Snacks vegetals

Un aperitiu que pot confondre

Hortalisses, cereals integrals, llegums, fruita seca, oli d’oliva… Aquests són alguns dels ingredients que trobem cada cop més en els aperitius. Però això no significa que aquests productes sempre siguin saludables.
1 Setembre de 2023

Snacks vegetals. Un aperitiu que pot confondre

L’alimentació preocupa cada cop més per la influència que té sobre la salut. Es nota fins i tot en els aperitius, en els quals l’oferta de productes aparentment saludables és cada vegada més gran. Des de fa uns anys, les bosses de patates fregides i de blat de moro inflat comparteixen espai a les prestatgeries dels supermercats amb altres productes basats en ingredients saludables com són els pèsols, les llavors de xia, els cereals integrals, les hortalisses o la fruita seca. Però de debò són tan saludables com semblen?

De què estan fets?

La formulació d’aquests productes és relativament senzilla. La majoria està formada per un ingredient principal, com ara farina de cereals o de llegums, a la qual s’afegeix algun tipus de greix i diferents condiments, com sal o aromes. Aquest ingredient principal en determina les característiques més importants, com el sabor, la textura, l’aportació nutricional o la forma d’elaboració. Podem classificar els productes analitzats en diferents grups, segons l’ingredient principal:

 • Aperitius a base de cereals. Cinc productes entren en aquesta categoria. Un dels aperitius compost per cereals és Mios, amb un 70% de blat de moro. La resta de la formulació és principalment oli de gira-sol. A més, conté un 3% de xia, que és un dels ingredients que es destaca en l’envàs. Sunbites multicereals al toc de sal marina i Sunbites multicereals sabor de Cheddar i ceba caramel·litzada contenen farina de cereals integrals en proporcions del 84% i 80%, respectivament. Es tracta concretament de blat de moro, blat, farina d’arròs i farina de civada. A Cuori, la proporció de cereals es troba entorn del 88%, tant per a la versió Sour Cream com per a la d’oli d’oliva. En tots dos casos es tracta concretament de sèmola de blat de moro, sèmola d’arròs i llavors de keff (un cereal que procedeix principalment d’Etiòpia).
 • Aperitius a base de llegums. En aquest grup hi ha els productes de Snatt’s i Eroski, que destaquen en l’envàs el contingut de pèsols que contenen. En el primer, la farina de pèsol es troba en una proporció del 32% i la resta de la formulació està composta principalment per farina de blat de moro i oli de gira-sol. En el cas d’Eroski, la farina de pèsol es troba en una proporció del 43% i la resta és bàsicament sèmola d’arròs (43%) i oli d’oliva.
 • Aperitius a base d’hortalisses. Només un dels productes està elaborat a partir d’hortalisses, concretament, Frit Ravich, amb un 68% de làmines de iuca, moniato, pastanaga i remolatxa, en proporció variable.
 • Aperitius a base de fruita seca. En aquest grup hi ha els dos productes d’Air Nuts. El d’ametlla conté un 83% d’aquesta fruita seca, mentre que en el de pistatxo trobem un 63% de pistatxo i un 20% d’ametlla. La resta de la formulació és principalment farina d’arròs, que compleix sobretot un paper funcional, ja que serveix d’aglutinant per a unir els trossos de fruita seca.
Anàlisi

Per fer aquesta guia s’han seleccionat snacks amb perfils aparentment saludables, elaborats per marques capdavanteres, en les quals s’ha analitzat principalment:

 • Puntuació Nutri-Score. La valoració la determina la quantitat de sal, de fibra, de greix i de calories.
 • Informació comercial. Hem analitzat si aporta informació de valor o si pot resultar confusa o pot enganyar el consumidor.
 • Ingredients. Per conèixer la qualitat comercial, sobretot pel que fa a llegums, fruita seca, oli d’oliva i cereals integrals.
 • Preus. Recollits al juny de 2023. No ha estat un criteri per a avaluar-ne la qualitat, però la relació qualitat-preu s’ha tingut en compte per al rànquing.
 • Etiquetatge. S’ha analitzat si compleix la legislació vigent.

Les diferències en l’oli

En tots els productes, excepte a Air Nuts, els ingredients principals s’acompanyen d’algun tipus d’oli, que es troba en proporcions que van des d’un 9,5%, com a Cuori amb oli d’oliva verge extra, fins al 31% d’oli d’oliva de Frit Ravich. Els olis utilitzats són els següents:

 • Oli d’oliva verge extra. Aquest tipus d’oli s’obté directament de l’oliva. És el que s’utilitza en una de les versions de Cuori (9,5%). Es tracta de l’oli més apreciat, tant des del punt de vista nutricional com organolèptic (sabor i aroma). Però, en un producte com aquest, aquestes virtuts queden desdibuixades per les característiques generals: el sabor i l’aroma de l’oli d’oliva verge extra poden quedar emmascarades pel sabor global del producte i les virtuts nutricionals que té no compensen les mancances de l’aperitiu, que està compost principalment per farines refinades de diferents cereals.
 • Oli d’oliva. Està compost per una barreja d’oli d’oliva refinat i oli d’oliva verge. Per això és menys apreciat que l’anterior des del punt de vista nutricional i organolèptic. I per això és també més barat. És el que s’utilitza a Frit Ravich (31%) i Eroski (14%).
 • Oli de gira-sol alt oleic. És el que es fa servir a Mios, en què es troba en una proporció del 24%. S’obté a partir de cultius de gira-sol que han estat seleccionats per produir aquest tipus d’oli. Com indica el mateix nom, es caracteritza perquè té una composició diferent d’àcids grassos, amb una proporció més elevada d’àcid oleic i una de més baixa d’àcid linoleic respecte de l’oli de gira-sol convencional. Aquests valors també són en l’oli d’oliva, encara que la resta de la composició és notablement diferent, i no hi ha dubte que aquest últim continua sent més saludable.
 • Oli de gira-sol. És el que s’usa en la majoria dels productes, concretament a Snatt’s (17%) i també als productes Sunbites i Cuori Sour Cream. És l’oli menys apreciat de tots els analitzats i, per això, també és el més barat.

El contingut en greix

La proporció d’oli determina la quantitat de greixos totals. En aquest sentit, destaquen Frit Ravich (31%) i Mios (24%), seguits dels productes Sunbites (21%). Però, sens dubte, els productes que més despunten en aquest aspecte són els d’Air Nuts: el d’ametlla conté un 49% de greixos, mentre que en el de pistatxo n’hi ha un 44%. Això es deu al contingut de greixos que té de manera natural la fruita seca. També explica que siguin els que presenten més greixos saturats, un 5% i un 7%, respectivament. De tota manera, això no ha de despistar-nos. Hem de considerar que no tots els greixos saturats són iguals i, sobretot, hem de tenir en compte l’aliment en conjunt. Malgrat aquesta quantitat de greixos i greixos saturats, la fruita seca és saludable. A l’altre extrem hi ha els productes de Cuori, amb un contingut de greix total que voreja el 10%.

 

Són saludables?

Els envasos d’aquest tipus de productes sovint estan plens de declaracions i reclams relacionats amb la salut; per exemple, “sense oli de palma”, “amb oli d’oliva”, “producte cuit al forn en comptes de fregit”, “amb menys greixos”… També hi ha altres missatges que en destaquen els ingredients; per exemple, “pèsols”, “hortalisses” o “fruita seca”. Això pot fer-nos pensar automàticament que es tracta de productes saludables, però convé ser prudents i considerar-los com el que són: aperitius per a ocasions puntuals.

El primer, perquè alguns no són tan saludables com semblen, per exemple, perquè estan elaborats amb farines refinades o per l’elevat contingut de sal. Per això és important llegir-ne l’etiqueta amb detall. A més, si els consumim pensant que són saludables, podem arribar a desplaçar altres aliments que sí que ho són. Si busquem aperitius saludables, hauríem de prioritzar-ne d’altres que ho són de debò, com els cirerols o la fruita seca.

Proteïnes, hidrats i fibra

L’ingredient principal determina el contingut de proteïnes. Es pot observar especialment en els productes Air Nuts, amb gairebé un 18% d’aquest nutrient a causa del contingut en fruita seca. També en els productes Snatt’s i Eroski, en els quals la proporció de proteïnes també és elevada (12%) pel contingut en farina de pèsol. En els productes a base de cereals el contingut de proteïnes voreja el 7,5%, mentre que Frit Ravich, com que està constituït per hortalisses, és el producte amb menys aportació d’aquest nutrient (a penes un 5%).

Si ens fixem en l’aportació d’hidrats de carboni, veurem diferències molt notables entre Air Nuts i la resta. En els primers, els valors són del 18% i 25%, mentre que en la resta van des del 57% de Frit Ravich i Snatt’s fins al 73% de Cuori oli d’oliva.

També hi ha variacions en la quantitat de fibra, que és més alta en els productes de fruita seca (Air Nuts, amb xifres del 7%-8%), farina de pèsol (Snatt’s i Eroski, al voltant del 6%) i cereals integrals (al voltant del 6%-7%). A l’altre extrem hi ha els productes a base de cereals refinats (amb xifres del 1,6%-4,8%) i el que està constituït per hortalisses (Frit Ravich, amb una proporció de l’1%).

Calories i sal

Després de tot l’anterior, podem entendre les diferències en l’aportació energètica. Els valors més elevats es troben en els productes Air Nuts (gairebé 600 kcal per cada 100 grams), seguits de Frit Ravich (528 kcal) i Mios (515 kcal), cosa que s’explica en el contingut elevat en greixos. En la resta, l’aportació es troba entre les 408 kcal de Cuori Sour Cream i les 479 kcal de Sunbites al toc de sal marina.

L’aportació calòrica és un dels aspectes que més sol preocupar dels aperitius, però, a més, no s’ha d’oblidar el contingut en sal, que sol ser elevat, almenys en les versions convencionals. Recordem que es considera que la quantitat de sal és excessiva quan supera el 1,25%. En els productes analitzats només tres superen aquesta xifra: Cuori oli d’oliva (2,5%), Cuori Sour Cream (2,1%) i Snatt’s (1,6%). En la resta, la sal no arriba ni tan sols a l’1%. Destaca especialment el producte d’Eroski, amb una quantitat notablement més baixa (0,2%), una característica que es destaca en l’envàs. Això és un avantatge, ja que una ingesta elevada s’associa a malalties cardiovasculars. A Espanya cada persona consumeix gairebé 10 grams de sal al dia, el doble del màxim que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar.

Les puntuacions de Nutri-Score

El sistema Nutri-Score pot ajudar-nos a avaluar de manera global la composició d’aquests productes. Per exemple, podríem pensar que els productes Air Nuts no són recomanables perquè contenen una quantitat elevada de greixos, un contingut significatiu de greixos saturats i una aportació calòrica elevada. Però aquestes xifres es deuen al contingut de fruita seca, per això obtenen una bona nota en Nutri-Score: A per a la versió d’ametlla, i B per a la de pistatxo. Eroski també obté una A gràcies, per exemple, al baix contingut de sal i a l’elevat contingut de fibra.

La resta obté una C, excepte Cuori oli d’oliva i Frit Ravich, amb una D. Aquestes puntuacions es deuen a diferents motius, com un contingut elevat de sal, de greixos o de calories i un contingut baix de fibra.

Quant aporta una ració

L’avaluació de la composició nutricional per 100 grams de producte pot resultar-nos útil per fer comparacions, però a vegades no resulta gaire realista, si tenim en compte que no sempre és la quantitat que mengem en una sola ingesta. La mida de ració l’estableix el fabricant de manera arbitrària, així que no hi ha un criteri objectiu ni uniforme per decidir. Al final, la quantitat que mengem realment en una sola vegada depèn de diferents factors, com la mida de la bossa. Si, per exemple, té una quantitat relativament reduïda, com ocorre als productes Air Nuts, amb uns 50 grams cada envàs, és probable que acabem tot el contingut d’una vegada, mentre que si la quantitat és més gran, com a Mios (150 grams), és possible que en mengem només una part, però també pot ser que arribem a menjar-la tota d’una vegada.

