Biberons i tetines: lliures de gèrmens!

Els experts recorden que no sempre és necessari esterilitzar els utensilis del nadó i que rentar-los amb aigua calenta i sabó sol ser suficient

1 Abril de 2015
Img bebe listado 143

Els experts recorden que no sempre és necessari esterilitzar els utensilis del nadó i que rentar-los amb aigua calenta i sabó sol ser suficient

Els biberons, els xumets i les tetines del nadó han d’estar sempre nets. Entre totes les tasques que es fan associades als més petits de la casa, aquesta és prioritària. Així i tot, molt sovint es dubta de si aquests utensilis infantils s’han d’esterilitzar cada vegada que cauen a terra o després de cada ús.

Segons l’Associació Espanyola de Pediatria, l’esterilització de biberons i tetines amb aigua bullint no sempre és necessària, perquè les condicions sanitàries del nostre país avui dia són bones. En general, n’hi ha prou de rentar el biberó del nadó amb aigua calenta i sabó per a mantenir-lo net, assegurant-se que se’n retiren les restes de llet.

L’Acadèmia Americana de Pediatria coincideix amb aquest consell i també recomana rentar el biberó del nadó després de cada presa amb aigua calenta i sabó, en una emulsió, i eixugar-lo molt bé abans de la següent. Aquest mètode tan senzill evitarà que hi creixin els bacteris, ja que aquests proliferarien en les restes d’aigua o de llet que poguessin quedar en el recipient.

Aquests utensilis es poden rentar a mà amb aigua calenta i sabó o al rentaplats, sempre que es tracti d’un biberó que ho accepti. Per a assegurar-se’n, abans d’introduir el flascó i les tetines al rentaplats s’han de revisar les etiquetes i les instruccions d’ús.

Per descomptat, per a garantir la higiene del flascó en tot moment cal rentar-se molt bé les mans abans d’alimentar al nadó amb el biberó.

/imgs/20150401/bibe.jpg

Quan s’ha d’esterilitzar

Segons els experts, esterilitzar el biberó o les tetines del nadó pot ser una mesura rellevant en casos especials, quan el pediatre o el metge de capçalera ho indiqui o si es tracta d’un nadó prematur que necessita mesures extremes d’higiene.

Té com a finalitat eliminar els gèrmens que puguin provocar infeccions en els nens més petits. Així, la calor és el primer aliat per a netejar en profunditat un biberó.

La primera opció és bullir els utensilis dins d’una cassola amb aigua durant uns 10 o 15 minuts. Una altra possibilitat és fer servir el microones. El mètode és senzill: s’introdueixen els utensilis infantils en un recipient amb aigua, es col.loca tot això dins de l’aparell i s’escalfa a la màxima potència durant 10 minuts.

A més, la tecnologia s’ha proposat simplificar aquestes tasques i, per això, s’ha comercialitzat l’esterilitzador o escalfabiberons. N’hi ha d’elèctrics i altres models preparats per a utilitzar-se en el microones. També hi ha escalfabiberons que incorporen un adaptador per al carregador del cotxe que es pot utilitzar durant els viatges i els desplaçaments.

Aquesta mena d’estris, però, també tenen un aspecte negatiu que convé sospesar: el seu cost pot ser elevat per a un aparell que s’ha d’utilitzar durant uns pocs mesos.

En fred

El fred també serveix per a esterilitzar el biberó del nadó i pot resultar molt còmode durant els viatges, ja que no és necessària l’electricitat.

El mètode consisteix a col.locar el biberó i les tetines en un recipient amb aigua, a la qual afegim substàncies químiques de neteja infantil, recomanades pel pediatre, que eliminen tots els gèrmens.

Aquesta opció té, però, alguns inconvenients. El primer és que la neteja del biberó en fred requereix més temps: el procés implica una mitja hora. El segon és que aquest tipus de productes pot deixar una lleugera olor de clor en el flascó i les tetines del nadó.

/imgs/20150401/chupete.jpg

El biberó del nadó viatger

/imgs/20150401/avion.jpg

Les vacances i els viatges amb un nadó poden complicar la neteja dels biberons i de les tetines. Per això, s’enumeren tot seguit una sèrie de consells amb la finalitat de mantenir-hi una higiene correcta, fins i tot fora de casa.

  • Biberons nets en fred. Els flascons infantils nets, rentats a casa, es poden transportar en fred durant el viatge dins d’una nevera o recipient isoterm, que n’asseguri la conservació a baixa temperatura fins a l’hora de menjar del nadó. L’aigua necessària també es pot afegir al biberó a casa i portar-la llesta dins del recipient. Quan arribi l’hora de menjar del nadó, només caldrà escalfar-la sota un raig d’aigua calenta, al bany maria, al microones o dins de l’escalfabiberons. Una vegada que l’aigua estigui caldejada, s’hi ha d’afegir la llet infantil en pols: aquesta cal portar-la a banda i incorporar-la només quan sigui l’hora de menjar del nadó, amb l’aigua del biberó calenta.
  • Biberons calents de viatge. Per a evitar la molèstia de netejar i esterilitzar els biberons del nadó durant un viatge, també es poden portar els biberons rentats i plens d’aigua calenta, i conservar-los a alta temperatura. La clau és utilitzar un escalfador o un altre recipient que mantingui l’entorn del biberó per sobre dels 65ºC. Quan arribi l’hora de menjar del nadó, només s’haurà de col.locar el biberó infantil sota un raig d’aigua freda i, després, afegir-hi la mesura de llet en pols infantil.