Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: El més barat, escollit com a millor opció

/imgs/20030501/analisis-2.01.jpg S'han analitzat vuit telèfons sense fil que utilitzen la tecnologia digital DECT, que millora la seguretat en les comunicacions i redueix les interferències. Els preus van ser molt diferents: des dels 62 euros de Philips Xalio 200 fins als 109 euros de Sagem DCP 300. El model de Philips és la millor relació qualitat-preu, per ser el més barat i oferir la major qualitat global, encara que els seus manuals i menús van ser els pitjor valorats. Siemens Gigaset A 100 és una altra bona opció, per ser un dels més barats (70 euros) i aportar també una qualitat molt bona.

Els telèfons DECT seleccionen entre més de 120 canals de ràdio l'idoni per a transmetre en cada moment, per la qual cosa ofereixen més cobertura sense interferències i un so més cristal·lí que els analògics. A més, igual que els telèfons mòbils actuals, emeten i reben en format digital, per la qual cosa la privacitat de les conversacions està més protegida. Estan compostos, igual que els aparells sense fil convencionals, d'una base connectada a una presa telefònica i d'un auricular des del qual es poden rebre o fer trucades des de diverses desenes (o, fins i tot, centenars) de metres de la base.

Un dels criteris fonamentals per a mesurar-ne la qualitat és que pesin el menys possible, ja que moltes persones opten per portar a casa aquests aparells sempre a sobre. Els auriculars més lleugers (inclosa la bateria) van ser Telecom (95,3 grams) i Sagem (95,5 g), mentre que Brigmton (142,5 g) i Siemens (141,3 g) van resultar notablement més pesats.

Bateries ben diferents

La meitat dels telèfons (Philips, Brigmton, Siemens i Daewoo) funcionen amb bateries de níquel-cadmi, que, a més de ser més contaminants, pateixen l'"efecte memòria": si no són descarregades i carregades completament en cada cicle, redueixen gradualment la seva capacitat, per la qual cosa un ús incorrecte les fa inservibles. Els altres quatre (Telecom, Mx-Onda, Overtech i Sagem) disposen de bateries de níquel-metalhidrur, i eviten els problemes anteriors.

Overtech disposa de les bateries més duradores (120 hores en espera i 585 minuts en conversació), seguit per Telecom (111 hores en espera i 615 minuts en conversació). Els aparells sense fil amb menys independència són els de Daewoo i Mx-Onda (345 minuts en conversació i entre 86 i 90,5 hores en espera).

El radi de cobertura a l'interior d'un edifici cobreix sense problemes un pis de dimensions àmplies, per la qual cosa en la prova pràctica no s'ha mesurat aquest extrem, sinó que s'ha incidit en com es comporta cada telèfon sense fil en espais oberts. Philips, Siemens i Overtech van vorejar el mig quilòmetre (449 metres) d'abast. Mx-Onda (174 metres) i Daewoo (196 metres) van oferir l'abast més curt.

Resistència a les caigudes

Aquests aparells són molt susceptibles de caure a terra, per la qual cosa s'ha comprovat la seva resistència per mitjà d'un test (25 voltes en el barril de volteig) que simula cinquanta caigudes. Tots els telèfons van continuar funcionant en acabar l'anàlisi i no van sofrir desperfectes, per la qual cosa es pot inferir que els vuit són molt resistents.

Els telèfons sense fil ofereixen cada vegada més prestacions addicionals a la de fer i rebre trucades. Algunes opcions són comunes en els mòbils (memorització de números de telèfon, assignació de noms a aquests números, bloqueig del teclat...) però unes altres, com l'avís acústic de fora de cobertura o la funció d'intèrfon infantil (present a Telecom i Overtech), són úniques d'aquests aparells. La capacitat de memoritzar números és molt variable: Sagem, Overtech i MX-Onda van permetre emmagatzemar 20, 40 i 50 telèfons respectivament. La resta només és capaç de guardar deu registres, els mateixos que la majoria de telèfons de sobretaula. Telecom i Overtech van ser els terminals amb més prestacions (21 el primer i 22 el segon), mentre que Siemens, amb vuit, resulta el més moderat en funcions addicionals. La funció de bloqueig del teclat, una de les més interessants en un artefacte pensat per a no estar sempre al mateix lloc, va faltar en Philips, Mx-Onda i Sagem.