Per seguir un criteri únic, considerem la mida de ració de 50 grams. En aquest cas, les aportacions nutricionals canvien notablement. Alguns productes continuarien aportant una quantitat notable de sal, com les dues versions de Cuori, amb xifres de l’1% i 1,25%. Els greixos i les calories també continuarien sent significatius a Frit Ravich, amb un 16% de greixos i 264 kcal, una aportació calòrica similar al de tres pomes, amb la diferència que aquestes són saludables i atipen més.

Moltes variacions en el preu

Hi ha diferències enormes de preu. El més car, Air Nuts pistatxo, costa 4,50 €/100 g, tres vegades més que el més barat, que és Mios (1,19 €/100 g). Els productes d’Air Nuts són els més cars pels ingredients principals que conté, la fruita seca. Es tracta de productes que no estan malament des del punt de vista nutricional, però resulten massa cars. Per exemple, 100 g d’ametlles senceres crues costen 1,30 €, és a dir, són més econòmiques i més saludables.

Als productes més cars cal sumar, a més, Frit Ravich, amb 3,27 €/100 g. En aquest cas, el preu s’explica també pel cost més elevat dels ingredients: hortalisses i oli d’oliva. Entre els més econòmics hi ha Mios, juntament amb Eroski (1,36 €/100 g). Aquest últim presenta una millor relació qualitat-preu, amb una quantitat significativa de farina de pèsol i d’oli d’oliva i un contingut baix de sal. El preu de la resta es troba entre 1,55 € i 2,31 €.

Recomanacions de compra
 1. Composició. L’ingredient principal i en quina quantitat es troba ens ajuda a saber si el producte és saludable. Intenta evitar les farines refinades i prioritzar farines integrals o fruita seca.
 2. Tipus d’oli. Si el producte conté oli, el millor és que es tracti d’una opció saludable, com l’oli d’oliva. No cal que sigui verge extra, perquè en aquests productes les virtuts queden emmascarades i resulta més car.
 3. Sal: com menys, millor. Es considera que més d’un 1,25% és una quantitat excessiva.
 4. Preu. Convé valorar-lo, perquè a vegades no compensa. Per exemple, és més barata i saludable la fruita seca que no els snacks que se n’elaboren.
 5. Alerta amb els reclams. No ens hem de deixar portar pel que posa l’envàs, ja que no tots són tan saludables com semblen.

Conclusions

A primera vista aquests productes poden semblar saludables, sobretot pels missatges que s’inclouen en els envasos, en els quals es destaquen ingredients com els pèsols, les llavors de xia, les ametlles, els cereals integrals o l’oli d’oliva. És cert que alguns són “millors” que els convencionals, sobretot perquè normalment tenen menys contingut de sal i perquè els ingredients tenen unes millors característiques. Però això no es compleix sempre. Per exemple, alguns productes, com Cuori, contenen farines refinades i una quantitat elevada de sal, així que no són recomanables.

Hi ha productes amb bones característiques, com Air Nuts, amb una quantitat considerable de fruita seca i sense sal, però amb un preu elevat. En aquest cas seria preferible optar per fruita seca sencera sense sal, que és més saludable i més barata.

També hi ha uns altres que destaquen el contingut d’ingredients que en principi són saludables, com el pèsol, però la proporció d’aquest en el conjunt del producte és escassa o no tan alta com pot semblar pels reclams de l’envàs, com ocorre a Snatt’s, amb un 32% de farina de pèsol.

Si considerem el tipus d’ingredient principal, la proporció, el tipus d’oli i el contingut de sal, el que presenta una millor relació qualitat-preu és Eroski, amb un 43% de farina de pèsol, un 14% d’oli d’oliva un 0,2% de sal i un preu de 1,36 € per 100 g.