Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Anàlisi documental per a elaborar una radiografia del sector dels productes agroalimentaris amb qualitat diferenciada (DOP i IGP) : DOP i IGP, senyals d'identitat, tradició i diversitat

175 productes agroalimentaris a Espanya comptaven el 2013 amb els segells de qualitat de denominació d'origen i indicació geogràfica protegides (sense comptar vins i altres begudes alcohòliques)

/imgs/20160301/bodegon.jpg

Els segells de denominació d’origen protegida (DOP) i indicació geogràfica protegida (IGP) d’un producte agrari o alimentari, a més d’assegurar i garantir productes de qualitat diferenciada, també informen sobre l’origen geogràfic, la tradició, les matèries primeres i, fins i tot, els procediments de producció, transformació o comercialització. Atorguen al producte un valor singular.

Protegir els orígens i mètodes d’elaboració d’un producte ha estat una tasca tradicional. Les designacions geogràfiques més antigues sorgeixen del vi i de l’oli d’oliva, per la sensibilitat de la vinya i de l’olivera davant les variacions dels factors naturals. Així i tot, per a trobar la primera denominació realment protegida només cal remuntar-se al segle XVII, a França, quan el 1666, el parlament de Tolosa de Llenguadoc promulga que “només existeix un Rocafort, i és el que es cura a Rocafort des de temps immemorials a les coves d’aquest poble”.

Tot i això, els conceptes d'”indicació geogràfica”, “denominació d’origen” o “procedència geogràfica” no es van reconèixer, des d’un punt de vista legal, fins ben entrat el segle XX. Segons Mercasa, fins llavors, “es podia elaborar (i de fet es feia), per exemple, formatge rocafort a Espanya i vi xerès a Austràlia”. Tanmateix, amb el desenvolupament del Mercat Comú es va exigir complir una sèrie de normes i restriccions a les denominacions dels aliments.

En l’actualitat, Mercasa comptabilitza unes 4.000 denominacions al món, la major part de les quals se situa en països de la Unió Europea (UE). Els que més en tenen són Itàlia en primer lloc, França en el segon i Espanya en el tercer. I és que aquests tipus d’aliments de qualitat diferenciada contribueixen a la competitivitat de les indústries agroalimentàries i al desenvolupament i la sostenibilitat del món rural i també promocionen la imatge dels productes del país a l’exterior.

EROSKI CONSUMER ha volgut conèixer amb profunditat la situació del sector dels productes agroalimentaris (a excepció del vi, de la sidra i de les begudes espirituoses) amb segells de qualitat diferenciada (DOP i IGP) al nostre país. Per fer-ho, ha efectuat una anàlisi documental d’informes elaborats pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), l’empresa pública Mercasa i l’associació espanyola de denominacions d’origen “Origen Espanya”, i també anàlisis fetes per experts de la universitat Pablo de Olavide i l’Institut Internacional Sant Telmo, entre d’altres.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions