Sota la lupa

Puleva Proessentia

Aquesta beguda làctia promet nombrosos beneficis relacionats amb la salut cardiovascular i destaca ingredients com les ametlles, l’oli d’oliva, el raïm i el te verd. Aquestes propietats, però, també les aporten altres productes més econòmics.
1 Setembre de 2023

Colesterol i cor sa?

El primer benefici que destaca té a veure amb el colesterol: “La substitució de greix saturat per àcid oleic t’ajuda a regular el colesterol”. Aquesta declaració pot fer-se sempre que almenys un 70% dels àcids grassos siguin greixos insaturats i que aquests aportin més del 20% de les calories. En aquest cas, la font principal de greix és l’oli de gira-sol alt oleic. L’oli d’oliva que destaca en l’envàs només suposa el 0,05% del producte, una quantitat que no aporta cap benefici. També declara que “els àcids grassos omega 3 t’ajuden a mantenir un cor sa”, un esment que poden fer tots els aliments que siguin font d’omega 3. Aquesta beguda conté 55 mg per cada 100 ml procedents, en la majoria, de l’oli de peix blau. Aquesta quantitat es pot aconseguir a partir d’un quart de llauna de sardines en oli (27 g) o de dos musclos (17 g).

Destacats, però gairebé inexistents

En l’envàs es destaquen nombrosos ingredients, però en tots els casos la quantitat d’aquests és mínima. El que es ressalta de manera més evident és l’ametlla: s’hi afegeix en forma de pols i suposa només el 0,05% de la beguda. En el mateix percentatge hi ha l’oli d’oliva. Altres ingredients destacats la quantitat dels quals crida més l’atenció perquè és minúscula són els extractes de te verd i de raïm, que suposen, respectivament, el 0,005% i el 0,001% del producte. Aquesta quantitat no pot aportar cap benefici a la salut.

Millora la tensió arterial?

Aquesta declaració es basa en la presència del potassi de la llet, encara que el citrat tripotàssic afegit com a additiu també ho conté. Qualsevol beguda amb, almenys, 150 mg de potassi per cada 100 ml, com ocorre amb qualsevol llet, pot fer la mateixa declaració.

Per què protegeix les cèl·lules?

Aquest benefici recolza en el contingut de vitamina E procedent, sobretot, de l’oli de gira-sol alt oleic. Aquesta declaració la poden fer totes les begudes amb almenys 0,9 mg per cada 100 ml de vitamina E o 1,8 mg/100 g en el cas dels aliments. Els olis de llavors o la fruita seca poden portar aquest missatge.

Beneficiosa per a la sang?

La declaració de “fluïdesa de la sang” es basa en la presència de calci. Aquest missatge el poden incloure totes les begudes que continguin almenys 60 mg/100 ml de calci i els aliments que tinguin, com a mínim, 120 mg/100 g. Totes les llets normals compleixen aquest requisit, a més d’aliments com les sardines o les ametlles.

Flexibilitat de les artèries?

Se sustenta en la presència de vitamina C, que s’hi afegeix com a ingredient. D’aquesta manera, se supera el mínim de 6 mg de vitamina C per cada 100 ml que s’exigeix legalment a les begudes per a poder posar aquest missatge. En els aliments és de 12 mg/100 g. El pebrot vermell, el bròcoli, el kiwi o les maduixes n’aporten més quantitat i podrien portar aquesta declaració.

Conclusió

El més interessant de la beguda és que, simplement pel fet de tenir la llet desnatada com a ingredient principal, és un aliment amb una bona quantitat de proteïnes d’alta qualitat, calci i vitamines. Les declaracions de propietats saludables s’aconsegueixen amb la ingesta d’aliments convencionals. El preu és un 11% superior al de la versió clàssica de ProEssentia, malgrat que l’única diferència rellevant és la presència d’un 0,05% d’ametlla en pols. És un 30% més cara que la llet fresca desnatada de la mateixa marca.