Interactuar a l'instant

S'han creat apps específiques per a criticar, qualificar, conèixer i compartir opinions amb altres usuaris
1 Març de 2016
Img internet listado 889

Interactuar a l'instant

/imgs/20160301/intro.jpg

A Espanya hi ha vora 28 milions d’usuaris actius d‘apps, segons The App Date, una plataforma de recomanació d’aplicacions mòbils. El 89% del temps que els usuaris dediquen a aquest dispositiu, el destinen a les aplicacions. De mitjana, cada espanyol té instal·lades al seu telèfon una mitjana de 30 apps, de les quals n’utilitza activament 14.

Són dades que demostren com són d’importants les aplicacions mòbils en la rutina dels ciutadans. Una tendència que no pararà de créixer en el futur, ja que ofereixen al consumidor multitud d’opcions. Entre d’altres, valorar i conèixer les opinions d’altres usuaris abans de visitar un restaurant o comprar un producte. O, el que és el mateix, interactuar, una actitud potenciada per les marques i altament valorada pels consumidors avui dia.

A continuació, es detallen cinc aplicacions per a criticar, valorar, conèixer i compartir opinions amb altres usuaris.

Critizen

/imgs/20160301/L_criticem.jpg

Com si es tractés d’un full de reclamacions virtual, aquesta aplicació permet els consumidors esplaiar-se i transmetre els motius de la seva queixa sobre un producte o una marca. Els usuaris poden accedir a una base de dades d’empreses i marques, que es pot enriquir en el cas que no n’hi hagi inclosa alguna en concret.

Amb la finalitat de permetre la crítica positiva, Critizen cataloga les opinions en cinc graus diferents: furiós, indignat, frustrat, disgustat i feliç. Una vegada publicada la crítica, qualsevol usuari pot accedir-hi i, si hi està d’acord, mostrar el seu suport amb un +1 i fins i tot deixar-hi un comentari si vol.

Les empreses sobre les quals es pot opinar estan relacionades amb entreteniment, alimentació, viatges, restaurants, comerç electrònic, motor, energia, moda o educació, entre altres sectors. Com a recomanació, és aconsellable acompanyar la crítica d’una fotografia i aportar-hi el màxim detall possible. A més, Critizen deixa compartir aquestes opinions a les xarxes socials.

Foursquare

/imgs/20160301/L_foursquare.jpg

Coneguda arreu del món, Foursquare és una xarxa social en forma d’aplicació mòbil que utilitza el sistema de geolocalització per a impactar els usuaris amb la màxima eficiència possible, amb independència del lloc on es trobin.

La intenció de Foursquare és tenir constància en tot moment del lloc on es trobi l’usuari. D’aquesta manera, una vegada localitzat i registrat, li mostra una gran quantitat de serveis i locals al seu abast en la seva enorme base de dades que, a més, sempre està en creixement constant. L’usuari podrà opinar sobre aquests negocis per a ajudar d’aquesta manera altres persones, una informació que es renova contínuament gràcies a les opinions freqüents aportades pels clients.

Una de les claus de l’èxit de Foursquare és el fort component social que té. Els mateixos usuaris poden interactuar entre ells: poden crear connexions per mitjà de missatges enviats personalment o aportar comentaris en les crítiques i opinions dels clients. Això explica per què milers de persones recorren a aquesta aplicació per a consultar les opinions i crítiques d’altres usuaris abans d’anar a un lloc.

Guudjob

/imgs/20160301/L_Guudjob.jpg

Com els mateixos creadors la defineixen, Guudjob és “un pas més en la construcció i en el reconeixement de la professionalitat de les persones”. Al contrari que la gran majoria de les aplicacions en què es critica i s’opina sobre llocs, negocis o productes, Guudjob pretén valorar la persona, el professional de forma directa: premia qui s’ho mereix i el reconeix per un treball ben fet.

D’origen espanyol, aquesta app va aconseguir el 2014 el premi a la millor aplicació espanyola en els premis The App Date. Com una altra mostra més d’economia col·laborativa, Guudjob es presenta com el punt d’enllaç entre professionals i clients que busquen un servei qualificat concret. D’aquesta manera, l’aplicació està destinada tant a clients com a professionals, la qual cosa permet a aquests últims crear-se fins a tres perfils amb una fitxa detallada que integri la seva foto, la descripció del seu treball, la ubicació i els preus. D’aquesta manera, els usuaris de Guudjob poden valorar, puntuar i fer comentaris sobre professionals, autònoms i freelance concrets.

Keweno

/imgs/20160301/L_Keweno.jpg

Enfocada directament al sector de la restauració, aquesta aplicació permet valorar, criticar o elogiar l’experiència d’un client en un restaurant just després d’un dinar o sopar.

Amb un sistema molt senzill i intuïtiu basat en emoticones, l’usuari respon de forma anònima a una senzilla enquesta en finalitzar els seus plats. En paraules dels mateixos creadors, “permet als responsables dels restaurants obtenir informació valuosa i pràcticament en temps real, de manera que poden detectar si hi ha algun problema i actuar per a resoldre’l de forma ràpida i privada, i desactivar així una possible crisi”.

Keweno permet a qualsevol local hostaler triar entre 12 aspectes sobre els quals vulgui rebre opinions directes dels clients, com ara ambient, higiene, relació qualitat-preu o qualitat del servei.

11870

/imgs/20160301/L_11870.jpg

Aquesta aplicació és tota una veterana en els serveis de recomanació de restaurants, hotels i altres llocs d’interès que poden trobar-se en qualsevol ciutat.

Possibilita organitzar els llocs preferits dels usuaris mitjançant llistes i etiquetes creades per ells mateixos i, a més, deixar opinions i crítiques sobre gairebé qualsevol negoci. D’aquesta manera, es genera una enorme base de dades que qualsevol persona pot consultar per a decidir-se per un restaurant o un altre.

Els negocis disposen d’una fitxa en la qual s’inclouen imatges, situació en el mapa, telèfon, possibilitat de reserva i, per descomptat, comentaris d’usuaris que ja han visitat el negoci.