Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Pesca sostenible?

Arrenca la temporada d'un dels productes més saludables i saborosos que brinda la mar. Cosí germà de la tonyina, exhibeix els seus matisos, encara que com a bon peix blau, ofereix grans beneficis per al nostre organisme als seus lloms generosos.

Pesca sostenible?

AMB RESPECTE

/imgs/20180701/logo-mares.jpg

Peix d’aigües temperades i tropicals, el bonítol viu en profunditats mitjanes. Neda formant grans bancs que s’aproximen a la costa únicament a la primavera. Els exemplars que adquirim es pesquen al Pacífic oriental, a l’Atlàntic tropical, al Mediterrani i fins i tot a la costa australiana.

I com és la seva pesca? Es respecten els seus hàbitats i se’n deixen prou exemplars al mar? Pel que sembla, no es posa la lupa en totes les espècies per igual. L’organització internacional Marine Stewardship Council (MSC), protectora de la salut dels oceans, només certifica el bonítol del nord provinent de l’estoc de l’Atlàntic Nord. “El thunnus alalunga que habita al Mediterrani no està certificat i encara no està en tan bon estat com el de l’Atlàntic, per bé que sembla que els últims anys s’ha estat recuperant i ja comença a estar en nivells més sostenibles”, explica Alberto Martín, responsable de Pesqueries per a Espanya i Portugal d’MSC. Per la seva banda, el bonítol tampoc no està certificat.

L'experta: Laura Rodríguez Zugasti, * Directora de Programa MSC a Espanya i Portugal:

El bonítol podria arribar a estar en perill d’extinció?

/imgs/20180701/laura.jpg

Qualsevol espècie pot arribar a estar-ho si no se segueixen les recomanacions científiques i es pesca de manera excessiva. Això va ocórrer amb la tonyina, que ara s’està recuperant, o amb l’anxova del Cantàbric, que s’ha recuperat gràcies a una bona gestió.

Són assumibles les quantitats de bonítol que es pesquen per a mantenir-ne la supervivència?

En aquest moment, el bonítol és una espècie ben gestionada i s’estan seguint les recomanacions científiques consensuades a ICCAT (Organització Regional de Pesca de l’Atlàntic). Allà, els governs i científics dels països que gestionen l’Atlàntic prenen decisions sobre les quantitats de pesca i estableixen regles per a actuar ràpidament en cas que la població de peixos disminueixi. La pesqueria certificada per MSC (Marine Stewardship Council) és la de l’Atlàntic Nord amb arts tradicionals, i aquesta pesqueria està en un bon estat de conservació.

Quins són els requisits per a parlar d’un bonítol pescat de manera sostenible?

El nostre estàndard es basa en tres principis: que la població de peixos es trobi en un estat saludable, que l’impacte en l’ecosistema sigui mínim i que hi hagi una bona gestió. Aquests tres principis es divideixen en 28 indicadors que analitzen auditors independents mitjançant un procés públic i participatiu. A més, les empreses que compren i venen peix s’han de sotmetre a auditories de traçabilitat.

Es compleixen sempre, aquestes regles?

La gestió pesquera i el coneixement científic milloren arreu del món. Tot i això, en el 30% de les poblacions de peixos a escala mundial encara hi ha sobrepesca. Al Mediterrani, més del 90% estan sobreexplotades. Hi ha molt de camí per recórrer.

A Espanya es pesca de manera respectuosa?

No podem generalitzar. Cal avaluar cada zona de pesca, cada vaixell. Aquest és l’objectiu del programa d’MSC: fixar un conjunt de criteris que permetin auditar els vaixells per comprovar si es pesca de manera respectuosa amb el medi ambient. En aquest moment, tota la flota basca costanera, juntament amb alguns vaixells càntabres i gallecs, s’han sotmès al nostre estàndard i han aconseguit el certificat MSC de pesca sostenible. El segell blau d’MSC en el bonítol indica que prové de vaixells certificats. Aquesta flota té el reconeixement MSC de pràctiques sostenibles per a l’anxova, el bonítol i la sardina del Golf de Biscaia.

Com pot adquirir el consumidor bonítol sostenible?

Els convidem a buscar bonítol amb el segell blau de pesca sostenible d’MSC. D’aquesta manera, els consumidors donen un suport actiu a la salut dels oceans. Demostrar que la sostenibilitat és un criteri en els nostres hàbits de compra té una influència enorme perquè més punts de venda apostin per oferir peix certificat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions