QUE "SANT ENVÀS" ENS PROTEGEIXI

Només cal aixecar la vista un segon: en un radi de mig metre, n'hi ha un exemplar. Vivim amb ells, i els devem gratitud per comoditat i per seguretat. Ja continguin aliments, begudes, productes de neteja o medicaments, els recipients suggereixen, sobretot, protecció. I sembla que en som conscients. Aquesta és la conclusió principal del primer estudi de percepció del consumidor elaborat per Hispacoop i la Plataforma Envàs i Societat, en el qual ha participat Eroski Consumer.
1 Juliol de 2018
Img medioambiente listado 842

QUE "SANT ENVÀS" ENS PROTEGEIXI

/imgs/20180701/envases.jpg

En Raül prepara unes mongetes per dinar. Obre el pot i les tira a la paella. Un cop llestes, s’acosta a la pica i prem el dispensador de sabó líquid per rentar-se les mans. Higiene, abans de res. Mentre els nens dinen, frega el tàper que s’han emportat a l’escola per a l’esmorzar i es fixa en les taques del vidre de la finestra de la cuina. Així que, amb el netejavidres a la mà, decideix eliminar-les. Però el mal de cap torna a aparèixer. Ràpidament, es pren un analgèsic (que obté d’un pot hermètic), com li va recomanar el metge, i continua amb la marxa diària, fins que arribi la seva dona amb el sopar preparat (i envasat): avui toca menjar xinès.

Els envasos formen part del dia a dia de les famílies. Objectes que ens fan la vida més fàcil, però que, de tan quotidians que són, amb prou feines els tenim presents. Una enquesta recent, duta a terme per Eroski Consumer, la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris (Hispacoop) i la Plataforma Envàs i Societat (PES), ha mesurat la percepció del consumidor respecte de la seguretat que aporten els envasos. I, la veritat, els coneixem bé.

SEGURETAT, INFORMACIÓ I HIGIENE

Conservar i protegir. Aquests infinitius resumeixen els dos beneficis que reconeixem més bé quan pensem en envasos d’aliments i begudes. Constitueixen una barrera física que manté a ratlla la calor, l’oxigen i la llum. Com expliquen els responsables d’Ainia Centre Tecnològic, permeten “mantenir durant més temps i en millors condicions les propietats del producte, augmentar el control del creixement microbià o l’oxidació”.

Els envasos, mentrestant, participen en la revolució tecnològica. Ens fan la vida més fàcil. Ho diu la PES: “Han millorat, i permeten que l’aliment arribi al consumidor amb les mateixes qualitats i higiene que quan es va envasar”. I en destaquen una característica més: “Ens marquen la data de caducitat o de consum preferent, i això ens fa saber als consumidors en quin estat es troba el que hem de consumir”.

El material també té molt a dir en matèria de seguretat. El 58 % dels enquestats sap que els materials se sotmeten a anàlisis fisicoquímiques rigoroses que n’avaluen la seguretat per a fer-los servir quan estan en contacte amb aliments. Només un 7 % creu que els materials dels envasos alimentaris es descomponen amb facilitat, i alteren l’olor/sabor dels aliments. La PES respon: “Utilitzats correctament, no hi ha cap possibilitat que els seus components contaminin el menjar que contenen”.

Finalment, sis de cada deu entrevistats saben que els envasos d’un sol ús no es poden reutilitzar. Per què? Dos de cada tres enquestats creu que és perquè contenen substàncies que, per desgast, poden migrar a l’aliment o a la beguda. Error: és per motius higiènics. “Els envasos d’un sol ús més reutilitzats són les ampolles de plàstic d’aigua mineral, amb multitud de plecs que dificulten una bona neteja cada vegada que es reomplen”, expliquen a la PES.

Com percebem els recipients quotidians?

FONT: estudi realitzat per Hispacoop, PES i Eroski Consumer per conèixer la percepció i l’actitud cap els envasos d’alimentació i begudes, productes de neteja i medicaments. Es va efectuar entre l’octubre i el novembre de 2017 i es van entrevistar en línia prop de 1.000 persones.

Els percentatges es refereixen a les persones que tenen aquesta opinió.

D’ALIMENTS I BEGUDES

 • 77 % ajuden a conservar els aliments.
 • 93 % protegeixen el contingut d’agents externs.
 • 63 % el material se sotmet a anàlisis fisicoquímiques rigoroses per avaluar-ne la seguretat.
 • 83 % l’etiquetatge es valora perquè ens informa sobre: data de caducitat i/o consum preferent, mètode de conservació, ingredients, possibles al·lèrgens.

DE PRODUCTES DE NETEJA

 • 88 % impedeixen l’accés directe al seu contingut.
 • 49 % permeten una dosificació correcta, compten amb etiquetatge regulat i compleixen normes de seguretat estrictes.
 • 95 % l’etiquetatge protegeix el consumidor.

DE MEDICAMENTS

 • 92 % són necessaris per a garantir la seguretat del pacient.
 • 43 % són importants perquè ajuden a lluitar contra el frau, estan preparats per a persones invidents i permeten una dosificació correcta.
 • 96 % el seu prospecte és fonamental.

