Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: L'asseguradora diu que la reparació del cotxe és més cara que el valor del cotxe al mercat

Fa poc vaig tenir un accident de cotxe. L'assegurança no es vol fer càrrec de les reparacions i m'ofereix 649 euros pel meu cotxe, perquè afirma que la reparació és més cara que el seu valor al mercat. Asseguren que si vaig a judici rebré més o menys els mateixos diners, perquè no em pagaran més si el valor del mercat és aquest. Què puc sol·licitar? Si vaig a judici em pagaran la reparació?

/imgs/20030501/consultorio.02.jpgEn termes generals, el perjudicat té dret a obtenir l'import a què ascendeixi la reparació del vehicle i no se li pot obligar en tots els casos que es conformi amb una indemnització pel valor venal o valor de mercat del vehicle, perquè amb aquesta indemnització no se soluciona degudament la pèrdua del vehicle. A més, els tribunals sentencien que el perjudicat només queda prou rescabalat amb l'import a què ascendeixi la reparació, això sí, que no serà mai superior al preu d'un vehicle nou d'iguals característiques. No obstant això, alguns tribunals neguen el dret a l'import total de la reparació, perquè entenen que es produiria un enriquiment injust a favor del propietari quan l'import de la reparació resulti excessivament desproporcionat respecte al valor de venda al mercat o valor venal del vehicle.

Un altre criteri que cal tenir en compte seria si el vehicle ha sigut ja reparat després de l'accident. Si és així, és usual que als jutjats concedeixin la indemnització per l'import total de la reparació. Però quan no s'ha reparat el vehicle, en espera del que diguin els tribunals, aquests estableixen límits a la indemnització, de manera que aquesta seria una quantitat intermèdia entre el valor venal i l'import de reparació, en atenció al "valor d'ús" que tenia el vehicle sinistrat per al seu propietari.

En resum, l'assegurat té dret a obtenir l'import a què ascendeix la reparació del vehicle, però fins i tot si aquesta solució és la més acceptada pels tribunals, no sempre és així, atés que s'estableixen límits per a evitar enriquiments injusts. Suggerim que, si ja s'ha reparat el vehicle o es té la intenció clara de fer-ho, es reclami en primer lloc l'import de la reparació. O, en segon lloc, i sobretot si no s'ha de reparar el vehicle, una quantitat intermèdia entre el pressupost de la reparació i el valor venal del vehicle. Si no s'obté una resposta satisfactòria, pot plantejar-se anar a judici, amb la qual cosa haurà de decidir si repara o no el vehicle abans del judici.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions