Organitzar les aplicacions del telèfon

iOS i Android compten amb diferents opcions per mantenir ordenades les aplicacions instal.lades en el terminal
1 Octubre de 2013
Img internet listado 835

Organitzar les aplicacions del telèfon

/imgs/20131001/internet1.jpg
Cada dia en surt una de nova: n’hi ha per a aprendre a cuinar, per a fer esport de manera saludable, per a aprendre i per a jugar. A aquesta llista s’afegeixen les dissenyades per organitzar les aplicacions del telèfon amb gran èxit entre els usuaris de telèfons d’última generació. I és que les botigues d’aplicacions dels telèfons mòbils basats en Android i iOS experimenten un gran boom en el nombre de programes disponibles. De fet, enguany s’estima que les dues plataformes, Apple App Store i Google Play Store, assoliran la xifra d’un milió d’aplicacions en oferta. Amb tant de volum, no és estrany que els usuaris tinguin instal.lades als seus telèfons desenes d’aplicacions.

Ordenar les pantalles

  • A la pàgina principal: és recomanable col.locar-hi les apps d’ús més comú i quotidià, juntament amb algun giny d’utilitat pràctica, com un accés directe a un cercador d’Internet o el temps meteorològic. A més, en la part inferior de la pàgina es poden situar programes en una posició fixa amb independència de la pantalla on s’estigui. També és aconsellable que es col.loquin aquí les aplicacions essencials, com la de fer trucades, el navegador web, el correu electrònic i alguna app de missatgeria multimèdia o SMS.
  • En una segona i tercera pàgina: s’hi poden transportar diferents carpetes on agrupar les aplicacions en funció de les funcionalitats o les categories.
  • A les pàgines següents: és interessant situar-hi alguns ginys d’accés a aplicacions, com ara un reproductor multimèdia, agregadors de notícies, calendaris de tasques o un accés al canal de vídeos.

Agrupar aplicacions en carpetes

Els usuaris del sistema operatiu iOS, present en el telèfon iPhone, la tauleta iPad i el reproductor multimèdia iPod Touch, compten amb l’opció de crear carpetes en diferents categories en funció del tipus d’app. Cadascuna d’aquestes carpetes poden agrupar fins a un màxim de 12 programes.

La creació de les carpetes és senzilla. Cal mantenir premuda amb el dit una aplicació (d’aquesta forma s’activa el mode edició) i quan comenci a tremolar, sense deixar-la anar, cal arrossegar-la fins a situar-la damunt d’un altre programa amb què es vulgui agrupar. D’aquesta manera, el sistema crea de forma automàtica una carpeta on s’inclouen les dues primeres aplicacions agrupades. Per a afegir-hi la resta d’apps només cal arrossegar-les amb el mateix mètode a la nova carpeta. Per a desagrupar-les, el sistema és idèntic: es porta el programa fora de la carpeta.

A Android, la manera de crear carpetes difereix segons la versió disponible del sistema operatiu. Si es manté el dit premut sobre la pantalla, s’activa un menú secundari on hi ha l’opció de crear una carpeta a l’escriptori, per arrossegar-hi després les aplicacions seleccionades des del menú. En alguns dispositius basats en Android 4.0, es poden crear carpetes de la mateixa manera que en iOS; és a dir, se selecciona un programa i es porta sobre la icona d’una altra per a crear una carpeta agrupada.

També hi ha un altre tipus de programa per a organitzar carpetes a Android; hi destaca Folder Organizer, una app que permet agrupar diferents elements, com ara aplicacions, marcadors, contactes o accessos directes, en funció d’etiquetes. També permet crear icones, carpetes i ginys personalitzats. Aquest programa compta amb una versió bàsica gratuïta i una altra de pagament a un preu de 0,99 euros.

Llançadors d’aplicacions a Android

/imgs/20131001/internet2.jpg
El sistema operatiu Android permet un nivell més alt de personalització respecte d’iOS, el control de la qual està en mans d’Apple. A la botiga d’aplicacions és possible trobar algunes apps la funció de les quals consisteix a modificar l’entorn gràfic de les diferents pàgines que conformen l’escriptori. D’aquesta manera es poden mostrar i organitzar els programes en la pantalla del mòbil d’una manera diferent a la dissenyada pel sistema operatiu.

Aquest tipus d’aplicacions solen comptar amb diferents temes que permeten personalitzar-se i amb molts tipus d’efectes gràfics. A més, els principals fabricants de telèfons mòbils basats en Android tenen els seus propis llançadors per fer més senzilla l’organització de les apps i disposar d’un entorn gràfic diferenciat de la competència.

Entre les aplicacions llançadores que hi ha a la botiga Google Play en destaquen algunes com GO Launcher EX, MXHome Launcher i ADWLauncher EX. Aquesta última té un cost de 2,78 euros i una gran quantitat de característiques per a personalitzar el disseny de les diferents pàgines o pantalles del telèfon.

L’èxit d’una app

El mercat de les aplicacions és immens i molt dinàmic, ja que cada dia se’n creen de noves i d’altres desapareixen per no haver tingut èxit. Moltes d’aquestes no arribaran mai al gran públic, per la qual cosa no tindran l’oportunitat de ser provades, ja que l’usuari no disposa de prou eines per a fer cerques òptimes des del seu mòbil en les botigues d’aplicacions.

L’èxit d’una app depèn moltes vegades més de l’habilitat dels seus creadors per moure-la en les xarxes socials, o de fer-la arribar a la premsa, que no de la seva capacitat real per cobrir necessitats dels usuaris. De la mateixa manera, és habitual que els ciutadans desconeguin aplicacions que els podrien resultar de gran utilitat. Per a evitar aquest fenomen advers, hi ha algunes aplicacions de cerca de nous programes per al sistema operatiu iOS i també per a Android. Entre aquests destaca AppDJ basat a definir primer les preferències o els interessos de l’usuari per oferir després, de manera periòdica, noves recomanacions que quadrin amb aquests interessos; i Mapsaurus que s’instal.la al mòbil o a la tauleta i pren nota de les aplicacions que ja té l’usuari. A partir d’aquestes, estableix un mapa de suggeriments basats en punts en comú de les noves apps amb aquelles de què ja es disposa.