Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Restaurants: analitzats 180 menús infantils de 14 capitals : Menús infantils en restaurants: poca varietat i baixa qualitat dietètica

Un 93% no inclou llegums en les seves opcions, un 78% tampoc verdura i un altre 56% ni tan sols peix

/imgs/20130201/tema1.jpg
Menjar fora de casa quan es tenen fills és, de vegades, tot un repte. A més de la batalla del “això m’agrada, això no m’agrada”, l’aventura moltes vegades comença per trobar un restaurant que inclogui en la carta un menú infantil i que, sobretot, sigui equilibrat.

I és que l’alimentació no només s’ha de cuidar a casa, també en un restaurant es pot educar els més petits en l’art de menjar de manera saludable i equilibrada. Amb el propòsit de conèixer la qualitat nutricional dels menús infantils que s’ofereixen als restaurants del nostre país, EROSKI CONSUMER ha visitat 180 establiments situats a la Corunya, Barcelona, Bilbao, Logronyo, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Santander, Sevilla, València i Vitòria. A cada local, es va sol.licitar informació detallada sobre l’oferta culinària per als més petits (tipus de plats, ingredients, tècniques culinàries, etc.), amb l’excusa de ser pares o mares d’un nen de 5 anys i voler dinar fora un dissabte qualsevol. No sempre disposaven d’un menú infantil per escrit, però mentre que uns optaven per oferir plats combinats, d’altres dissenyaven un menú infantil tenint en compte la seva carta i uns altres adequaven el menú dels adults.

En línies generals, es va observar que els menús infantils analitzats no ofereixen plats variats ni equilibrats. Gairebé la meitat no aconsegueix aprovar l’examen dietètic proposat per EROSKI CONSUMER, fonamentalment per la varietat d’aliments insuficient que inclouen (els llegums i la verdura no hi són gens freqüents), la repetició en les guarnicions i les salses (gairebé sempre patates fregides o salsa de tomàquet fregit) i l’ús excessiu de tècniques culinàries grasses (fregits i arrebossats). Quant al preu, els menús costen de mitjana 12,5 euros.

Com s’ha fet

El mètode d’anàlisi ha consistit a valorar, segons les recomanacions dieteticonutricionals de l’estratègia NAOS i l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), la composició dels plats (verdures, farinacis, peixos, carns, postres i pa) de cada menú infantil, a més de les guarnicions (si incloïen verdura i eren variades), les tècniques culinàries utilitzades (amb més o menys greix) i si oferien fruita fresca de postres i pa integral per acompanyar. A més, es va consultar la possibilitat d’accedir a un menú dietètic especial sense sal, sense gluten, vegetarià…

En total, cadascun dels menús analitzats podia obtenir un màxim de catorze punts distribuïts de la manera següent: dos per oferir verdures, arròs/pasta o patates i llegums; un altre punt si més del 50% del menú contenia aliments d’origen no animal; dos més si el menú infantil incloïa el mateix nombre de carn, derivats (salsitxes, despulles, etc.) i ou que de peix; un punt si més del 50% d’aquests plats eren elaborats i no precuinats; dos punts més quan el 50 % dels plats estaven cuinats amb tècniques culinàries poc grasses (com ara bullits, a la planxa, al forn…); dos si les guarnicions i salses eren variades i incloïen verdures; un si hi havia fruita fresca a les opcions de postres; un altre punt si es podia triar pa integral; un punt més si es podia optar a aigua; i un últim si era possible accedir a menús especials/dietètics (sense sal, sense gluten, vegetals, etc.).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions