Google Maps en català i castellà / Vídeo: "Advocat!" / Blog: Orsai / RSS / Foto: telescopi espacial Hubble

1 Juny de 2006

Google Maps en català i castellà / Vídeo: "Advocat!" / Blog: Orsai / RSS / Foto: telescopi espacial Hubble

La notícia del mes

Google llança en català i castellà el seu servei de mapes

/imgs/20060601/img.internet.google.jpgEl buscador d’Internet Google ha llançat el seu servei de mapes i recerques locals per a Espanya. Google Maps ofereix accés a imatges per satèl·lit de tot el territori espanyol, i les combina amb els plànols dels carrers de les ciutats i la informació més rellevant sobre hotels, restaurants i comerços.

El sistema parteix de la base de dades de Pàgines Grogues, sobre la qual s’apliquen les imatges per satèl·lit amb la possibilitat d’utilitzar la visió híbrida d’imatges, reals en què apareixen impressionats els noms dels carrers i el sentit de la circulació.

Google Maps pretén així proporcionar una de les informacions més sol·licitades. També explica com arribar als llocs, per a la qual cosa el buscador anirà aprenent els sinònims que els usuaris fan servir per a referir-se als llocs. Google disposa d’una versió del sistema que és compatible amb la majoria de telèfons mòbils.

EL VÍDEO DEL MES

“Advocat!”

/imgs/20060601/img.internet.01.jpgEl col·lectiu sevillà de videoart digital Zemos98 ha publicat en el bloc “Espacio Fílmica” aquesta simpàtica gamberrada en què es dobla una escena de la pel·lícula “Un dels nostres”, de Martin Scorsese. En les veus d’actors professionals de doblatge l’argument canvia per complet i el que en origen era una escena d’extorsió per part de dos mafiosos a un comerciant es converteix en una disputa entre l’amo d’un local de bodes, el seu advocat i un representant de la Societat General d’Autors (SGAE). Delirant.

CADA MES UN BLOC:

Orsai

/imgs/20060601/img.internet.02.jpg Hernán Casciari, escriptor i periodista argentí afincat a Barcelona, ha desenvolupat diversos blocs (pàgines web d’actualització periòdica en què les últimes informacions publicades són les primeres que apareixen). En tots els seus blocs es respira un sentit de l’humor profundament còmic, gairebé bufonesc, un lirisme molt contemporani i una aguda intel·ligència. Entre els més destacats hi ha “Más respeto que soy tu madre”, bloc que s’ha convertit en llibre, el “Diario de Leticia Ortiz” o l’hilarant “Juan Dámaso, vidente”. Però, sens dubte, el bloc a què més temps ha dedicat, i amb el qual continua des de fa tres anys, és Orsai, un diari de reflexions carregades d’ironia en què Casciari desenvolupa la seua original forma de pensar. Orsai s’actualitza setmanalment. Tot i això, els seus textos són atemporals i el lector pot gaudir-ne bussejant en l’arxiu.

EL CONCEPTE DEL MES

RSS

/imgs/20060601/img.internet.03.jpg Diuen que qui ho prova està perdut i que no torna a navegar per Internet com ho feia abans. RSS és una manera d’estar al dia del que apareix en les pàgines que visitem amb freqüència sense haver d’entrar una vegada i una altra per comprovar si han actualitzat els continguts. Més enllà del que puguen significar aquestes tres lletres (una sigla que serveix per a denominar tres estàndards diferents de programació informàtica), aquest concepte abraça, entre altres possibilitats, una tecnologia que permet enllaçar els continguts de moltes pàgines d’Internet des d’un programa situat a l’escriptori de l’ordinador. D’aquesta manera, quan sorgisquen en la pàgina web noves informacions, aquestes també es mostraran actualitzades en el nostre programa. En aquests moments, es poden utilitzar sindicadors web com Bloglines.com que no necessiten ser descarregats a l’ordinador.

Més a: http://www.rssfacil.net

LA FOTO DEL MES

El telescopi espacial Hubble fa 16 anys

/imgs/20060601/img.internet.04.jpg El 24 d’abril del 1990 el transbordador espacial nord-americà Discovery posava en òrbita el telescopi espacial Hubble, una nau dissenyada per fer fotografies de l’espai i enviar-les a la Terra. En els seus 16 anys de vida, el Hubble ha fet unes 750.000 imatges de 24.000 objectes celests. La memòria total dels seus registres arriba als 27 terabytes (27.000 Gigabytes, gairebé 40.000 CD) i cada dia genera 10 Gigabytes més. Per celebrar l’aniversari del telescopi, les agències espacials europea i americana (ESA i NASA), responsables del projecte, han publicat a la seua pàgina web aquesta magnífica fotografia de la “Galàxia del Cigar (o M82), situada a la constel·lació de l’Óssa Major.