Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades prop de 1.000 persones sobre els seus hàbits de lectura de l'etiquetatge d'aliments : Només un de cada dos enquestats llegeix sempre l'etiquetatge dels productes

El 94% creu que s'utilitzen termes excessivament complexos i el 86% opina que haurien de modificar-se

/imgs/20131001/etiquetado1.jpg
Anar a comprar no sempre és fàcil. Per a molts és com entrar en un camp de batalla on s’han d’enfrontar a milers de productes allotjats en prestatgeries. Però no estan desarmats. Per enfrontar-se a aquesta croada, el consumidor disposa de l’etiquetatge nutricional dels productes. Es tracta del principal mitjà de comunicació entre productor o distribuïdor i consumidor, a més d’una eina clau per a fer tries ben informades. Tot i això, malgrat que les etiquetes dels aliments aporten dades molt útils, no sempre reben tota l’atenció que mereixen. Per aquesta raó, EROSKI CONSUMER ha volgut saber si els consumidors atenen realment l’etiquetatge dels productes, si en coneixen el significat, el saben interpretar i ho consideren útil.

Per dur-ho a terme, la revista va entrevistar durant el mes d’agost prop de 1.000 persones majors d’edat, totes procedents de les 17 comunitats autònomes. Com a conclusió, només una de cada dues persones enquestades llegeix sempre l’etiquetatge dels productes que adquireix i, d’aquestes, amb prou feines la meitat entenen amb freqüència la informació declarada. Encara més, tot i que un 78% ho consideren una eina útil, tan sols a la meitat els influeix sempre en la compra. Pot ser que això es degui al fet que el 94% dels enquestats creu que s’hi utilitzen termes excessivament complexos i el 86% considera que en l’etiquetatge s’haurien de fer modificacions.

Llegir l’etiqueta: no és un hàbit per a tothom

La funció de l’etiquetatge en els aliments és la d’informar sobre el que conté un producte i la seva existència respon a un dels drets bàsics del consumidor: “la informació correcta sobre els diferents productes o serveis i l’educació i divulgació, per a facilitar el coneixement sobre el seu ús, consum o gaudi adequats”, segons l’article 2.1.d de la Llei General 26/1984 per a la defensa dels consumidors i usuaris.

Així i tot, malgrat gaudir d’aquest dret, ¿el consumidor final llegeix la informació que se li ofereix en cada producte? En l’enquesta realitzada per EROSKI CONSUMER, una de cada dues persones entrevistades van dir que ho feien sempre, però un altre 45% va confirmar que només de vegades i un 5%, mai. Per comunitats, tots els enquestats de Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i La Rioja van assegurar llegir l’etiqueta enfront d’un de cada deu entrevistats de Galícia, Cantàbria i Castella i Lleó, que van assegurar no fer-ho mai. No hi ha diferències apreciables per sexe, però sí per edat. Entre els qui confirmen aquesta lectura, són els més joves d’entre 18 i 34 anys els qui ho fan sempre en una proporció més gran, un 58% d’ells. D’altra banda, el 47% dels majors de 55 anys examinen les etiquetes només algunes vegades.

La data de caducitat, el que més es llegeix

Gairebé la majoria dels enquestats (93%) que afirmen fixar-se en l’etiquetatge, llegeix sempre la data d’envasament i de caducitat o consum preferent, un altre 81% també diu parar esment en la informació nutricional i un 72% posa l’atenció en la llista d’ingredients i al·lergògens.

Tant per edat com per sexe i procedència, la dada en què es fixen els enquestats en una proporció més gran és la data d’envasament i de caducitat o consum preferent (el 93%), i en menys proporció el nom o raó social i l’adreça del fabricant (el 31%). Tot i això, va haver-hi algunes excepcions: els joves d’entre 18 a 34 anys es fixen sobretot en la informació nutricional (el 90%), igual que els asturians enquestats (el 96%). Els càntabres i gallecs entrevistats, d’altra banda, atenen més la llista d’ingredients i al·lergògens (el 93% i el 85% dels enquestats allà, respectivament).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions