Infants i peix: idees perquè no s'hi resisteixin

Aquest aliment aporta una infinitat de nutrients que tenen un paper rellevant en el creixement i el desenvolupament físic i intel.lectual dels infants
1 Febrer de 2013
Img alimentacion listado 861

Infants i peix: idees perquè no s'hi resisteixin

/imgs/20130201/pescado1.jpg
El fet que a molts nens se’ls sol “entravessar” el peix és tan indiscutible com que la composició nutricional d’aquest aliment el converteix en un imprescindible de l’alimentació infantil. Molts dels nutrients que té acompleixen una funció fisiològica determinant en el desenvolupament i el creixement dels petits, que va des d’una salut visual més bona i un major potencial intel.lectual, fins a la prevenció de malalties degeneratives en l’edat adulta.

Per això és necessari que els infants mengin peix. La recompensa no pot ser més gratificant: garantir la seva bona salut. A continuació, trobarem els nutrients que tenen un paper rellevant en el creixement i el desenvolupament físic i intel.lectual infantil:

 • Omega-3: la ingesta suficient d’àcids grassos omega-3 i, en particular de DHA (àcid docosahexaenoic 3) durant la primera infància és vital per al desenvolupament cerebral i ocular. Amb la finalitat que els nens obtinguin els beneficis d’aquest tipus de greixos de forma segura, s’aconsella que mengin sovint peixos de mida més petita, com ara sardines, anxoves, verat, sorells de ració, etc. i que els alternin amb altres de més grans, com la tonyina o el peix espasa.
 • Iode: el iode és vital per al correcte desenvolupament cerebral del nadó, beneficis que es projecten en la infància si el nen ingereix aquest oligoelement. El peix i el marisc són els aliments que tenen més concentració de iode. Això es tradueix en un consum regular, gairebé diari de peix, com a font d’aquest nutrient.
 • Proteïna d’alt valor biològic: el peix és una oportunitat perquè els infants mengin proteïnes d’alta qualitat, en alternança amb carns i ous, sense abusar dels greixos saturats i del colesterol. A més, com que tenen menys contingut en col.lagen que la carn, el peix en general és més tendre i fàcil de digerir.
 • Vitamina B12: alguns problemes en les habilitats de pensament i memòria dels més petits s’associen a la falta de vitamina B12, que es combat amb la dieta per mitjà del consum d’aliments d’origen animal, entre els quals es troba el peix.
 • Calci: les espècies que es poden menjar amb espina, com les sardines fresques, les enllaunades o les anxoves, són una bona font de calci. És important insistir-los que masteguin bé perquè no tinguin problemes amb les espines petites.

Peix en el menú infantil: 3-4 dies cada setmana

Encara que les preferències dels infants pels menjars s’han de tenir en compte a l’hora de planificar els menús, hi ha algunes normes que ha complir obligatòriament tota la família. La ingesta de llegums, verdures, fruites i peix ha de ser habitual, igual com l’alternança d’aquests aliments al llarg del dia i de la setmana.

Com que el peix sol provocar rebuig i mania entre els nens, és convenient preguntar-los per quina raó no els agrada i solucionar, si és possible, el problema. Per a tot hi ha una solució: per millorar-ne el gust, per eliminar les molestes espines, per transformar la textura o per alternar i provar nous peixos si els resulta avorrit menjar sempre els mateixos, preparats, a més, de la mateixa manera.

Sense espines, si us plau

Hi ha peixos que es venen sense espines, en lloms o filets (lluç, llenguado, emperador, cues de rap, perca…), i d’altres que es poden comprar nets a les peixateries, com el nero, la tonyina, el bonítol i el sorell.

Petits canvis en el sabor

En el moment de cuinar peix, convé saber que bullit o a la planxa té un sabor i una olor més pronunciats. Hi ha altres maneres de preparar-lo que n’atenuen o en dissimulen el sabor i el fan més abellidor entre els nens, com ara acompanyar el peix amb salses suaus (beixamel, d’ametlles, amb llimona, verda, de tomàquet, de taronja, a la caçadora…) i sense recórrer sempre a la salsa maionesa. Si el cuinem de manera diferent (al forn, en papillota, amb escabetx, arrebossat amb pa o farina…) en suavitzem el sabor, igual que si el macerem amb llimona, oli i algunes herbes aromàtiques.

Deu maneres diferents de menjar peix:
 1. /imgs/20130201/pescado2.jpg
  Sopes de peix. Saboroses, consistents i molt nutritives, les sopes de peix es poden acompanyar de diferents ingredients, com ara arròs, sèmola, patata o pasta (fideus, lletres, estrelles…), a més de peix esmicolat.
 2. Ingredient de primers plats. La proteïna del peix permet fer primers plats més consistents, energètics i nutritius. Alguns suggeriments: paelles de peix i marisc; calamarsons o sèpia amb arròs; espaguetis amb sardines, tonyina o amb anxoves; lasanyes (de tonyina, de salmó, d’espinacs i gambes…); guisat amb patates…
 3. Amanides i ensalades russes. Les conserves de peix són ingredients comuns en les amanides o les ensalades russes. A més de la tonyina i el bonítol, també són habituals en aquests plats les conserves de sardines, les anxoves, els musclos, el polp…
 4. Flams de peix. Són plats vistosos, saborosos i nutritius: el flam d’espàrrecs i gambes, el púding d’escórpora i el pastís de salmó.
 5. Com a farciment. Es pot provar amb pebrots, lasanyes, canelons, empanades, croquetes, bunyols…
 6. Truites de bacallà, remenat d’espinacs i gambes, de tonyina, de sardines o anxoves… són alguns dels suggeriments que s’ofereixen per a barrejar amb ou.
 7. En entrepà. Les conserves i els patés de peix, a més dels fumats (en la justa mesura, ja que són aliments molt salats) també es poden tenir en compte quan es pensa en el berenar.
 8. Pizzes casolanes. Incloure trossos petits de peix en les pizzes és una manera més de fomentar-ne el consum. Algunes idees: musclos, pop, gambes, tonyina, anxoves, salmó fresc o fumat, a més de qualsevol resta de peix, serveix com a ingredient d’aquest plat tan preat pels nens.
 9. Deliciosos patés. Barrejar i triturar tonyina en conserva o les restes d’un altre peix cuinat amb una mica de formatge, de nata o de tofu, dóna lloc a un original paté casolà que es pot triar com una alternativa apropiada per als entrepans.
 10. Aperitius, entrants i tapes. Carpaccio (de salmó, de tonyina…), barquetes amb tonyina, cassola de cloïsses, plat d’escopinyes, fumats… són també algunes propostes apropiades perquè els tastin els comensals més joves.