SI LA CALOR NO ET DEIXA DORMIR... FICA ELS LLENÇOLS AL CONGELADOR

L'aire condicionat no és sostenible ni barat. Per mantenir la llar fresca a l'estiu, és millor optar per pràctiques verdes i imaginatives.
1 Juliol de 2018
Img medioambiente 2 listado

SI LA CALOR NO ET DEIXA DORMIR... FICA ELS LLENÇOLS AL CONGELADOR

/imgs/20180701/ventana.jpg

Més d’un segle després que el nord-americà Willis Carrier va dissenyar el primer aire condicionat de la història, el seu invent continua sent controvertit. En ciutats que passen de 40 ºC a l’estiu, com ara Sevilla, hi ha qui reclama un carrer amb el seu nom. L’enginyer que va aconseguir refrigerar l’aire té molts amics al sud, és clar, però al mateix temps creixen les veus que recorden que l’aparell que va crear perjudica seriosament el medi ambient, la salut i la butxaca. No només llança més CO2 a l’atmosfera, sinó que pot consumir fins a un 70% de la despesa energètica d’una casa els mesos més calorosos o brindar refredats en ple agost. Per evitar que l’aire condicionat ens passi qualsevol de les seves factures -i sense qüestionar l’enginy de Carrier-, hi ha trucs que podem posar en pràctica per a lluitar contra les altes temperatures a casa de forma més ecològica. Si volem donar un cop de mà al planeta en època estival, consciència verda i imaginació.

/imgs/20180701/casafresca.jpg

 • Tendals i persianes: Això sí que és un invent. Mantenir la casa en semipenombra resulta molt efectiu, millor amb teixits i materials lleugers i clars. És millor fer servir tendals a les hores de més irradiació, i cortines i persianes a la resta.
 • Visca el blanc. Els colors clars triomfen a les façanes d’Andalusia i Extremadura i no és casualitat. Les parets lluminoses i emblanquinades reflecteixen la calor.
 • Fer servir ventiladors. Mouen l’aire, però creen una sensació de tres o quatre graus menys. Els de sostre han de girar cap a l’esquerra, tirant l’aire calent cap amunt. Els de peu, expulsar-lo cap enfora durant el dia i a l’inrevés a la nit.
 • Crear corrents d’aire. Si s’obren totes les finestres alhora, només s’aconsegueix més calor dins que fora. Cal obrir una mica les que donin a patis i per complet les orientades al carrer.
 • Col·locar làmines solars als vidres. Reflecteixen la llum, redueixen fins a un 82% la calor i mantenen més estable la temperatura, fet que comporta més frescor i estalvi en la factura de la llum.
 • Les plantes, el gran aliat. A més d’embellir, refresquen. Col·locades a la paret que rep de forma directa el sol, les enfiladisses eviten que el sol i la calor penetrin.
 • Les finestres, tot un art. Cal obrir-les a primera hora del matí i al capvespre. La resta del dia, preferiblement tancades. Les portes, millor tancades durant el dia.
 • Com menys mobles, més fresqueta. Convé allunyar sofàs i llits de les finestres, i retirar la màxima quantitat possible de mobles i catifes. Si es deixen espais diàfans, l’aire circula més bé.
 • Teixits lleugers. Les teles clares i suaus, com el lli o la gasa, es poden fer servir per a cobrir sofàs, butaques o llits.
 • Aigua contra la calor. Col·locar microdifusors o recipients d’aigua repartits per tot l’habitatge pot fer baixar uns tres graus la temperatura de cada habitació.
 • Electrodomèstics, els justos. Si es pot evitar l’ús de l’assecador, el forn, el rentaplats o la televisió en dies de molta calor, l’ambient serà més suportable.
 • Un llit fresc. Només caldrà ficar els llençols en una bossa i deixar-los una estona al congelador. Abans d’anar a dormir, els utilitzem per fer el llit i a descansar!