El meu primer puré

Triar les hortalisses adequades i no sobrecuinar els aliments són claus per a obtenir un nutritiu i saborós pure de verdures
1 Febrer de 2013
Img bebe listado

El meu primer puré

/imgs/20130201/pure1.jpg
El puré de verdures és una de les primeres receptes que s’incorpora al menú del nadó quan aquest abandona la lactància exclusiva. I per fer-ho de forma adequada, cal saber com s’han de triar les verdures en funció de l’edat de l’infant. Cal tenir en compte que durant el segon semestre de vida es produeixen els primers canvis significatius en la dieta del nadó. A partir dels sis mesos (o una mica abans, si no s’alimenta amb lactància materna de forma exclusiva) comença el que es coneix com el període transicional: una etapa en la qual, com es descriu en els Protocols de Nutrició de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), s’inicia l’alimentació complementària, és a dir, la introducció d’aliments diferents a la llet materna o de fórmula.

Triar les verdures per a les primeres receptes del nadó

Pastanaga, carbassó, porro, mongeta tendra, carabassa i patata són, en general, les primeres verdures que els especialistes aconsellen introduir en els purés dels petits. L’AEP recomana en el seu ‘Manual pràctic de nutrició pediàtrica’ incloure els nous aliments de forma progressiva, amb la finalitat de valorar l’aparició de reaccions adverses i perquè l’infant s’acostumi al canvi de sabors i textures.

No obstant això, hi ha algunes verdures que, per precaució, convé no oferir al nadó en els purés fins que no compleixi un any:

 • Espinacs i bledes. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomana no introduir aquestes hortalisses fins als 12 mesos d’edat. La raó és que el seu elevat contingut en nitrats pot ser perjudicial per al nadó. L’Agència de Seguretat Alimentària especifica, a més, que si s’afegeixen al puré abans de l’any, la quantitat no ha de superar el 20% del total del contingut de la crema.
 • Cols, coliflor, bròquil, espàrrecs i remolatxa. Aquestes verdures tenen un gust més fort i, a més, són flatulentes, per la qual cosa s’aconsella retardar-ne la incorporació en la dieta dels nadons.

Cinc passos per preparar el puré de verdures del nadó

 1. /imgs/20130201/pure2.jpg
  Seleccionar les verdures que s’inclouran en el puré. És millor optar per hortalisses fresques, que no portin gaire temps a la nevera, perquè no perdin les propietats nutritives.
 2. Rentar-les bé en aigua freda per retirar-ne les restes de terra, insectes o altres residus químics, com ara pesticides. Treure’n la pell si cal i eliminar les parts que puguin estar danyades.
 3. Es poden cuinar les verdures al vapor o bullir-les. La norma és que com menys temps duri la cocció, més nutrients conserva l’aliment. En cas de bullir-les, cal fer-ho amb molt poca aigua i introduir les hortalisses quan l’aigua ja bulli. També es pot utilitzar l’olla ràpida per a cuinar-les en poc de temps i perquè no perdin les propietats.
 4. Separar les verdures de l’aigua de cocció i passar-les per la batedora. A poc a poc s’hi incorpora el brou sobrant fins a donar al puré la consistència desitjada. Durant els primers mesos és aconsellable deixar la crema amb una textura més fina: això permet que sigui més fàcil d’assimilar per part del petit.
 5. Afegir-hi una cullerada d‘oli d’oliva cru. L’Associació Espanyola de Pediatria recomana afegir al puré, després de triturar la verdura, una cullerada d’oli d’oliva cru per millorar-ne el gust i la textura.

Ingredients complementaris del puré de verdures del nadó

El puré de verdures és la base sobre la qual, a poc a poc, s’incorporen nous ingredients en la dieta del nadó. A continuació se’n descriuen els components complementaris, a més del calendari d’introducció en la dieta de l’infant.

 • Carn de pollastre, vedella o xai. A partir dels sis mesos es pot incorporar la carn al puré del nadó. L’AEP aconsella introduir-hi de primer el pollastre i, més tard, el xai i la vedella. S’ha de començar afegint-n’hi quantitats petites (entre 20 i 30 grams diaris). La carn no s’ha de coure juntament amb les verdures, ja que tenen un punt de cocció diferent. El més adequat és afegir-la una vegada que les hortalisses siguin llestes i triturar-ho tot junt, per crear el puré.
 • Peix blanc. Quan el nadó fa els 10 o 11 mesos, l’AEP recomana incorporar les primeres racions de peix blanc (de 30 a 40 grams) a la dieta de l’infant. Igual que la carn, és aconsellable cuinar-lo de manera independent i incorporar-lo després a la verdura.
Consells en l'elaboració i la presentació del puré
 • /imgs/20130201/pure3.jpg
  Verificar la neteja de la superfície sobre la qual es manipularan els aliments, com també de les eines que s’utilitzaran, perquè no representin una font de contaminació.
 • Preparar el puré cada dia. Si no és possible i cal fer-ne més quantitat, és important conservar-lo un màxim de 48 hores a la nevera o congelar-lo en petites racions que es puguin treure d’una en una.
 • Comprovar sempre la temperatura del puré abans de donar-ne la primera cullera al nadó, amb la finalitat d’evitar possibles cremades.
 • Utilitzar una cullera tova (de silicona) i de la mida adequada per començar a donar els primers purés al nadó.
 • Atendre el consell del pediatre quant a la quantitat de puré que s’ha d’oferir al nadó en funció del seu estat nutricional.