Alerta amb els antisèptics / Plata en les ferides / Com ajuda una ceba / Combinats energètics

1 Juny de 2006
Img salud 2 listado

Alerta amb els antisèptics / Plata en les ferides / Com ajuda una ceba / Combinats energètics

/imgs/20060601/img.salud.palabras.gif Per desinfectar una ferida solem recórrer a l’ús d’antisèptics, solució correcta si l’aplicació és immediata però contraproduent com més tardem. Per definició, un antisèptic és un producte citotòxic, és a dir, que destrueix cèl·lules. Després d’una ferida continua la cicatrització, l’agregació de diferents tipus de cèl·lules per tapar-la de forma natural. L’antisèptic interfereix en aquesta acció, ja que la retarda, o s’inactiva en reaccionar amb restes de matèria orgànica. Per això, llevat que siga una ferida greu, el millor és recórrer a sabó i aigua per prevenir una infecció.

Plata en les ferides

Per a ferides infectades o amb moltes probabilitats d’estar-ho, podem recórrer a apòsits que incorporen molècules de plata, útils per a combatre multitud de gèrmens. L’avantatge enfront dels antibiòtics d’ús tòpic és que no provoquen efectes secundaris ni resistències i només destrueixen bacteris. La plata d’aquests apòsits és efectiva en qualsevol lesió sense que importe l’origen o la causa. De fet, s’apliquen en cremades, ferides quirúrgiques i cròniques, i en nafres degudes a la fricció o la pressió.

Petit Dioscòrides. Com ajuda una ceba

/imgs/20060601/img.salud.cebolla.jpgA poques hortalisses s’atribueix tantes propietats medicinals com a la ceba, tan capaç de fer-nos plorar com d’alleujar la tos d’un refredat o de tallar una inoportuna diarrea. Bona part del seu èxit en medicina tradicional es deu a la seua composició, rica en minerals, vitamines B, C i D, compostos sulfurats i, com s’ha descobert recentment, antioxidants de la família dels flavonoides com la quercetina, a més de compostos antial.lergènics i bactericides.

La presència de tots aquests compostos fan de la ceba un producte natural útil per a combatre processos infecciosos del tracte respiratori, i també per a estimular la gana, controlar la hipertensió, eliminar líquids o mantenir a ratlla el colesterol. Ara bé, el seu ús principal és l’alleugeriment de la tos. La seua essència, de facultats lacrimògenes, es propaga en l’aire quan es talla o es ratlla, i això ajuda a expulsar les secrecions mucoses.

Qui avisa no és traïdor… Combinats energètics

/imgs/20060601/img.salud.cubatas.jpgCombinar alcohol i begudes energètiques és cada vegada més popular. Els més joves coneixen de sobres els seus efectes: aquests combinats redueixen la sensació de son i cansament, de mal de cap, de debilitat, de boca seca i fins i tot de coordinació motora. Però objectivament no és així. La descoordinació motora s’acaba fent evident i apareix una notòria minva de la capacitat de decisió, ja que la combinació afecta una part important del cervell, l’escorça prefrontal. D’aquí sorgeix la falsa sensació de control, és a dir, la persona no percep el seu estat real d’embriaguesa. Aquest “avantatge” ha fet que s’estenga ràpidament el consum de “combinats energètics”.

Un dels riscos més grans del seu consum són els accidents de circulació. Els conductors beguts són perillosos no només perquè les seues reaccions es retarden i tenen la coordinació afectada, sinó perquè la seua capacitat d’avaluar els riscos també es veu alterada.