Refrigerar la nostra casa

Un equip per a cada necessitat

1 Juny de 2006
Img eco domestica listado 175

Un equip per a cada necessitat

Ventiladors, climatitzadors, evaporadors, aire condicionat… La varietat d’aparells disponible al mercat per a refredar una estança és tan gran, que convé saber quin sistema s’adapta millor a les necessitats i possibilitats de cada llar. L’estrella de l’estiu en matèria de refrigeració són els sistemes d’aire condicionat, un autèntic luxe ara fa uns anys però molt més habituals a les nostres cases avui a causa dels seus preus assequibles (un aparell portàtil d’aire condicionat es pot trobar des de 250 euros al mercat). Segons dades de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE), encara que ara per ara només el 12% de les llars espanyoles disposa d’aparells d’aire condicionat, als últims anys s’ha disparat la compra d’aquests equips. Tot i que el consum derivat del seu ús representa només l’1% respecte del total elèctric anual domèstic, l’auge d’aquest tipus d’instal·lacions és tan gran que, en nombroses zones d’Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana, la punta de demanda elèctrica s’ha desplaçat a l’estiu, amb les consegüents puntes de consum energètic que poden comportar en dies de màxim ús.

Aire condicionat

Multi split

/imgs/20060601/img.consejo-de-mes01.gif Instal·lació i funcionament. Una unitat exterior alimenta, segons les necessitats, des de 2 fins a 5 unitats interiors. Les unitats interiors poden ser de tipus mural, sòl-sostre, casset o mixtes. L’espai necessari per a unir la unitat exterior i la interior és molt petit. Amb un buit de 10 cm x 10 cm n’hi ha prou.

 • Indicat. Per a climatitzar habitatges de més de 100 metres quadrats o cases unifamiliars.
 • Avantatges. Permet regular la climatització de les estances de manera independent.
 • Desavantatges. La instal·lació l’ha de fer un professional.
 • Capacitat de refrigeració. Entre 1.700 i 5.000 frigories/hora.
 • Preu. Entre 500 i 1.800 euros (2 unitats). Entre 1.500 i 3.000 euros (3 unitats).

Split (partit).

/imgs/20060601/img.consejo-de-mes02.gif Consta d’una unitat interior i una altra d’exterior. La interior està formada per l’evaporador, el ventilador, el filtre d’aire i el sistema de control, i a la unitat exterior es troba el compressor i el condensador. Estan equipats amb filtres purificadors d’aire, desodoritzants, de prevenció d’humitat i la resta de sistemes de millora de la qualitat de l’aire. Poden treballar en mode d’humidificació quan la diferència entre la temperatura de l’ambient i la programada és reduïda, més econòmic, o en mode refrigeració.

 • Capacitat de refrigeració. Entre 1.000 i 8.000 frigories, els més habituals per a l’habitatge.
 • Preu. Entre 200 i 3.000 euros.

Climatitzador de finestra

Instal·lació i funcionament. Unitari i compacte, s’instal·la en un forat -fet especialment- d’una finestra o mur exterior, de manera que mig equip queda fora i l’altre mig, a dins.

 • Indicat. Per a habitatges on no està permesa la col·locació d’unitats condensadores en façanes.
 • /imgs/20060601/img.consejo-de-mes03.gifAvantatges. Assegura la ventilació del local, ja que insufla aire fresc a l’interior i renova l’aire viciat.
 • Desavantatges. La instal·lació l’ha de fer un professional. Poc estètic. És dels més sorollosos, encara que alguns dels seus últims models anuncien un nivell sonor baix.
 • Capacitat de refrigeració. Entre 1.500 i 5.000 frigories/hora.
 • Preu. Entre 300 i 1.000 euros.

Split portàtil

Instal·lació i funcionament. Té dues unitats, una d’exterior, del tipus maleta, i una altra d’interior. Es connecten a través de canonades incorporades als equips.

 • Indicat. Ideal per a condicionar habitatges petits, de lloguer o de segona residència. Màxim 15-20 metres quadrats.
 • Avantatges. No requereix la intervenció d’un professional per a instal·lar-lo. Es pot traslladar d’una habitació a una altra i condicionar segons les necessitats. No ocupa massa espai.
 • /imgs/20060601/img.consejo-de-mes04.gif Desavantatges. La seua mobilitat depèn del pes i de la llargària del tub. La finestra ha de mantenir-se oberta per deixar pas al tub flexible, i això fa que es perda part dels beneficis de la refrigeració.
 • Capacitat de refrigeració. Entre 1.000 i 2.600 frigories/hora.
 • Preu. Entre 300 i 1.000 euros.

Monobloc portàtil

Instal·lació i funcionament. És un aparell compacte que extreu la calor expulsant l’aire calent cap a l’exterior a través d’un tub flexible. Un senzill forat en un vidre o en el marc d’una finestra serveix per a col·locar el tub del conducte pel qual s’expulsa la calor.

 • /imgs/20060601/img.consejo-de-mes05.gif Indicat. Ideal per a condicionar habitatges petits, de lloguer o de segona residència. Màxim 15-20 metres quadrats.
 • Avantatges. No requereix la intervenció d’un professional per a instal·lar-lo. Es pot traslladar d’una habitació a una altra. És més còmode i econòmic que l’split portàtil.
 • Desavantatges. És sorollós perquè el compressor està en la unitat interior, que és única. Refreda menys que un split portàtil, perquè la potència és inferior.
 • Capacitat de refrigeració. Entre 1.500 i 3.000 frigories/hora.
Altres opcions
 • Ventiladors

  Molt més barats que un equip d’aire condicionat, ja que n’hi ha des de 19 euros, permeten un estalvi energètic més gran però no refreden l’aire, sinó que el mouen i provoquen un corrent refrescant. D’aquesta forma aconsegueixen que la sensació tèrmica baixe entre 4 i 8 graus. Són recomanables per a estances airejades i ombrívoles. Guanyen efectivitat col·locats sota una finestra, per a aprofitar l’aire que prové del carrer.

 • Climatitzadors

  També anomenats termoventiladors, es poden utilitzar tant per a difondre calor com fred. La majoria tenen reguladors de temperatura i incorporen sistemes antiglaç i de protecció contra el sobreescalfament.

  Són de poca grandària, per la qual cosa ocupen poc d’espai i es poden transportar sense problemes. En contra tenen l’elevat consum i l’escassa potència, i que són sorollosos. El preu oscil·la entre 30 i 120 euros.

 • Refredadores d’aire/Climatitzadors evaporatius

  Fan servir un ventilador per a fer passar l’aire calent ambiental a través d’un filtre, mullat constantment gràcies a una bomba d’aigua (incorporen un dipòsit d’aigua i gel), procés amb el qual acceleren l’evaporació de l’aigua i aconsegueixen una reducció de l’aire que impulsen d’entre 12 i 16 ºC respecte de la temperatura exterior. Són recomanables per a climes secs i càlids. Quan la temperatura exterior és molt alta, de 40 graus o més, són poc eficients. Manejables, portàtils i de baix consum, no requereixen d’instal·lació i costen entre 100 i 500 euros.