Com podem treure el màxim partit a Linkedin

Aquesta xarxa social permet ampliar els contactes professionals per trobar feina i noves oportunitats de negoci
1 Febrer de 2013
Img internet listado 779

Com podem treure el màxim partit a Linkedin

/imgs/20130201/internet2.jpg
Linkedin és una xarxa social orientada a gestionar els contactes laborals i a generar-ne de nous amb persones d’interès en el nostre àmbit professional. D’aquesta manera, els usuaris poden fomentar la seva pròpia marca personal i trobar noves oportunitats. Segons els seus promotors, disposa de 175 milions de professionals registrats i més de dos milions d’empreses que busquen candidats.

Aquesta xarxa social funciona sota un model “fremium”. És a dir, té unes funcions bàsiques d’ús que s’amplien mitjançant diferents plans de preus, d’entre 22 i 88 euros al mes. Una de les característiques d’aquests plans de preus és l’opció d’enviar missatges a qualsevol membre de Linkedin sense necessitat de tenir-lo afegit com a contacte (entre 3 i 25 missatges al mes en funció del pla triat).

Cuidar el perfil

En el moment de fer servir Linkedin és recomanable afegir al perfil una fotografia recent i cuidada, a més de dedicar temps a completar totes les dades, de la manera més detallada possible, i mantenir-lo actualitzat al llarg del temps amb nous èxits i novetats.

D’aquesta manera, els contactes professionals poden conèixer els canvis de feina, a més de localitzar els perfils que s’adaptin millor a un nou lloc o una oportunitat laboral. D’altra banda, Linkedin permet crear una URL personalitzada amb el nom i cognoms de l’usuari. Aquesta opció és aconsellable per localitzar de forma més senzilla el perfil d’un contacte a les xarxes socials, com també per compartir l’adreça en altres xarxes i plataformes.

És important incloure formes de contacte en el perfil, com ara el correu electrònic o entrades a altres xarxes socials o pàgines personals des de les quals es generi contingut professional interessant. En canvi, no és recomanable vincular xarxes que no s’utilitzin de forma professional. És a dir, si es disposa d’un compte a Twitter, Linkedin permet afegir automàticament cada tuit enviat com una nova actualització d’estat a Linkedin. Però si l’ús que es fa d’aquesta xarxa social és personal, es mostrarà contingut irrellevant per a la resta de contactes.

Aconseguir recomanacions

/imgs/20130201/internet1.jpg
Linkedin ofereix la possibilitat que companys de feina o persones amb qui s’hagi treballat puguin fer recomanacions o comentaris sobre el treball d’un usuari, a més d’aprovacions mitjançant la funció endorse. Aquesta mena de recomanacions permet afegir informació d’interès al currículum d’un usuari. Amb tot, convé no obviar la qualitat de les recomanacions que obtinguem -és a dir, que estiguin ben redactades i que provinguin de contactes amb rellevància- enfront de la quantitat; sempre se’ns mesurarà per la primera.

Molts usuaris fan servir Linkedin per afegir com a contactes el màxim nombre d’usuaris possible. D’aquesta manera, poden enviar-los missatges de forma gratuïta, encara que no sempre és una opció recomanable. A l’hora de plantejar una tasca de networking, és a dir, crear una xarxa professional de contactes per donar-se a conèixer, el més aconsellable és ampliar-la amb els usuaris que puguin ser d’interès i sempre dins d’un segon nivell (contactes dels meus contactes) de proximitat. Així, aquests usuaris poden veure els contactes en comú que comparteixen. Linkedin permet fer cerques pel nom complet, per l’empresa en què es treballa o s’ha treballat, i pel sector a què es pertany.

Una opció interessant per afegir contactes és importar l’agenda d’adreces associada a un compte de correu electrònic. Per fer-ho possible, Linkedin permet importar l’agenda des de comptes de Gmail, Hotmail, Yahoo! Mail, Outlook o qualsevol altra adreça de correu. Pot ser molt útil buscar el perfil de la persona amb qui s’hagi tancat una reunió presencial per conèixer més detalls de la seva activitat. Ara bé, cal tenir en compte que Linkedin permet conèixer qui ha visitat el nostre perfil recentment.

Participar en grups

Linkedin té un apartat destinat a crear i agregar grups sectorials o temàtics. El seu objectiu és que els usuaris puguin participar en debats i compartir experiències o coneixements. Formar-ne part és una bona forma de demostrar capacitats i competències en un àmbit concret. A més, permet que altres usuaris puguin accedir als perfils de tots els seus membres, fet que serveix com una base de dades de professionals d’un mateix sector o àrea geogràfica, i això augmenta les opcions de visibilitat.

En el moment d’utilitzar aquests grups cal tenir en compte el to del missatge, cuidar l’ortografia i tenir participacions on s’aportin idees i es resolguin dubtes d’altres membres. Una promoció intensiva d’un mateix o de la pròpia activitat està mal vista i pot ser perjudicial per als propis interessos professionals.