Bases i telèfons

Una dels avantatges més significatius d'alguns telèfons sense fil digitals és la seva capacitat per a fer trucades gratuïtes entre diferents auriculars adscrits a una mateixa base. Així, un usuari pot adquirir més d'un auricular (també es venen per separat), "connectar-los" a una base i telefonar d'un aparell sense fil a un altre sense que això tingui cap reflex en la factura telefònica. Per a fer-ho, com és lògic, és imprescindible que els dos terminals es trobin en el radi de cobertura de la base.

D'aquesta forma, resulta senzill i còmode crear una xarxa telefònica interna per a cases de grans dimensions. Aquesta tecnologia també permet connectar dues bases a dues línies de telèfon i controlar les trucades de les dues des d'un únic auricular.

Si els auriculars d'aquesta xarxa domèstica disposen de tecnologia GAP (present a Brigmton, Telecom, Daewo, MX-Onda i Overtech) és possible enviar i rebre trucades internes gratuïtes encara que els telèfons siguin de marques distintes. Siemens és l'únic telèfon que no indica si la seva base admet més d'un auricular; en la resta, el nombre màxim és variable: des dels quatre de Brigmton fins als set de Telecom.

Prova pràctica

Tres usuaris habituals d'aquesta classe de telèfons van puntuar d'1 a 5 diversos aspectes de cada model. Tots van aprovar, però amb notables diferències: Daewoo (4,3 punts sobre cinc), seguit de Mx-Onda i Overtech (estos dos, 4,2 punts) van ser els millor valorats, sobretot per la claredat dels seus manuals, menús de pantalla i fàcilitat d'ús. En l'extrem oposat Philips (2,9 punts) i Brigmton (3 punts) van fallar en el manual, menús, controls i ergonomia (dimensions i pes).

Una altra prova subjectiva que van portar a terme els tres usuaris va consistir a valorar la qualitat del so tant en l'interior (amb bona i mala cobertura) com en l'exterior (només amb mala cobertura). Philips (4,7 punts de 5) va demostrar la millor qualitat de so en les tres condicions, seguit d'Overtech, amb 4,5 punts. La pitjor valoració va correspondre a Telecom, que va ser l'únic que no va arribar a l'aprovat en aquest test (2,3 punts sobre 5).

A fi d'analitzar la compatibilitat electromagnètica dels telèfons es va mesurar la seva immunitat enfront de descàrregues electrostàtiques; és a dir, es va simular el que una persona carregada d'electricitat estàtica provoca quan toca l'auricular. L'electricitat estàtica es pot generar per caminar sobre una moqueta o per trobar-se en un ambient amb poca humitat. En el pitjor dels casos, una descàrrega d'aquest tipus tallaria la trucada i obligaria a tornar-la a fer, amb el cost que això representa. Es va comprovar que els telèfons Siemens, Mx-Onda i Sagem van obtenir una molt bona valoració en aquesta prova. En Philips i Brigmton es van produir algunes anomalies, però van seguir funcionant després de la descàrrega. Al contrari, la comunicació es va perdre en Telecom, Daewoo i Overtech, amb la qual cosa van incomplir la normativa.

Els vuit telèfons analitzats van superar les proves físiques de seguretat, encara que en els manuals de Daewoo no es va incloure informació relativa a aquest punt.

Brigmton i Sagem van incomplir la normativa en no incloure la garantia mínima de sis mesos que marca la norma.

En la resta, la durada de la garantia va ser d'un any, excepte Daewoo, que va oferir el doble, de manera que s'adapta a la directiva europea que en breu adoptarà el nostre país.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions