L'esmorzar: el rei dels àpats

Convé seleccionar acuradament els aliments que s'ingereixen a primera hora del matí, igual com controlar la mida de les racions
1 Març de 2016
Img alimentacion listado 1105

L'esmorzar: el rei dels àpats

/imgs/20160301/desayuno.jpg

Ens encanta esmorzar, però seleccionem malament els aliments que ingerim a primera hora del matí. Segons diverses recerques, la qualitat nutricional dels nostres esmorzars deixa molt a desitjar. La brioixeria hi és massa present, quan hauria de ser una cosa excepcional.

El primer àpat del dia és vital. Ja ho diu el refrany: “Esmorza com un rei, dina com un príncep i sopa com un captaire”. Però convé triar correctament els aliments que inclourem. Una de les preguntes que més senten els nutricionistes és: “Què prenc per esmorzar?”

Si s’eviten els productes insans, com les begudes ensucrades (refrescos), la brioixeria i els productes ensucrats o salats, l’únic cosa de què caldrà preocupar-se és de no abusar de la mida de les racions (perquè això augmentarà el risc d’obesitat). En tot cas, val la pena mirar de prop alguns aliments que solen formar part habitual dels esmorzars.

Suc de fruita

És molt habitual prendre un suc de fruita per esmorzar, sobretot fet a casa. Tanmateix, el seu consum habitual incrementa el risc de patir obesitat, cosa que no passa quan ingerim fruita fresca. Aquest risc es justifica per la ràpida entrada al nostre cos dels sucres presents en la fruita espremuda, que sembla que estimulen els mecanismes d’emmagatzematge de greix, a més de no activar la sacietat de la mateixa manera que ho fa un aliment sòlid.

Així doncs, el més recomanable és incloure cada dia en l’esmorzar una peça de fruita fresca. No cal que sigui un tipus de fruita en concret: totes comparteixen propietats nutricionals i beneficis per a la salut.

Llet o lactis

Llet, iogurt o formatge són tres dels aliments més freqüents en l’esmorzar. És imprescindible esmorzar un lacti? No, entre altres motius perquè, excepte la llet materna, no hi ha cap aliment que sigui del tot insubstituïble.

Però això no significa que siguin perjudicials, com també creu un cert sector de la població. Els lactis no eleven el risc cardiovascular ni tampoc el de càncer o altres patologies cròniques. També cal saber que, malgrat que moltes persones estan convençudes que com més lactis prenguin més salut òssia tindran, un estudi publicat el 2015 en la revista British Medical Journal per Mark J. Bolland i els seus col.laboradors no ha confirmat aquesta hipòtesi. Després d’una extensa revisió de la literatura científica, els autors van concloure que “la ingesta dietètica de calci no està relacionada amb el risc de fractures (òssies) i no hi ha proves que diguin que augmentar la ingesta de calci previngui les fractures”.

Sigui com sigui, es poden prendre lactis a l’esmorzar, sempre que no s’hi afegeixi molt de sucre o cacau ensucrat en pols (no més d’una culleradeta).

Galetes

La brioixeria (croissant, magdalenes, palmeres, etc.) no és un grup d’aliments saludable. Les galetes, per la seva composició, formen part de la categoria “brioixeria”, cosa que reconeix el Ministeri de Sanitat.

El consum esporàdic de galetes no suposa cap risc, però com que es tracta d’un producte amb molts sucres (s’acosta al 20% del seu pes en sucre), i a més molt consumit, cal que reservem les galetes per a ocasions especials i no per al dia a dia. Encara més tenint en compte que l’excés de pes infantil supera el 30% de la població, una xifra que es duplica en el cas dels adults.

Per tant, es poden substituir les galetes per un grapat saludable de fruites seques.

Cereals de l’esmorzar

Malgrat que la seva denominació comercial convida a pensar que cal esmorzar aquests cereals, la veritat és que en la seva majoria són productes molt ensucrats. Una anàlisi d’EROSKI CONSUMER va observar que gairebé tots els cereals de l’esmorzar del mercat, i això inclou els integrals o rics en fibra, tenen massa sucre, nutrient que incrementa el risc de càries i d’obesitat. Si els cereals, a més, porten xocolata, la seva quantitat de sucre serà encara més gran. Una pista per a detectar si els cereals tenen molt de sucre és revisar que una ració (uns 35 grams) no aporti més de 6,5 grams de sucre (o no més de 18,5 grams de sucre en 100 grams).

Pa

/imgs/20160301/tostadas.jpg

Es pot prendre pa a l’esmorzar, però convindria substituir el pa blanc o les torrades elaborades amb farina blanca per les seves varietats integrals (i si el pa és “sense sal” molt millor). Els estudis confirmen que els beneficis per a la salut atribuïbles a aquest simple canvi són notables.

Com en el cas dels lactis, és important saber com podem acompanyar aquest aliment. De la mateixa manera que no convé afegir molt de sucre a la llet, és millor no acompanyar sovint el pa amb mantegues o margarines o amb productes ensucrats, com les melmelades o les cremes untables de cacau. S’hi pot afegir, per exemple, un saludable raget d’oliva verge extra.

Embotit

Un informe publicat per l’Organització Mundial de la Salut al final de l’any passat va determinar que el consum habitual i elevat de carns/càrnics processades, com ocorre avui dia al nostre país, incrementa el risc poblacional de càncer colorectal.

Per això, és millor deixar per a un consum ocasional el consum de productes com el pernil, el xoriço o la mortadel·la. L’ideal és no superar els 20 grams diaris de carns processades.

Llavors, què es pot afegir a la torrada?

A més de formatge, peix (per exemple, sardines) o ous (per exemple, truita), es pot acompanyar el pa de propostes enginyoses com ara verdures (crues, saltades o fetes al forn), fruites seques (senceres o mòltes), trossos de tomàquet o làmines d’alvocat. És qüestió de fer servir la imaginació i ampliar el nostre ventall de sabors.