Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: 6 dubtes abans d'agafar el manillar

HA AGITAT LES CIUTATS EN POCS MESOS. EL PAISATGE URBÀ CANVIA AMB LA SEVA PRESÈNCIA, PERÒ TAMBÉ ELS HÀBITS I LES NORMES DE RELACIÓ ENTRE USUARIS, VIANANTS I LEGISLADORS. ASSABENTA'T DEL QUE POTS FER I DEL QUE NO HAS DE FER, AMB UN PEU DAVANT D'UN ALTRE, EN EL VEHICLE DE MOBILITAT PERSONAL (AIXÍ L'ANOMENEN) DE MODA.

6 dubtes abans d'agafar el manillar

/imgs/20190201/GettyImages-502908536.jpg

  1. Necessito una assegurança per a circular en patinet elèctric? Si el patinet és propi, no és necessari contractar una assegurança per a circular-hi. En qualsevol cas, podem comprovar si en la nostra pòlissa d’assegurança de la llar tenim inclosa alguna cobertura de responsabilitat civil per a bicicletes i patinets, cosa habitual (encara que no estigui generalitzat). Si el patinet és llogat, l’assegurança sí que és obligatòria i hem de comprovar que el contracte de lloguer inclogui una assegurança de responsabilitat civil i una altra de personal d’accidents per al conductor.
  2. És obligatori l’ús del casc? Depèn. És obligatori en tot el país fins a 16 anys quan es tracta d’un patinet particular. A partir d’aquesta edat, es recomana. També és normatiu l’ús del casc per a aquells conductors de patinets elèctrics grans (els vehicles de tipus B), i per als usuaris de patinets elèctrics llogats i d’ús turístic. De moment, la DGT no ha donat pistes sobre si inclourà aquest punt o no en la futura normativa estatal, però els experts coincideixen que hauria de ser obligatori, sobretot per la vulnerabilitat a la qual s’exposa l’usuari. Això és especialment important quan el patinet comparteix la via de circulació amb la resta de mitjans de transport, com ocorre a les grans ciutats. És molt sensible a clots, cops, frenades i altres eventualitats.
  3. Poden conduir-ne els menors d’edat? Depèn de les ordenances municipals. A Madrid, l’edat mínima és de 15 anys. A Barcelona s’amplia a 16, i els menors d’aquesta edat en podran fer servir fora de les zones de circulació en espais tancats al trànsit sota la responsabilitat dels seus pares, mares i tutors o tutores. I a Pamplona, l’edat legal baixa fins a 14. Un patinet elèctric és un vehicle de mobilitat personal i, com a tal, el seu ús ha de ser unipersonal. Més de dues persones sobre un patinet és perillós, i algunes empreses de lloguer especifiquen que està prohibit portar passatgers.
  4. Es pot circular per la vorera? A l’espera que s’aprovi la llei estatal -que podria estar llesta el pròxim estiu-, gairebé tots els ajuntaments prohibeixen la circulació dels patinets elèctrics per les voreres i els espais per als vianants. És a dir, només poden pujar a les voreres els que no tinguin motor i que no superin els 5 km/h. L’objectiu és protegir el vianant i garantir la seva seguretat. La resta de vehicles de mobilitat personal han de circular només per la calçada. També podran ocupar els carrils bici, però mai el carril bus ni els coneguts com ciclocarrils (aquests estan situats en una calçada i hi poden circular bicicletes i altres vehicles, a un màxim de 30 km/h). A més, hauran de tenir timbre, sistema de frenada, llums i elements reflectors homologats. Quan no hi hagi opció de circular, l’usuari ha de caminar per la vorera.
  5. A quina velocitat puc circular? En la instrucció que la DGT va promulgar el 2016 en la qual cataloga els patinets elèctrics com a VMP, declara que la velocitat màxima per als de tipus A és de 20 km/h (en els de tipus B s’amplia a 30 km/h). En qualsevol cas, cal estar pendents de la senyalització.
  6. El sisè dubte no és tal: és un advertiment. Si no beus per a conduir un ciclomotor, un cotxe, un camió o una bicicleta, tampoc no has de conduir un patinet elèctric sota els efectes de l’alcohol o d’altres drogues. La imminent llei preveu els controls d’aquestes substàncies i la prohibició de l’ús d’auriculars i de dispositius electrònics.

Paginació dins d’aquest contingut

  • Ves a la pàgina anterior: « ELS EXPERTS
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 3 de 3]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions