Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestades 3.100 persones per a avaluar la freqüència de consum de més de 200 tipus d'aliments : La dieta: diari dels aliments més habituals

Enciam, formatge, pollastre, lluç, llenties, ou en remenat i truita, meló, pa blanc i sucre són els que es consumeixen amb més freqüència dins de cada grup d'aliments

La piràmide nutricional transmet una sèrie de consells que no sempre s’interioritzen. Alguna cosa no s’està fent bé quan prevalen malalties en les quals tenen a veure costums alimentaris erronis. Per exemple, l’Enquesta Nacional de Salut constata que un de cada sis adults (més grans de 15 anys) pateix algun dels trastorns crònics més freqüents, com ara hipertensió arterial i colesterol elevat. Dues malalties, juntament amb la diabetis, que són factors de risc cardiovascular i que segueixen creixent. En aquest sentit, la Fundació EROSKI està elaborant una recerca exhaustiva sobre els hàbits dietètics i l’estat nutricional de la població espanyola amb els màxims estàndards de qualitat i de suport possibles. Es tracta de l’Estudi Nutricional de la Població Espanyola (ENPE), dirigit pel Dr. Javier Aranceta, professor associat del departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Navarra, director científic de la Fundació per a la Recerca Nutricional (FIN) i president del Comitè Científic de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC). La seva finalitat és avaluar, d’una manera exhaustiva, els hàbits alimentaris, les tècniques culinàries, l’estat ponderal i altres determinants de la situació nutricional en una mostra representativa de la població espanyola.

/imgs/20150401/Familia.jpg

Aquest treball va començar fa un any amb la previsió d’enquestar un total de 6.800 individus en tot el territori nacional. Tot i que el treball global encara no ha finalitzat, en l’actualitat ja es pot fer un avanç d’alguns resultats proporcionats per 3.100 persones de tot el país durant l’abril i el setembre de 2014. D’aquestes, el 54% són dones i un 70% se situen entre els 18 i els 65 anys.

Cada llar espanyola va fer el 2013 un desemborsament en aliments i begudes sense alcohol de més de 4.000 euros. Les partides més importants van ser la carn (suposava el 24%), el pa i els cereals (el 15%) i el peix i la llet, el formatge i els ous (en tots dos casos, el 12%).

Entre les diverses línies de recerca, l’Estudi ENPE va consultar els enquestats sobre la freqüència de consum de més de 200 tipus d’aliments agrupats en categories: verdures i tubercles, lactis, carn, peix, ou, llegums, cereals, fruites seques, fruites fresques i sucre. En l’anàlisi, s’han pres com a referència la “Guia de l’Alimentació Saludable” de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) i l’Enquesta de Pressupostos Familiars de l’INE.

Segons la categoria de producte, la població enquestada consumeix habitualment (per ordre) enciam, formatge, pollastre, lluç, ou en remenat, llenties, pa blanc de pagès, ametlles, meló (cal tenir en compte que la recollida de dades es va fer en època estival) i sucre.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions