Casa neta, consciència verda

Que una casa faci bona olor costa diners, però no està tot perdut. Hi ha remeis per a una neteja més barata. I més sostenible.
1 Setembre de 2018
Img medioambiente listado 844

Casa neta, consciència verda

/imgs/20180901/GettyImages-728766515.jpg

El gest no és gens comú, però convé fer-ho sovint: mira sota la pica, agafa una ampolla de detergent i comprova la data de caducitat. Així és: els productes de neteja caduquen, amb el temps funcionen pitjor i això, a la llarga, es tradueix en una despesa més gran. En cada llar espanyola s’inverteixen com a mitjana al voltant de 164 euros a l’any en productes de neteja, una xifra relativament elevada que sorprendrà més d’una persona. Llavors, es pot estalviar en la neteja de casa?

Per a fer dissabte per menys diners, en efecte, cal revisar l’estat de netejadors de terra, desinfectants o llevagreixos. Convé conservar-los bé i no gaire temps. “Per exemple, els enzims dels detergents es degraden amb les temperatures altes. D’altra banda, els dissolvents volàtils dels netejadors multiusos s’evaporen si l’envàs és obert. I els tensioactius d’alguns productes es podreixen quan els conservants, amb el temps, perden l’eficàcia”, resumeix Antonio Martínez, director tècnic del Grup Forquisa, fabricant de productes de neteja.

Els productes de neteja inclouen la data de caducitat estampada en els envasos o en les etiquetes. Quan aquesta se supera, el producte disminueix l’eficàcia, per tant se’n necessitarà més quantitat per a la mateixa neteja.

També cal tenir en compte el temps que transcorre des que es treu el tap per primera vegada. Un netejador de terres, per exemple, té una esperança de vida de fins a dos anys, però si el sabó conté productes antibacterians, la vida útil es pot reduir a dotze mesos. En altres productes, en canvi, la durada se situa entre els sis mesos i l’any, sempre que es guardin en un lloc fresc i sec. És el cas dels detergents líquids.

Remeis casolans

/imgs/20180901/GettyImages-534573917.jpg

Ha arribat el moment de fer dissabte a casa? Doncs obre el rebost. Tot i que poc sovint guardes la llimona o el vinagre amb els productes de neteja, has de saber que les seves propietats es poden fer servir per a treure llustre a les finestres i fins i tot per a rentar els plats. I amb menys impacte per al planeta. “Els productes de neteja que fem servir cada dia porten substàncies químiques que poden ser nocives per a l’entorn”, sosté Silvia de Santos, especialista en tòxics d’Ecologistes en Acció. Altres experts, en canvi, veuen amb recel l’ús d’aquests productes tradicionals. “Des del punt de vista de la neteja domèstica, la substitució de productes clàssics com el lleixiu o l’amoníac pel vinagre no és eficient, ja que pot resultar més costós i té un risc més alt de contaminació bacteriana”, afirma Antonio Tijero, professor de Productes Químics de Consum a la Universitat Complutense de Madrid.

L’Associació d’Empreses de Detergents i Productes de Neteja, Manteniment i Afins (Adelma) afegeix: “En general, l’ideal no és utilitzar-los tots sols, sinó que els productes de neteja incloguin aquests compostos naturals, com el vinagre o la llimona, en la seva composició per a reforçar l’acció del producte. En alguns casos, però, els productes naturals sí que resulten eficaços”.

Per al metall, llimona. L’àcid feble de la llimona ataca l’òxid metàl.lic. Quan fem servir la llimona per a netejar casa introduïm terpens cítrics, que són hidrocarburs que sí que tenen propietats interessants de neteja i desinfecció, a més de fer bona olor.

Un rentaplats natural. Ester Bueno, educadora del programa Llars Verdes del Centre Nacional d’Educació Ambiental, proposa barrejar aquesta fórmula màgica per a un netejador de plats eficient i natural:

 • 1 l d’aigua.
 • 3 cullerades soperes de sabó blanc ratllat.
 • 150 ml de vinagre de vi blanc.
 • 5 ml d’oli essencial de llimona.

Más trucos

LA RENTADORA, EN FRED

/imgs/20180901/GettyImages-544410622.jpg

La neteja de la roba és precisament un dels punts clau per a l’estalvi. La rentadora és, després del frigorífic i del televisor, l’electrodomèstic que consumeix més energia a casa. Aquest aparell és responsable del 8% de la despesa elèctrica domèstica.

“En contra de la creença més estesa, la principal clau del consum energètic es troba en el programa de rentada que triem. Si reduïm la temperatura de rentada, podem disminuir fins en un 85% el consum energètic”, assegura Paco Heras, biòleg i educador del Centre Nacional d’Educació Ambiental (Ceneam).

Els detergents actuals resulten molt més eficaços que abans en aigua freda, per la qual cosa els programes d’aigua calenta són cada vegada menys necessaris. Per aquesta raó, es recomana reduir la temperatura de rentada de 40 ºC a 15 ºC: aquest simple gest pot disminuir el consum d’energia i les factures ni més ni menys que la meitat. “En resum, per a estalviar energia i diners, abaixem la temperatura de rentada tant com puguem”, aconsella Heras.

11 trucs per a una neteja sostenible

A Espanya es fan servir al voltant de 1.200 tones de productes de neteja a l’any, entre detergents, productes multiusos per a la higiene domèstica i rentaplats. Molts d’ells acaben al desguàs i, d’aquí, a sòls, rius i oceans. Però es poden fer servir menys productes de neteja, utilitzar-los de forma més eficient i així reduir el seu impacte en l’entorn? Silvia de Santos, experta en tòxics i bioconstrucció d’Ecologistes en Acció, ofereix 11 consells per a netejar la casa de forma més ecològica (i econòmica).

 1. Evita la brutícia tant com puguis. Gestos com no fer servir a casa el calçat del carrer, utilitzar peluts i fins i tot disposar de roba de treball i davantals per a cuinar ajuden a no embrutar tant.
 2. Fes una neteja més conscient amb el planeta. Els productes que fem servir no es queden a casa: arriben a rius, llacs i costes, i això pot significar una greu amenaça per a la vida silvestre. Molts detergents convencionals per a rentaplats, a més, fan servir fosfats, la concentració dels quals condueix a una disminució de l’oxigen de les aigües.
 3. Fes les feines més freqüents amb productes suaus. Poden evitar la necessitat de neteges en profunditat, que exigeixen detergents més concentrats.
 4. Utilitza productes de neteja naturals o, si no, productes ecològics. Redueixen la quantitat de lleixiu utilitzat, així com altres productes poc sostenibles amb el planeta amb clor, conservants (parabens) o fosfats.
 5. És millor optar per un detergent de gran rendiment. Aquest tipus de producte es caracteritza per produir menys escuma, però deixa la roba neta a baixes temperatures. D’aquesta manera, se n’haurà de fer servir menys quantitat, i així aconseguiràs disminuir la contaminació de l’aigua. A més, això reduirà la quantitat d’envasos.
 6. Reutilitza els envasos i (quan puguis) compra a granel. Deixaràs menys plàstics en l’entorn.
 7. Fer servir només la dosi necessària. Aquest gest permet estalviar diners mentre es té cura del medi ambient.
 8. Evita els productes de neteja perfumats. Molts d’ells porten ftalats (contaminants hormonals) per a fixar les olors artificials.
 9. Neteja la pols o frega el terra amb més freqüència, i ajudant-te d’un drap humit. És una manera senzilla de reduir l’ús de productes de neteja a casa.
 10. Ventila l’habitatge almenys dos cops al dia. Així es disminueix la concentració interior de contaminants. La ventilació redueix les quantitats de partícules acumulades a casa.
 11. Fes servir netejadors ecològics casolans. El sabó de sosa o el vinagre, per exemple, són productes més sans, més barats i, a més, no contaminen. El sabó de sosa és un producte de neteja tradicional que es fabricava.