Meditar: saludable per al cos i la ment

Diversos estudis demostren que la meditació pot ser útil per a gestionar l'estrès i reduir les emocions negatives, factors de risc de diverses malalties
1 Abril de 2015
Img salud 2 listado 277

Meditar: saludable per al cos i la ment

/imgs/20150401/Mtj-Meditar.jpg

La salut física i l’emocional estan molt relacionades. No només la bona salut emocional té conseqüències positives en la salut física, sinó que les persones, malaltes o no, que cuiden de la seva esfera emocional són més resistents i més capaces d’actuar enfront de les adversitats.

Molts estudis posen en relleu que algunes tècniques com la meditació són beneficioses tant per a la salut mental com per a la física. Està provat, per tant, que meditar disminueix l’estrès, millora l’estat immunològic i redueix la mortalitat cardiovascular.

La meditació és una pràctica mil.lenària associada a una sensació de relaxació física i de tranquil.litat. Encara que durant molt de temps se l’ha relacionat únicament amb aspectes religiosos, alguns estudis realitzats en tots els àmbits de la salut mostren els beneficis que té la seva pràctica tant en el cos i la ment.

Mindfulness

El doctor Jon Kabat-Zinn és un dels investigadors que més s’ha dedicat a analitzar els efectes de la meditació i les seves aplicacions clíniques. És fundador del Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society de l’Escola de Medicina de la Universitat de Massachusetts (EUA). Aquest expert considera que la meditació, especialment la tècnica denominada mindfulness, porta a una consciència plena de la realitat del moment present, acceptant i reconeixent l’aquí i l’ara, però sense quedar atrapat en els pensaments o les emocions que provoca. Per això, les tècniques de meditació poden ser molt útils per a gestionar l’estrès i reduir les emocions negatives.

Tanmateix, els seus beneficis van més enllà. Segons l’estudi titulat Valoració de paràmetres immunitaris en pacients amb símptomes d’ansietat i depressió després d’un programa de meditació mindfulness, coordinat per Francisco M. Rodríguez-Peña, de l’Hospital Comarcal de La Axarquía (Màlaga), aquesta tècnica tindria efectes psicobiològics i clínics. En aquesta recerca, es van analitzar els seus efectes sobre paràmetres del sistema immunològic (glòbuls blancs i immunoglobulines) en pacients que patien d’ansietat i depressió. Després de dos mesos seguint un programa de meditació, va haver-hi un augment significatiu d’immunoglobulines (IgG, IgM), de proteïnes que treballen amb el sistema immunològic (C3 i C4) i un descens en el recompte de monòcits (un tipus de glòbuls blancs la funció dels quals és fagocitar diferents microorganismes o restes cel.lulars, el nombre dels quals augmenta davant de l’estrès o de la infecció).

Meditar i la salut cardiovascular

La Fundació Espanyola del Cor (FEC) també ha exposat que la meditació aporta beneficis a la salut cardiovascular. Es basen en l’evidència científica que aporten diverses recerques publicades sobre aquesta qüestió, que mostren una reducció de la pressió arterial i de l’estrès, a més d’una millora d’altres factors perjudicials per a la salut del cor.

Així, segons un estudi recent publicat en la revista Circulation de l’Associació Americana del Cor, la meditació pot reduir en un 48% el risc de mortalitat, infart de miocardi i accident cerebrovascular en pacients amb malaltia coronària. Això és degut al fet que aquesta tècnica disminueix la tensió arterial i els factors d’estrès: provoca una reducció de l’activació del sistema nerviós simpàtic i de les denominades hormones de l’estrès (adrenalina i cortisol) i, per això, es contraresten els efectes de l’estrès crònic, com són l’augment de la tensió arterial i de la freqüència cardíaca. També aporta beneficis en la gestió d’emocions negatives com la ira, l’hostilitat o en els símptomes depressius.

Per a l’estudi es van analitzar les dades de 201 persones d’origen afroamericà afectades per insuficiència coronària. 102 van ser incloses en un programa de meditació transcendental (practicat de 15 a 20 minuts dues vegades al dia, asseguts de forma còmoda i amb els ulls tancats, mentre repetien una paraula o un conjunt de paraules) i altres 99, en un programa d’educació sobre salut. Després de seguir els participants durant un període de cinc anys, els autors van concloure que en el grup de meditació va haver-hi una reducció del 49% del risc de patir un esdeveniment cardiovascular, que fins i tot arribava al 66% en els qui, a més, practicaven meditació també a casa. Els autors apunten que l’efecte d’aquesta tècnica és positiu, encara que insisteixen en la necessitat de seguir el tractament pautat i acompanyar-lo amb l’adopció d’un estil de vida saludable.

Meditar cura?

/imgs/20150401/musica.jpg
Resar, meditar o fer exercicis de relaxació ajuden al procés terapèutic. De fet, els últims anys, ha agafat gran importància la dimensió emocional de les persones malaltes. Són moltes les pràctiques que els ajuden a gestionar emocions negatives, com l’estrès que els genera la seva afecció. Així, la pràctica de tai-txi o ioga, la meditació guiada o la musicoteràpia, entre d’altres, atorguen a l’afectat la capacitat de ser part activa de la seva recuperació i influeixen de manera beneficiosa en tot el procés, com ocorre en el càncer.