Neteja i medicaments

En els de neteja, llegeix els pictogrames

/imgs/20180701/salmon-super.jpg

Qualsevol persona gran ha experimentat la dificultat d’ensenyar a un nen que no ha de tocar certs productes, i encara menys beure-se’ls. Els productes de neteja poden suposar un risc per a aquells que no són conscients del perill a què s’enfronten si els toquen o els ingereixen. L’envàs de neteja té una funció vital: protegir-los de conductes imprudents. I la major part de la població n’és conscient.

Però una cosa és la teoria i una altra, la pràctica. Fa tres anys es va fer una recerca per a conèixer el grau de coneixement i l’actitud cap als símbols i figures en els envasos quotidians: el 73 % dels entrevistats no llegien els pictogrames de les etiquetes dels productes de neteja, tot i que són vitals per al seu ús amb seguretat.

Llegir la informació pot evitar disgustos com el de fa uns anys a un nen de 12 anys del Salvador, que va morir a Múrcia per manipular una gran quantitat de termòmetres clínics de manera continuada. Però en primer lloc deixem clar què són els pictogrames: símbols o figures amb informació sobre seguretat, forma d’ús o grau de respecte al medi ambient dels productes de consum quotidià. Tenen un objectiu quàdruple: informar, aconsellar, alertar i prevenir. I complirien aquestes finalitats si fossin fàcilment entenedors per a tots els públics, però un 30% dels enquestats no creu que aquests pictogrames ho siguin. Amb tot, la PES considera que els ciutadans tenen en general poc de coneixement sobre l’envàs dels productes de neteja. Hi ha mesures de seguretat addicionals per a protegir els nens que passen desapercebudes. Per exemple, tancaments de seguretat o esperar un temps perquè les càpsules hidrosolubles comencin a dissoldre’s. Fins i tot un 28 % dels enquestats no es creu que aquestes mesures existeixin.

EVITAR EL FRAU EN MEDICAMENTS

Nou de cada deu participants en aquesta mostra creuen que els envasos de medicaments són imprescindibles enfront del frau. La PES assegura que els medicaments falsos són un problema de salut pública: “Més encara quan es compren per Internet”. I recorda: “Hi ha diverses mesures per a evitar-ne el frau, i totes estan enfocades en l’envasament”. Una és la traducció al Braille per a evitar accidents. I també el prospecte aporta seguretat. La PES ho explica: “L’etiqueta de l’envàs no és suficient, per això s’hi va incorporar el prospecte que abasta tot el que ha de saber el consumidor-pacient abans de prendre el medicament en qüestió”.

Però és massa informació? Perquè una cosa és tenir-la i una altra, interpretar-la. Un 31 % dels enquestats no creu que el pacient-consumidor conegui i sigui capaç d’entendre totes les dades de l’envàs. L’objectiu, és clar, seria aconseguir-ne la comprensió total.

10 claus per a identificar un envàs alimentari segur

L’expert: José Ángel Garde, tècnic d’Ainia, centre tecnològic i especialista en R+D+I d’envasament de productes alimentaris, envasament actiu, funcionals i materials biodegradables.

 • Hem de comprar els envasos en establiments que ens donin garantia i confiança.
 • Han d’anar acompanyats de termes com “per al contacte amb aliments” o indicació específica del seu ús (màquina de cafè, cullera sopera o l’anagrama de la copa i la forquilla), excepte en els objectes destinats clarament a entrar en contacte amb aliments.
 • Abans de cada ús, cal assegurar-se que l’envàs no està danyat. Si tingués algun defecte o imperfecció és millor retirar-lo.
 • En la base dels materials plàstics s’indiquen els seus usos mitjançant símbols inequívocs quan són aptes per al rentaplats, el microones o el congelador.
 • Els envasos no es poden fer servir de manera indiscriminada. El perill ve a partir de l’exposició reiterada de l’aliment en contacte amb un envàs que no té un material adequat: podria fer migrar substàncies tòxiques a l’aliment.
 • En el cas dels plats preparats, el fabricant ja s’ha assegurat que l’envàs compleix els requisits de seguretat alimentària en les condicions indicades en l’envàs. Cal seguir les recomanacions d’ús.
 • Cal seguir les instruccions de manipulació que inclouen els envasos quan els comprem tant en temps com en condicions de temperatura recomanats. L’ideal és que estiguin gravades a l’envàs, però si estan a fora, es recomana guardar-les per a consultes futures.
 • Els aliments que van amb bosses i semipreparats per a cuinar-los o escalfar-los al microones o al bany maria normalment han estat testats pel fabricant i el seu ús és segur, sempre que se segueixin amb exactitud les instruccions i no es reutilitzin.
 • No hem d’escalfar al microones, al forn o al bany maria aliments amb bosses que no han estat dissenyades amb aquesta finalitat.
 • Cal exigir a les empreses que els materials compleixin les bones pràctiques de fabricació, perquè no transfereixin els seus components o substàncies als aliments en quantitats que puguin representar un perill per a la salut humana o provocar una alteració de les característiques organolèptiques dels aliments.