegades consecutives, la tercera vegada haurà de pagar una multa, que es recull en la llei, l’import de la qual oscil·la entre els 3.000 euros i els 30.000 euros.

Sistemes d'alarma

L’elecció d’alarma per a una llar ha de basar-se en el grau de seguretat que desitgem o necessitem. Hi ha diferents sistemes d’alarma i, a partir d’aquí, diversos tipus, segons les preferències i possibilitats econòmiques de l’usuari. Vegem-ho:

Sistema de ràdio:

treballa amb una freqüència de ràdio, 433 megahertzs, segons la normativa europea de 1998. Està format per una consola, un teclat per a connectar i desconnectar el sistema i un comandament. També és compatible amb una càmera. Tant la càmera com el receptor poden funcionar amb fonts d’alimentació a la xarxa o amb les bateries, per a un funcionament totalment autònom. Les alarmes via ràdio són les que més es venen a causa de la seva còmoda instal·lació.


Avantatges:

  • La seva instal·lació no requereix cap reforma a la llar.
  • Més econòmic que el sistema de cablatge.


Inconvenients:

Menor grau de vigilància que el cablatge.

Sistema de cablatge:

es tracta del sistema tradicional d’instal·lar cables per tota la casa, de manera que no quedi cap zona sense vigilància.


Avantatges:

Garanteix la vigilància en tot l’habitatge


Inconvenients:

  • No és possible instal·lar-lo sense aixecar prèviament el terra o les parets, segons el cas, per a col·locar-hi els cables.
  • Els costos d’instal·lació i manteniment són més elevats

Sistema volumètric de sensors:

capten el moviment en el camp d’actuació determinat per la longitud d’ona. Es compon bàsicament d’una unitat de control, una consola, un teclat per a connectar i desconnectar el sistema o eliminar zones. El seu avantatge principal (interessant per a habitatges grans): l’amo pot estar en una zona de la casa i connectar l’alarma perquè vigili les estances en què no hi ha ningú.


Avantatges:

Garanteix una seguretat activada pel mateix usuari.


Inconvenients:

L’alarma pot saltar amb més facilitat que la resta dels sistemes.

NOTA: Els tres sistemes citats fins aquí comparteixen l’avantatge que quan detecten que una alarma salta, avisen la central receptora, que transmet 24 hores els 365 dies de l’any a una central des de la qual s’avisarà la policia.

Sistema d’alarma simple:

no porta cap connexió externa, es tracta d’un sistema acústic. L’objectiu d’aquestes alarmes, barates i fàcils d’instal·lar, és espantar els intrusos amb el soroll.


Avantatges:

  • Són les més barates, no necessiten contractes de manteniment.
  • Instal·lar-les és molt senzill: el mateix usuari, seguint el manual d’instruccions, pot fer-ho.


Inconvenients:

No estan connectades a una central receptora, per la qual cosa la policia no anirà a l’habitatge en el cas que soni, llevat que algú els avisi.

Els preus són molt diversos i depenen molt tant de la forma com s’instal·len les alarmes com de les característiques de l’habitatge mateix.